24 December 2010

Jumaat Yang Cerah

Sakit Kelihatan Sihat Dan Sihat Tetapi Sakit Tenat

Sekadar berkongsi dengan korang semua apa yang saya baca pagi tadi:

Terdapat 2 kategori manusia iaitu;

Sakit kelihatan sihat

Orang ini berjiwa tenang. Fizikalnya memang tidak sihat tetapi hatinya tidak pernah sakit. Dia mengucap syukur pada kecemerlangan orang dan berbangga dengan kejayaan orang. Dia ikhlas kalu memuji dan diam tatkala patut mengeji

Sihat tetapi sakit tenat

Orang ini adalah golongan abnormal. Jiwanya sakit lantaran psikologi dirinya bermasalah. Jiwanya bergelora. Susah hati dengan kesenangan orang tetapi tidak pula mahu berusaha keras sebagaimana orang itu. Mindanya asyik memikir bagaimana, kenapa, apa, dimana, siapa dan bila kepada orang lain, bukan kepada dirinya sendiri. Golongan ini sebenarnya sakit walaupun fizikalnya kelihatan sihat. Hidup sebagaimana orang lain tetapi hatinya berkocak dan bergelojak memikirkan hal orang.

*dipetik dari buku 'Membina Personaliti Terbilang' Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj

Photobucket

10 December 2010

Edisi Khas

Wohoooo!
 

Tak sangka, diam tak diam suda 3 tahun blog ni! Fuhhhhh, lama tu! Selak-selak balik posting lama dulu, baru perasan blog ni bertarikh 04/09/2008. Harini ini suda 09/12/2010. Tak lama lagi suda masuk 2011! Tahniah pada diri sendiri kerana berjaya me'maintain' blog yang sebegini rupa :) Saya masih ingat dalam posting pertama dulu;

tengok member-member ada blog aku pun dengan susah payah nak buat gak hehe
maksud aku blog yang santai, ringan, penuh dengan idea-idea, perkongsian minda dan sebagainya.

Yeahh, sebuah blog yang santai, ringan, etc-etc. Tak kisahla pengikut tak sampai jota-jota pun. Yang penting masih ada yang sudi membaca. Terima kasih pada pengikut dan sahabat dan pembaca tersembunyi (kalu ada). Korang tak komen pun takpe, janji korang baca heheh. 

Pada saya berblog bukanlah bertujuan untuk menjatuhkan orang atau membuat gossip semata-mata. Ianya lebih kepada meluahkan sesuatu dan berkongsi pandangan. Tak salah nak tulis berjela-jela. Blog awak, bukan blog saya kannn heheh.

Saya masih ingat dolu-dolu. Zaman tak tau apa-apa mengenai blog nih. Orang buat tu, saya pun buat tu. Orang letak tu, saya pun letak tu. Macam-macam la benda ada masa tu. Sampai semak tengok blog sendiri. Lepas tu berkenalan dengan membe-membe blogger lain. Macam-macam idea timbul. Sharing is caring. Sama-sama berbincang dan berkongsi idea tentang blog masing-masing. Dan akhirnya menjadi kawan.

Kawan kita tu pulak kawan yang tak pernah kita jumpa, tak pernah dengar suara, apatah lagi sms-sms. Kawan alam maya namanya. Walaupun macam khayalan tapi sebenarnya realiti. 

Buat semua bloggers, teruskanlah berblog! teruskanlah mencurahkan dan berkongsi idea. Seronok tau berblog ni :) Tapi ingat yer kawan-kawan. Mau menulis kalu, sila ingat BATASANnya :) Jangan sampai terlajak tulis okeh. Sebab terlajak stemroll buleh di undur. Terlajak tekan button publish, buruk padahnya :)
Selamat berjumpe lagi!

p/s: frens :D



Photobucket

Bila Hari Jumaat

Masalah? Maaasaaaaaalahhh...

Semua orang ada masalah. Tak kisah la besar ke kecik ke sekelumit ke apa ke, masalah tetap masalah. Jangan kata manusia, haiwan pun ada masalah. Tak percaya cuba tanya kucing ke arnab ke harimau ke, erkkk?!! Jangan tanya harimau, nanti kita pulak yang bermasalah!

Masalah harus di tangani dengan hati yang tenang. Tak usah terburu-buru kalu ada masalah. Rileksss. Tarik nafas dalam-dalam. Kalu tengah berdiri, cuba duduk. Kalu tengah duduk, cuba baring. kalu tengah baring, tido jela heheh.

Kebanyakkan kita bila di timpa masalah terus menjadikan diri kita sendiri bermasalah. Camana tu? Yelah, masalah dah memang masalah, kita pulak bukan carik jalan untuk selesaikan masalah,tapi menambah lagi masalah dengan masalah. Jadiknya, masalah yang bermasalah. Oh memang masalahhh! Macam orang masak.

Rileks. Sila bertenang. Ada masalah, cari pokoknya dulu. Kita selongkar sampai ke akar umbi. Bila dah jumpe kita tengok pulak daun-daunnya, kita senaraikan apa punca akar tadi jadi camtu. Lepas tu kita 'tackle' satu-satu punca yang kita dah senaraikan. Haa, kan setel masalah. Tak banyak satu setel pun kita dah lega.

So, selamat tinggal masalah!

Photobucket

08 December 2010

Bila Cuaca Panas

Yes Boss! 

Kadang-kadang orang bawahan kita juga nak merasa jadik bos kan? So, biarkan lah dia. Tak salah kalu kita sesekali melihat bumi yang nyata. Biasanya hal macam ni bila orang bawahan kita tu ialah seorang yang amat senior. Yang pengalamannya mengatasi bintang-bintang dan mahkota yang kita pakai tu.

Yelah, kita ni setahun jagung disitu, diorang pulak dah berjagung-jagung errr i mean ibaratnya jagung tu dah jadi isi dalam apam balik dah. Silap-silap jagung tu buleh di tanam balik dan tumbuh pokok jagung semula. Haa, macam tu la. Bukan paham pasal jagung okeh. Nak cari jagung, nanti cari kat pasar malam. Cerita pasal jagung pulak tak pasal-pasal ni.

Senior wajib dihormati. Tapi kalu senior tu macam suda lawan tokey, kita pun kenala tunjukkan ke'tokey'an kita pulak. Jangan sampai di buli abis-abisan. Betul, ada sesetengah senior yang paham ada pulak yang buat-buat tak paham. Solutionnya, kita pun kenala berhemah pada mereka. Kalau kita pun nak tunjuk taring, alamat taring tu nanti tak sampai ke mana. Lagipun kerja dengan organisasi yang ramai memang macam tu. Dulu masa saya kat law firm pun sama je. Gaya CC sama hebat dengan loyer. Cume dia tak buleh pegi court la hehe. So kawan-kawan, ingatlah, sehebat mana pun seorang itu, dia tetap ada kelemahan dan kekurangan. Roda tak semestinya sentiasa di atas. Lambat laun dia akan ke bawah juge :)


Photobucket

03 December 2010

Bila Angin Bertiup

Selamat Tinggal 2010, Selamat Datang 2011

Semasa saya masih bersekolah rendah (sekitar 1980-an), saya selalu tertanya-tanya, bagaimana agaknya bila hidup dalam tahun 2000 nanti. Masa tu tengok sahajalah tv, 'Back To The Future' menjadi filem kegemaran saya. Saya membayangkan nanti dalam tahun 2000 semua serba serbi canggih. Kereta berterbangan di atas awan melintasi bangunan pencakar langit dan robot boleh dilihat bersepah-sepah berjalan bersama manusia lain.

Akhirnya tahun 2000 tiba. Masa tu saya merupakan batch millenium (yelah, Y2K kan masa tu - dah macam nama zip seluar plak haha) di sebuah IPT tempatan. Persekitaran suda berubah. Namun masih tiada  kereta terbang melintasi bangunan pencakar langit seperti saya terbayangkan masa jaman kanak-kanak dulu. Tiada juga robot-robot macam dalam cerita terminator tu. Semua normal. Saya tersenyum sendiri. Imiginasi kadang-kadang memang akan melampaui batasan terutama ketika masih 'hingusan'. 

Tup-tup suda tahun 2010. Bermakna suda 10 tahun kita hidup dalam tahun ni. Seiring dengan tahun yang meningkat, usia juga meningkat. Kalau dulu kita masih di sekolah rendah, dengan kasut putih bersih, baju ber'side' tajam, seluar biru pelbagai pesen dan rambut bersikat dan berbelah tepi, sekarang tidak lagi. Kita dengan sendirinya akan berubah mengikut masa dan persekitaran. Kalau ada yang masih menganggap dirinya masih kanak-kanak walaupun usia suda layakdi gelar pakcik, itu tidak normal dan dia kena di simbah dengan air sejuk secepat mungkin agar dia sedar dan kembali ke alam nyata.

Kalau masih ada perkara-perkara yang kita gagal sempurna pada tahun-tahun sebelum ini, ketahuilah, dunia belum berakhir. Tahun 2011 nanti kita laksanakanlah dan mula kan lah dengan semangat dan azam yang baru. Azam sebenarnya bukan tunggu tahun baru  sahaja, tapi azam sepatutnya setiap hari. Kenapa? Sebab bila kita berazam setiap hari, kita akan ingat akan perkara itu dan akan berusaha melaksanakan apa yang kita dah azam kan. 

Semoga tahun baru yang bakal mendatang memberikan sejuta satu kekuatan untuk diri kita semua agar terus maju dan maju tanpa menoleh ke belakang lagi!


Photobucket

12 October 2010

Nak Kena Ketuk?

Aku, Kereta dan Signal (Asas-Asas Menggunakan Lampu Signal Kereta)
 
"Saya tau kereta awak mahal, tapi saya tak nak beli kereta yang sama dengan awak sebab kereta awak takda SIGNAL @ Jari-jari awak dah tak ada disebabkan main mercun time raya haritu?"
 
Itulah status FB saya pagi tadi. Kenapa? Sebab Saya dapati antara punca jalan jem nenas dan strawberi (macam kata memebe saya) adalah disebabkan suka-suki masuk ke barisan orang tanpa memberi signal. Susah sangat ke bang, kak, pakcik, makcik, cik adik, amoi, mau bagi signal? 

Oh ya, anda semua tahu di mana letak nya signal kereta anda? Ok, bagi sesetangah kereta, signal adalah terletak di sebelah kanan stereng. Bagi sesetengah kenderaan lagi, ianya terletak di sebelah kiri stereng. Anda tahu stereng itu apa? Ianya ialah alat kawalan utama kereta anda. Tanpa stereng saya tak kata kereta anda tak boleh bergerak,masih boleh, tapi bersimpang siurlah.

Ok, anda tahu cara-cara nak gunakan signal ni tak? Sebab saya perhatikan 90% dari anda tak paham, lemo (orang johor kata), dan sebagainya ketika mahu menggunakan signal. Pengecualian diberikan kepada anda yang tak ada jari. Baiklah, apabila anda memegang stereng, pastikan jari anda sampai untuk menolak signal (samaada di kiri atau kanan) ke atas atau ke bawah. Nampak kan ada simbol anak panah tu? Kalau kat belakang stereng tu takda simbol tu, anda segeralah menghubungi Pusat Jualan kereta anda tadi sebab saya perhatikan memang ada kereta yang tidak mempunyai simbol signal yang mengakibatkan pemandunya tidak memberikan signal ketika memotong atau membelok.

Tolak signal anda itu dengan sesedap rasa. Tidak perlu terlalu kuat, atau terlalu perlahan. Ya, macam tu lah. Anda paham? Owh, ada yang 'blur²' lagi rupanya. Maklumlah kereta tak pernah ada signal kan? Baiklah, bagi yang masih blur² tu, saya cuba huraikan dalam bentuk gambar supaya anda lebih senang paham. Cuba lihat gambar di bawah yer:

Sebelum tu saya kenalkan, inilah lampu signal kereta anda. Dia wajib berkaler kuning oren dan bukan berkaler merah, atau putih atau purple, atau selain dari kuning oren lah

Ok, buat anda yang tidak pernah nampak, ini adalah alat kawalan utama signal kereta anda. Perhatikan simbol² yang ada di situ

Tengok betul-betul simbol tu. Signal ni tak perlu ada button on atau off sebab cara gunakan dia sama ada kita tolak ke atas atau kebawah sahaja

Yess, macam tu la. Tolak sesedap rasa, sama ada ke atas atau ke bawah :)

Bila dah tolak tu, tengok kat dashbord kereta anda, ada tak lampu kaler hijau ni blink², sama ada ke kanan atau ke kiri. Kalau takda, cepat² hubungi pusat jualan kereta ada terdekat.
Baiklah, semua boleh paham sekarang? Masih tak tahu lagi lampu signal ni untuk apa? Dun wori, cikgu akan terangkan dalam episod akan datang okeh :) Sampai disini sahaja, kita berjumpa lagi dalam episod seterusnya! Adios!

p/s: Rancangan Ini Tidak Dibayar Siaranya. Ini Adalah Satu Khidmat Komuniti Pesanan Masyarakat


Photobucket

11 October 2010

Sesekali Menjeling

Kau Ada?
 

Selamat bekerja buat semua warga kerja. Tak kiralah kerja swasta ke, kerja kerajaan ke, kerja sendiri ke dan yang takda kerja. Yang tegh bekerja, teruskan fokus pada kerja anda. Yang tengah cari kerja, teruskan usaha mencari kerja demi masa depan anda. Yang takda kerja, teruskan tidur di buai mimpi indah sedang bekerja heheh.

Sebut pasal kerja sure ramai yang mengadu 'Monday Blues' di pagi Isnin yang ceria ini. Kalu setakat hari isnin je ok la, tapi kalu hari-hari asyik blues jerk, payah gak tu. Baik duk rumah jela, kemas rumah etc. Kalau kat umah pun blues, ekau tido jela jangg!

Kerja ialah amanah. So bila dah nama amanah tu kenala buat sehabis baik kan? Jangan di persia-siakan amanah yang telah diamanahkan untuk anda. Orang tak akan amanahkan kerja kita untuk orang lain, tapi untuk kita jugak. Sebab orang lain tidak akan mampu buat seperti yang kita buat. Bos pun akan suruh kita buat kerja tu kalau dah itu memang keja kita. Bos tak akan suruh Tea lady buat kerja ofis awak tu, sebab hasilnya tak sama dengan yang dia harapkan. Jadi jangan di ambil mudah kerja-kerja yang telah diamanahkan kepada kita.

Ada setengah orang (saya tak merujuk pada korang semua, ini contoh pekerja dari planet zargus), dia suke 'memerap' fail untuk di jadikan 'perkasam'. Perkasam ni sedap tau dimakan dengan nasi, tak pun makan gitu jerkk, i mean selepas di masak la. Jangan korang meratah pulak mentah-mentah menda tu okeh. Tapi kalau fail di jadikan perkasam, kompom tak buleh di makan atau di goreng atau sewaktu dengannya. Bila fail di jadikan perkasam, alamatnya akan jadik 'busuk' di meja korang sendiri. Dan bila ada kes timbul, mula lah jari dia tunjuk kat dia, jari dia tunjuk kat dia, dan masalah tidak selesai. Orang duk sibuk-sibuk mecari fail tu sana sini, kamu dengan buat muka tak bersalah jerk cakap fail tu masih elok disimpan dalam almari kamu. 

Jangan macam tu kawan-kawan. Kalau sesuatu perkara itu SEGERA, segerakan lah ia. Macam nak ke tandas, boleh ke di 'hold-hold' kan? Jadiknya, lu pikir la sendiri!

p/s: Hang Jebat pun boleh mengamuk macam nih heheh

Photobucket

10 October 2010

Satu, Dua Tiga Lekuk!

Malingggg!! Malinggg!


Satu pagi di hari ahad, hati saya sudah panas. Mana tak nya, ketika mahu keluar menghantar adik ke tempat kerja, sandal yang saya sayang-sayang telah dikebas orang! Lokasi di kebas pula, di hadapan rumah sendiri, di atas rak kasut sendiri! 

Aneh bin Ajaib, Pelik Bin Hairan, Konpius Bin Konpias errr ada ke konpias? Hahaha. Jangan di angguk aje. Mana ada perkataan tu pun :p Sandal pun mau kebas ka? Kamon lah, dah takda menda lain ko nak kebas, sandal aku pun jadik. Agaknya beginilah bila 'mereka' ini terdesak. Asal boleh dijual, semua nak kebas. Dah tu pandai pulak memilih sandal. Yang cap boya ni tak pulak di ambiknya, yang cap lain jugak dia amik.

Tapi bila jadi macam ni, barulah kita beringat. Apa dia? Jangan selalu mengambil mudah akan sesuatu perkara. Kadang-kadang sikap ambil mudah ni yang buat kita jadik lalai dan cuai. Tapi biasalah manusia. Perkara yang mudah, terus di ambil mudah.

Macam satu perkara lagi yang terjadi pada saya ketika melalui lorong smart tag, ketika melalui lorong itu, amaran 'Tiada smart tag' timbul. Saya jadi hairan. Rasa saya bateri smart tag saya masih baru. Duit dalam tu pun masih banyak, tapi kenapa takda smart tag? Saya undur balik kereta, dan cuba lalu lagi, masih 'Tiada Smart tag'. Saya suda jadik nak marah dan pelik. Tapi bila saya tengok balik smart tag tu, saya tergelak akan 'kebodohan' saya sendiri. Guess what? Saya pegang smart tag tu TERBALIKK!! Padanla tak detect. Aisehh, bikin malu jerkk! Nasib baik takda operator tol tu yang datang. Kalu tak sure dia dah bantai gelak sama saya.

Itulah dia beberapa sikap kita, kalu semua perkara kita amik mudah. Moral of the story, pastikan anda semua sentiasa mengambil tak mudah perkara yang mudah ;)

p/s: tik tok tik tok tik tok

Photobucket

28 September 2010

Bila Hari Cerah

Single And Not Available

Selamat pagi, selamat hari raya, selamat bekerja dan selamat segala selamat ;)
On and Off. Macam tu la nampak gayanya buat masa ni. Al-maklum la, ofis canggih-canggih tapi masih takda line internet! Apakahhhh!!. Sabar jela Labu. Mungkin sedikit masa lagi ofis ini akan menyahut seruan kerajaan agar semua kakitangannya celik IT.

Oh ya, selamat bertunang buat geng blogger ayumenawan :) Orang tua-tua kata, time tunang ni darah tengah manis. Ibarat kalu kita hiris jari tu sampai keluar darah, banyak semut datang menghurung. Lepas tu pulak semut tu akan jari macam raja bersiong, tapi dalam versi semut bersiong la sebab dahagakan darah haha aiyokkk :p

Time tunang, orang kata semua kena jaga. Sebab tu tak digalakkan bertunang lama-lama. Tapi kita pelik pulak, bila tunang sekejap buleh plak cakap 'dah gersang sangat' amboiii statement tak hengat tuu. Kan lagi  cepat lagi bagus. Tak payah pening-pening kepala. Semoga ikatan pertunangan akan di akhiri dengan ikatan perkahwinan :)

Okeh, entry short sebab masa dah time haha. Jumpe lagi di lain rancangan!

p/s: pakai bulu mata palsu macam minah dangdut? hahaha

Photobucket

05 September 2010

Bila Nak Tengok Anak Bulan

Mereka Yang tertewas 


Salam Ramadhan dan Salam menyambut aidilfitri. Rasa macam sekejap je kan bulan pose berlalu. Tup-tup dah nak raya! Sapa yang berjaya pose full tu, tahniah! Anda memang hebat. Yang tak penuh tu, cube lagi. Peluang sentiasa ada untuk mencukupkan pose anda. Malu la weh dengan anak-anak kita yang kecil tu. Diorang boleh pose full, bapaknya plak tak dapat full. Baik jadik kanak-kanak balik macam tu kan?

Tadik sewaktu saya ke Jaya Jusco di disi, saya ternampak lah dengan satu family nih. Apa yang sangat menjengkelkan saya ialah mereka ni duduk di food court di hujung lif sana. Kire tempat ni memang tak ramai orang lah. Kalu ada pun, orang yang nak naik lif tu jerk. Dan yang membuatkan saya bertambah sakit hati apa bila di hadapan mereka ada makanan yang masih berasap. 

Owh, maybe untuk anak mereka yang masih kecil tu, detik saya dalam hati. Tapi apabila melihat si bapak menghalakan sudu ke mulut dia sendiri, saya bertambah sakit hati. Hei! Kot ye pun dah lapo giler nak mati ke, jangan lah makan kat public macam tu!! Respek lah kat orang keliling beb! Ko makan lah kat dalam toilet sana. Mesti takda sapa kisah. Dia dia sesedap makan sampai orang sekeliling duk tengok, jeling-jeling buat muka menyampah, enkau buat muke kerang busuk tu jugak. Malulah dengan orang lain....

Saya pun tak tau lah apa nak cakap dengan orang yang macam ini. Nak kata bukan orang Islam, wife bertudung litup. Muka ngko pun memang kompom melayu dengan hidung penyek tu. Aduhh, klau ikut hati mau jerk ketuk kepala dia tadik. 

Tobat-tobatlah bang oi...rumah kata pergi, kubur kata mari..

p/s: Berbuka makan nasi kukus beli kat bazar ramdhan, sedap betul :)

Photobucket

21 July 2010

Remp-it Longkang



Bercakap pasal sikap dan tangkahlaku memang tak akan abis dan tak akan sudah sampai hari esok. Kadang-kadang kita pelik sebab tengok orang yang suka berlagak tak tentu pasal dan menarik perhatian orang lain ni. Kalau perkara yang nak dilagakkan tu perkara baik, tentu kita tak kisah. Tapi kalau perkara yang nak dilagakkan tu boleh membahyakan diri kita jugak, itu suda lebeh…
Saya bercakap tentang kejadian yang berlaku semasa saya pergi ke Tasik Titiwangsa pada hujung minggu yang lalu. Saya pun tak paham kenapa orang-orang kita suka berlagak tak tentu pasal dengan menaiki motor macam pelesit tu. Nak kata macam bagus, takdala bagus sangat. Saya puji sikap diorang yang berani mati tu, Cuma diorang berada di tempat yang salah pada masa yang salah untuk beraksi berani mati macam tu. Kalau buat kat Palestin sana bagus lah, mati pun boleh di kira jihad. Tapi kalau kat Tasik Titiwangsa tu dik, mati KATAK la jawabnya.
Dah la kamu tu muda-muda lagi. Kan rugi macam tu. Kalu stakat jatuh luka-luka sikit ok la, tapi kalu jatuh sampai patah riuk, itu suda tak ok. Buat semua orang susah. Bukan korang jerk. Tak pasal-pasal saya pun susah! Sebab apa? Sebab kena jadik saksi pulak kalau kebetulan saya yang saksikan menda tu berlaku.
Pemuda Harapan Bangsa, Pemudi Tiang Negara. Peganglah falsafah tu. Orang lain sibuk mengejar cita-cita dan kekayaan, anak muda kita sibuk dengan motor dan basikal. Memang di akui orang kita ni ‘kreatif’, tapi biarlah di bawa ke platform yang betul. Jangan terpengaruh sangat dengan filem-filem tu. 


p/s: sempat jugak jerit ‘hoi’ kat bebudak yang hampIr langgar kete saya tempoh hari, tapi baru sedar, tingkap cermin tertutup rapat hahaha
 Photobucket

06 July 2010

Bila Ayam Berkokok

Parking Punya Pasal


Salam Selasa! Salam Ceria! Ada sesapa yang pergi ke pesta buku kat PKNS tempoh hari? Sapa yang pergi angkat kening!! Ahaha. Saya juga berkesempatan pergi kesana pada hari ahad. Fuhhh..punyala sesak kat situ sampai nak carik parking pun susah!

Dalam niat kat hati nak jalan-jalan kosong jerk kat pesta buku tu, tetiba ternampak pulak buku yang menarik di hati, terus saya sambar satu! Tajuknya 'Laluan Ke-2' oleh penulis yang saya gemar isitu Dr. HM Tuah Iskandar. Muka depan buku tu sangat menarik dengan tulisan ' Orang yang berjaya di larang baca'. Memang lah saya ingin terus membaca sebab mesti ada sebab penulis cakap cam tu kan? Hehehe.

Saya bukan nak cerita pasa buku tu sangat sebenarnya. Tapi lebih kepada sikap orang masa kat situ. Yeah, saya akui, dalam keadaan bersesak-sesak mencari parking kereta kadang-kadang hati pun buleh jadik panas membara disebab kan perkara kecil. Tapi kalu takda provokasi, takkan kita pulak nak melenting tak tentu pasal kan?

Macam kes haritu, adalah seorang saudara ni...kami semua follow kereta dia untuk mencari parking keliling PKNS tu. Tiba-tiba di satu simpang dia berenti. Saya ingat mesti dia nak tunggu kereta depan keluar lah tu. Saya pun tunggu jela sambail layan lagu kat Hot Fm. Ntah camana, slumber jerk mamat tu keluar kereta dan cuba berlalu pergi. Saya dalam hati 'Eh, nak park tepi jalan rupanya dia ni'. Saya pun belok la ke kanan sebab tak mau kenderaan yang kat belakang hon saya jugak disebabkan saya cuba blocking jalan masa tu.

Tiba-tiba, 'prakkkk' Alamakk!! Apa tu!! Skali tayar kereta saya suda sangkut di tepi divider kecil di situ. Baru saya perasan ada divider. Saya cuba undur kereta, tapi kereta belakang terlalu hampir. Saya cuba lagi..'prakkkk' Adesss!! Skali lagi. Saya hon kereta depan supaya dia ke depan sikit. Tapi yang buat saya sakit hati bila dia buat tak tau jerk! 'Oit!! Ko nak kena langgar ke?!!' Dia pun dengan muka masam mengalihkan kereta nye ke depan, tapi kereta saya masih tak lepas. Saya tunjuk isyarat supaya dia ke depan lagi. tapi dia bagi isyarat balik cakap depan ada kereta. So? Ko pegi la carik parking lain!! Jangan park kat situ!! Itu pun tak buleh pikir!

Pelik betul kita bila ada orang yang suka mementingkan diri macam tu. Jangan macam tu bang, kak, dik, pakcik, makcik. Harini hari orang lain, esok hari anda pulak sapa tau? Dia tak tahu agaknya kalu ada 40 kereta kat belakang dia yang duk 'memaki' dia dalam hati pasal sikap mementingkan diri dia tu, tak ke naya? Doa tu tau.

p/s: Ada mata pandang

Photobucket

01 July 2010

Ini Ada Satu Kisah


Dapat dari intenet nih. (kredit to membe yang emelkan kat saya)




SEBELUM saya berbicara lebih lanjut saya ingin bertanya kepada pembaca wanita khususnya, adakah anda mencari suami yang taraf pendidikannya sama dengan anda atau anda menerima seadanya? Jika anda belum berkahwin, fikirkan sepuluh kali. Biasanya wanita menerima suami seadanya, tetapi suami zaman sekarang memilih isteri yang boleh memberi keuntungan dan memberi faedah kepadanya.. Bukan mereka sahaja, malah keluarga mereka juga berpandangan demikian.
 ''Kalau boleh mereka mahukan menantu perempuan yang ada segala-galanya yang boleh memberikan kesenangan dan tidak menyusahkan anak lelaki mereka, misalnya ada kereta, rumah dan pekerjaan yang baik.'' Demikian cerita Khalida dalam e-melnya.
 ''Saya katakan demikian berdasarkan pengalaman sendiri dan melihat di kalangan kawan-kawan wanita sepejabat dengan saya.. Mereka juga mempunyai pandangan yang sama. Kalau boleh suami mahu melepaskan semua tugas hakikinya kepada isteri untuk laksanakan, sementara dia bebas menyenangkan dirinya sendiri.
 ''Dulu masa mula berkahwin saya tahu taraf pendidikan dan pendapatan suami saya Zainoor, cuma seorang kerani,sementara saya walaupun seorang guru tetapi berijazah. Biarpun saya tahu kedudukannya, tetapi saya yakin kebaikan, dedikasi dia dalam bekerja di samping pandai menjalankan perniagaan sambilan boleh bahagiakan kami.
 ''Saya lihat dia cukup rajin berusaha, kerana itu saya yakin dia boleh menjadi ayah yang baik kepada anak-anak kami nanti. Hasrat saya tercapai hinggalah usia perkahwinan kami mencecah 12 tahun dan kami mempunyai 4 orang anak.
 ''Syukur kepada Allah kerana hidup kami cukup bahagia. Tambahan pula ketika itu Zainoor telah berhenti kerja dan menumpukan sepenuh perhatian kepada perniagaan atas dorongan saya, sementara saya sendiri telah naik pangkat menjadi guru besar.
 ''Berkat usaha dan persefahaman kami suami isteri, kami berjaya memiliki 3 buah rumah dan dua buah kereta untuk memudahkan kami bekerja.
 ''Sebenarnya bukan mudah memimpin suami menjadi berjaya, saya mengeluarkan wang simpanan yang banyak sebagaI modal untuk menggalakan dia berniaga pada awalnya. Malangnya ketika itu kerana sayangkan suami dan ikhlas untuk membantunya, saya tidak pernah meminta balik duit yang dijadikan modal dia berniaga.
 ''Sebaliknya saya nasihatkan dia supaya menambah modal lebih banyak lagi supaya perniagaan dapat berjalan lancar tanpa tertangguh kerana ketiadaan modal. Pendek kata sejak lima tahun melihatkan diri dalam perniagaan sepenuh masa, hidup kami memang boleh dikatakan senang juga.
 ''Malangnya, saya terlupa melihat perubahan suami saya, setiap kali keluar malam saya yakin bila dia kata jumpa kontek dan rakan perniagaan. Katanya berniaga mesti banyak kontek, barulah berjaya, kalau boleh ikut cara orang Cina berniaga mereka ramai kawan, yang boleh bertukar fikiran dan meminta nasihat kalau perlu.
 ''Tetapi sejak dua tahun kebelakangan ini, dia sudah mula pandai balik rumah hingga subuh. Saya dek kerana terlalu sayang dan percaya, tidak pernah terfikir dia boleh memusnahkan harapan saya dengan bercinta lagi.
 ''Satu malam dia balik awal lepas makan malam dia meluahkan hasrat hatinya ingin berkahwin lagi. Nak pengsan saya. Hancur semua harapan, hilang sudah kepercayaan saya terhadapnya selama ini. Sebulan kami berperang, habis tu saya lancarkan perang dingin, harapan saya supaya dia ingat kepada janji kami dan segala pertolongan saya kepadanya selama ini, dan menjadikan dia dirinya sekarang..Bercinta
 ''Tapi orang tengah bercinta segala nasihat tidak didengar lagi, dia tetap ingin berkahwin dengan kekasihnya seorang wanita bekas pelayan kelab malam, berstatus janda anak tiga lima tahun lebih tua daripada saya.
 ''Saya rasa tidak ramai isteri yang sanggup bermadu dengan rela. Saya minta pendapat keluarga, memang tidak ada yang setuju, ibu saya yang tua dan uzur menyerahkan segalanya kepada saya, dan dia tidak menghalang kalau saya bercerai. Kerana ibu tahu besarnya pengorbanan saya menjadikan amat kesal kerana pengorbanan saya selama ini tidak dihargai.
 ''Kerana permintaannya di bantah, dia jadi seorang peminum dan jarang-jarang balik ke rumah. Dia bukan lagi suami saya yang saya kenal dulu. Akhirnya saya terpaksa memberi kata dua kepada suami saya untuk melepaskan saya. Dua bulan lamanya dia membuat keputusan dan seterusnya dia meninggalkan rumah dan pindah ke rumah baru dengan wanita tersebut bersama anak-anaknya.
 ''Apa yang saya kesalkan sudahlah suami buat saya sedemikian rumah, adik beradiknya ikut memfitnah suami saya bahawa saya tidak hebat dirajang, terlalu sibuk bekerja, selalu berkursus dan paling menyakitkan hati bila dia menuduh saya membodohkan dirinya selama ini kerana mengikut cakap saya.
 ''Pada saya tuduhan membomohkan dia memang fitnah, siapa dia? Dia cuma kerani asalnya, kalau saya pandai cari bomoh lebih baik saya bomohkan jutawan atau pegawai tinggi kerajaan supaya Kejayaan dia dalam perniagaan sekarang pun hasil modal saya kalau tidak hingga kini dia masih kerani lagi.Memang dasar tak sedar diri!
 ''Lebih pelik mengapa selepas 13 tahun berkahwin baru timbul isu bomoh? Sepatutnya saya tuduh suami saya yang bomohkan saya, kerana mahu berkahwin dengan dia cuma seorang kerani sedangkan saya ada ijazah.
 ''Sesungguhnya Allah Maha Besar. Baru setahun berkahwin, hidupnya mula berantakan, sudahlah duitnya dikongkong oleh isteri barunya, nak jumpa anak-anak sendiri pun disekat. Sehinggakan telefon bimbitnya pun dikawal rapi.
 ''Namun saya tidak kisah saya mampu memberikan yang terbaik kepada anak-anak saya. Syukur kepada Allah anak-anak saya dapat keputusan yang terbaik dalam peperiksaan tahunan mereka. Hakikatnya perceraian kami sedikit pun tidak mengganggu pelajaran mereka, malah saya lihat hidup mereka lebih ceria lagi. Dengar cerita belum sampai dua tahun berkahwin bekas suami saya sudah jadi kaki hutang.
 ''Kini hidup saya lebih bahagia. Benarlah kata orang, kekayaan belum tentu menjadikan kita bahagia. Kini hati dan fikiran saya lebih tenang, tak perlu melihat jam pukul berapa suami balik. Tak perlu terkejar-kejar siapkan makanan bila suami balik, kini saya lebih bahagia hidup bersama anak-anak. Biarlah dia bahagia bersama anak-anak tiri dan isteri barunya, di situ mungkin dia lebih bahagia daripada dengan anak-anaknya sendiri.
 ''Bukan niat berdendam tetapi bila segala pergorbanan tidak dihargai, tiada gunanya bertahan dan berpura-pura bahagia. Saya ambil langkah tepat untuk membahagiakan diri dan anak-anak saya. Bukan menderita menunggu suami yang sudah lupa diri.
 ''Kepada kaum hawa di luar sana , saya ingin berpesan, anda tidak perlu berasa lemah jika ditinggalkan suami kerana Allah yang mengatur segala kehidupan kita. Tentunya ada hikmah yang tersembunyi di sebalik segala yang berlaku. Anda bukan perempuan malang . Tetapi anda terpilih untuk melalui ujian-Nya.'' Demikian cerita Khalida panjang lebar untuk menjadi teladan anda.
 Yakinlah setiap apa yang berlaku ada hikmahnya, Terpulang kepada anda mentafsirkan tetapi kalau tidak yakin anda boleh berdikari, sabar dan telanlah atas apa yang berlaku.

p/s: saya akan ulas cite ni dalam keluaran akan datang ;)
Photobucket

30 June 2010

Ada Tangan Tulis


Ni Bukan Anak Kucin Wehh!!


Tak betul! Nak kata otak kat atas kepala, tapi macam otak kat atas kepala jugak, tapi kepala lutut! Oppss! Apa marah-marah pepagi ni nyahh? Oh ya, Selamat Pagi semua ;)

Pagi-pagi menatap berita harian (30/06/10) muka depan, dah tertulis kisah pembuangan bayi. Satu kat belakang rumah, satu lagi kat atas tong sampah. Owh..apalah nasib kamu...kecik-kecik suda mak bapak buang..dah besar nanti jangan kamu pulak buat macam tu...

Kadang-kadang kita pun pelik, kenapa la ada manusia yang sanggup buat macam tu. Time nak berseronok-ronok tak ingat la pulak. Bila dah macam tu, sanggup jadik PEMBUNUH! Kamon beb, ini bukan anak kucing yang kita boleh buang sesuka hati. Ini adarah daging sendiri jugak. Daripada buang merata tempat, baik bagi kat orang je. Dapat gak pahala skittt.


Malas nak cakap banyak-banyak. Entry ni pun amik masa sampai satu hari nak taip (biasala bz hahaha). Sampai berjumpe lagi!


p/s: pikir dulu sebelum buang

Photobucket 










29 June 2010

Bila Mata Ngantuk

Qada' Kerja?


Time tengah hari camni memang banyak coobaan. Ditambah pulak bila lepas makan dan hujan dikala cuaca yang amat panas. Terpaksa berperang dengan mata sendiri melawan nafsu tido! Aduhh...mata oh mata, janganlah dikau tido! Huhu

Kita kalu bekerja biasa nya 8.00 pagi sampai jam 5.00 petang kan? Ada orang yang masuk jam 8.30 pagi, ada yang masuk jam 9.00 pagi. Ni kira masa saya punch card la ni. Ada orang kan, masa dia duduk jauh dari tempat kerja, dia sentiasa datang awal ke ofis. Bayangkan jela, jam 6.00 pagi sudah gerak sebab nak elakkan jem. Tapi bila dia dah duduk dekat kat ofis, wahh, masuk keje jam 8.00 pagi, jam 7.45 masih boleh bersenang lenang. Lepas tu jam 8.50 pagi baru nak gerak. Tu pun siap singgah beli paper. Sampai ofis, cari parking sume tengok-tengok jam udah kul 8.05 minit. Time tu berlari la mendapatkan puch card. Dan itulah akibatnya saya yang suke-suki melambatkan masa hahah.

Tapi tu dulu tawww uols. Sekarang tidak lagi. Sebab saya nak pegi kerja pun kadang-kadang jem! Hairan bin Ajaib! Tapi sampai ofis masih awal...dalam jam 7.58 pagi hehehehe

Orang kata kan, kalau kita ada hutang kita kena la bayar walau apa cara sekalipun. Kalau berhutang dengan orang, kita cari la orang itu dan bayar hutang dia. Kalu hutang dengan Tuhan, bayarlah balik dengan amalam-amalan kita. Kalu berhutang dengan masa? Kita bayarlah balik masa yang kita dah curik tu. Tak susah kan? Kalau hari-hari kita lambat masuk keje, apalah salahnya kita balik lewat skit dari biasa untuk bayar balik masa yang kita dah curik pagi tadik tu. Memanglah takda OT, tapi niat jela dalam hati untuk bayar balik masa yang kita curik tu tadik.

Ok geng? Ujan makin lebat, mata makin berat. Kena jalan-jalan jap ni untuk segarkan mata. Dalam mulut ni pun dah penuh gegula nih hahaha. Sampai ketemu lagi!

p/s: katak oo katak kenapa panggil ujan

Photobucket

26 June 2010

IKLAN: Senaman Meja Yokk

Saya tak pasti saya pernah up kan iklan ni ke tidak. Kalu takda, bagus la. Kalu dah ada kire ulangkaji la yerk uols. Selamat beramal! :)



 p/s: kalu uols tak nampak, pandai-pandai la zoom out yer ekeke

Photobucket

25 June 2010

Kelepak Kelepuk Kelepak

Panahan Arjuna


Salam pagi jumaat! Yang tengah keje, kita fokus pada keje, yang tengah ada kelas, fokus lah ke kelas, yang tengah main facebook, fokus lah ke facebook jugak ke? Heheh. Jangan sampai bos nampak suda ;)

Bila bercakap soal chenta ni memacam cerita yang kita akan dengar. Cinta monget la, cinta ayam la, cinta siber la, cintan cintun la, mee cintan la dsb. Dulu saya ingat lagi seorang sahabat yang baru putus cinta setelah 3 tahun menanam tebu err i mean menanam kasih di hati seseorang. Datang ke bilik saya (waktu tu jaman belaja), dan bercerita penuh emosi dan akhirnya....sobb..sobbb..sobbb (aiyak, ini lelaki suda nangis lorr!!). Tu kisah dulu. Ermm..6 tahun yang lalu kot. Sekarang tiada lagi. Saya berpesan pada dia, hidup mesti terus! 

Tak kisahlah kena tinggal ke, meninggalkan ke, di campak ke, kena campak ke, hidup tetap kena terus. Biasanya semua tu ada hikmahnya. Maybe dia bukanlah orang yang sesuai dengan kita. Maybe satu hari nanti akan ada orang yang lebih baik dari dia datang dalam hidup kita. Time tu kita dah boleh tepuk tangan dan bersyukur kerana dipertemukan dengan seseorang yang lebih baik dari yang dulu, kan?

Ok, kita sambung buat keje!

p/s: bos dah jeling² la pulak hahaha



Photobucket

24 June 2010

Ada Mata Tengok

Kisah Anak Tokey Shell Part II




Kelmarin saya servis kereta lagi di bengkel ni. Dan sekali lagi saya lupe mau tanya apa nama tokey dia tu hehe. Cumanya layanan kali ini suda lebih mesra sikit. Pekerja beliau yang 'bangla' tu mula memberi salam. Dan tokey ni dari jauh lag suda angkat tangan mendapatkan saya. Sewaktu kereta saya sedang diservis, saya cuba berbual-bual dengan anak tokey ni tadi.
"U kata nak sambung belaja, jadi ke?"
"Julai nanti"
"Kat mana tu?"
"Itu SEGI Kolej"
"Oho..u amik kos apa nanti?"
"Ermm business administration"
"Wah, bagus tu. nanti u punya membe ni tinggal sorang la" 
Dia gelak
"Takda sorang nye, saya belaja dekat saja. Nanti balik kelas pigi sini balik tolong orang tua tu"
Selumber jerk dia kata ayah dia orang tu. Kami gelak.

Saya bukan nak cakap apa, cume saya perhatikan semangat nak belaja macam ni lah yang kita kena ada. Macam mak saya pesan dulu-dulu, "Kena ubah kehidupan keluarga dan siri sendiri. Jangan tengok mak macam ni, ko pun nak jadik macam ni. Mak nak tengok ko berjaya" Nasihat yang simple tapi padat sehingga menusuk ke hati. Sejak dari tu saya tak toleh ke belakang dah!

Kadang-kadang orang kita ni bukan tak mau nak anto anak-anak belaja jauh-jauh, tinggi-tinggi sampai masuk unibersiti (kata orang kampung saya), tapi tu lah..."Makcik takda duit..", "Pakcik tak sanggup nak gadaikan tanah tu" dsb lah. Tahukah anda, kerajaan menyediakan perlbagai kemudahan untuk kita belaja? Takda suit nak daftar, PTPTN bagi advance dulu kan? Berita semalam pulak (23/06/10), pihak-pihak boleh berbincang dengan universiti kalu takda duit nak bayar yuran pendaftaran semasa mendaftar masuk U. Alangkah bagusnya. Saya amat berterima kasih pada mak saya yang 'celik mata' tentang ini walaupun hanya kerja kilang dulu². Kalau tak, ntah² saya masih di kampung bekerja macam². 

Jumpa lagi nanti!


p/s: the power of dream



Photobucket

23 June 2010

Ada Mata Pandang

Anak Tokey Shell Punya Cerita



Saya selalu servis kereta kat bengkel dia ni (alamak! baru saya perasan saya tak pernah tanya nama dia sapa hahaha), maklumla biasa jumpa panggil 'boss' takpun 'uncle'. Dia pulak kadang-kadang panggil saya 'boss' jugak. Agaknya beginilah caranya orang-orang bukan bumi berniaga. Menjaga pelanggan bersungguh-sungguh. Tak macam orang kita, nak mencekik pelanggan lagi ada. Opss..tak semua kan. Saya merujuk pada orang kat planet lain ni, abang-abang jangan marah pulak heheh.

Tokey ni ada sorang anak (yang selalu ada kat kedai dia tu lah), dah anak lelaki beliau ni baru sahaja abis SPM baru-baru ini. bapak dia ni pun cerita la yang result anak dia ni tak power, lepas tu nak masuk U susah etc. Dan saya pun dengar jela sambil melihat-lihat kereta saya sedang di servis. Saya tanya pada dia, 
"Abis u nak anak u keje dengan u terus ke ni?" 
Dia jawab, "Tak mau ma, saya mau anak saya pigi belaja jugak. Tak dapat masuk U takpa, nanti saya hantar pigi kolej. Dia kilija sini pun bukan dapat apa, bagus belaja sana juga". 
"Ala tokey, u kan dah ada bengkel ni, anak u boleh jaga kan nanti" Saya cuba provoke. 
"Takda, saya mau dia belaja juga. Mau dia rasa susah skitt. saya pun dulu orang susah ma. Tak mau dia nanti rasa senang dapat luit takda belaja punya"
Saya senyum. Agak-agaknya orang-orang kita nak ke buat macam tu? Ataupun kita akan dengar ayat macam ni;
"Ala mad, ko sekolah dah tak pandai tu baik tolong ayah jaga kebun je ni ha. Kang ayah dah takda, ko jugak boleh amik kebun ni" Tak pun;
"Ko belaja tinggi-tinggi pun ke daput jugak minah oi. Baik mak pinangkan ko dengan anak tok penghulu hujung kampung tu jerk. Boleh mak menumpang kesenangan ko nanti"
Agak-agak ada lagi ke kisah orang kita macam tu? Kita sambung nanti heheh

p/s: jari beku nak menaip huhu

Photobucket

22 June 2010

Huuu...Huuuu..Huuuu

Apa Cite Sedih Nih?



Salamat pagi! Laaa...apa monyok-monyok ni? Orang lain semua gumbira, korang jer yang sesedih. Tak syiok betul. Kawan-kawan, jangan sedih-sedih selalu. Kalu selalu sangat sedih, membe pun rasa menyampah. Tak percaya? Try la buat. Hari ni sedih, esok sedih, lusa sedih, tulat sedih, minggu depan sedih, lepas tu sampai setahun sedih, sure membe menyampah. Nak-nak pulak sedih tu sebab kucing mati ke, ikan terlepas ke, boifren lari ke, girlfren lari ke...opsss!!

Bawak bertendang...err bertenang. Sedih jangan di ikutkan sangat hati tu. Nak sedih boleh, tapi berpada-pada lah ok. Jangan lama sangat, orang yang asyik bersedih ni, dia takkan kemana. Ke sedih dia la jugak. Apa kata tukarkan sedih kepada hepi. Baru la ada motivasi skit. Ingat orang sedih ada motivasi ke? Lagi kebawah (down) adalah. Nak sedih, sedih 2-3 hari dahlah. Nak meraung ke, frus menonggeng ke, nangis tak hengat dunia ke, 2-3 hari je suda ok. Lepas tu kita mulakan kisah baru, hidup baru. Macam orang kampung saya cakap. 'Life goes on'.

So, ceria-ceriakan hidup anda. Senyum seindah suria  :) 


Photobucket

17 June 2010

Tak Pedihkan Mata Pun

Tanya Sama Itu Hud-Hud


Lama betul tak memblog ni! Orang tempat saya cakap, lama giler! Bukan sebab gila sampai tak tulis apa-apa kat blog, tapi sebab lama dah tak nyinggah kat sini dan tulis sesuatu.

So, apa kabar semua? Ada baik? Takda baik? Kalu ada baik, bagus juga. Kalu takda baik, pi klinik juga, sure baik. Kalu hari-hari takda baik, tu musti problem juga. Rileksss! Masalah memang sentiasa Problem! Dan problem memang masalah. Betul tak? Macam masa nak time tu. Cam tu la gak kan?

Hidup memang sentiasa dipenuhi dengan masalah. Beruntunglah sesiapa yang hidup kat dunia ni tak da masalah. Ulat dalam batu pun ada masalah tau. Apa masalah dia? Masalah dia nak tebuk batu tu untuk dia masuk. Dia takda gigi, takda gerudi nak tebuk lubang. Tak caya? Tanya ulat tu.

Orang yang sentiasa keluh kesah pasal masalah dia ialah orang yang paling lemah. Salah ke statement ni? Betull, kenapa? Sebab bila dia sentiasa keluh kesah pasal masalah dia lagi banyak la kelemahan dia akan terkeluar dan tertonjol. Se-eloknya ialah bersabar. Sebab orang yang banyak sabar ialah orang yang paling kuat. Sebab kesabaran boleh menimbulkan kekuatan. Dan bila ada kekuatan, barulah boleh berjaya! Ye tak?

So kawan-kawan, jangan keluh kesah sangat pasal masalah anda. Setiap masalah pasti ada jalannya kan? Kita jer yang kena carik :)

p/s: teringat kisah gagak dengan bekas air

Photobucket

20 March 2010

Ada Mata Pandang

Uncle Basikal Tua


Tentu korang mash ingat lagi pasal posting semalam kan, tentang seorang uncle yang saya selalu nampak sewaktu balik kerja ni. Dengan basikalnya, baldi berisi airnya, beberapa kain pengelap, pen sebatang dan buku kecik.

Sebenarnya saya galit melihat bagaimana uncle ni begitu bersungguh-sungguh mencari rezeki yang halal dengan menumpahkan keringat sebegitu. Saya sangat bermotivasi bila melihat beliau. Orangnya saya agak dalam 40-an, berseluar pendek berkocek dengan kameja lusuh. Kerja beliau, mencuci kereta di kawasan parking di tepi-tepi jalan hatta di mana saja yang pelanggan mau. Dia tak pedulikan apa kata orang, dia tak kisah apa orang nak kata, dia tak malu mengayuh basikal sebegitu, dia tak heran kalu orang takmo suruh dia cuci kereta mereka. Sebab dia ada pelanggan setia. Dalam buku keciknya ada tertulis senarai kereta pelanggan yang hendak dicuci dan dia ingat dimana kereta pelanggannya diletakkan! 

Saya berkesempatan berbual-bual dengan uncle ni sewaktu balik kerja tempoh hari. Sehari sebelum tu saya nampak dia mencuci beberapa kereta staf saya di kawan pejabat. So, pada hari itu memang kebetulan betul saya pun mau pulang dan dia lalu. Dia hanya senyum mengangkat tangan dan saya terus memberhentikan kereta, menyapa nya dan bertanyakan beberapa soalan tentang pekerjaannya. Dengan senang uncle ni menjawab tanpa banyak soal sambil mengambil pen dan mula menulis flat kereta saya untuk tujuan di cuci pada ke esokan harinya. 

Sikap orang-orang macam ni lah yang perlu kita contohi dan ikuti. Mencari rezeki yang halal lebih baik dari mencuri atau hu-ha sana sini tanpa sebarang pekerjaan. Ada ke budak-budak kita yang sanggup tiru uncle ni? Owhh, nehi². Panas katanya, kulit terbakar nanti, tak larat nak kayuh basikal etc. Akhirnya, duduk dirumah mengharapkan wang 'ehsan' mak bapak. Dahla tak kerja, tambah pulak pandai isap rokok! Haishh...ada duit pulak isap rokok? Manusia yang pelik bin ajaib! 

Disuruh bekerja, mau yang standard ada econs, gaji setimpal etc. Tak salah begitu, tapi belajar susah dulu lebih baik dari terus senang. Bekerjalah kamu walau apa kerja sekalipun. Yang penting halal. 

Tak mahu kerja jugak? Baik jadik si luncai dengan labu-labu nye jelah.


Photobucket

19 March 2010

Dikala Petang Mengambang

Kembalilah Mood!

Rasa macam banyak nak tulis, tapi bila dah login, duk galit baca blog orang, mood nak tulis blog sendiri pun malas. Inilah penyakit yang paling kronik yang tiada obat...M.A.L.A.S! Carik kat Jalan Chow Kit pun sure takda obat ni. Apatah lagi kalu carik kat Jalan TAR atau Jalan MAsjid India. Kalu sesapa ada terjumpa obat ni, boleh bagitau saya. Saya pun nak try jugak heheh

Sewaktu balik kerja saya selalu ternampak sorang uncle ni, bawak basikal dengan dua baldi air di kiri dan kanan basikal serta sebiji lagi baldi kosong di handel basikal. Tak ketinggalan jugak dengan beberapa helai kain. Sebatang pen tersemat di baju kamejanya dan sebuah buku kecik di dalam kocek. Kadang-kadang saya sendiri galit tengok beliau sampai kena hon dek kereta dari belakang. Siapa agaknya ye beliau ini? Kita jumpe di entry akan datang!

Tak lupe jugak baru-baru ini (sebenarnya semalam) sewaktu saya pergi ke sebuah hypermarket di sini, hujan lebat, saya pun drive la macam biasa. Tapi sepanjang jalan menuju ke hypermarket tu saya dapat rasakan kereta saya beratnya lain macam. setering power tu dah macam paut setering! Aneh tapi benar..sampai la saya suda habis makan disana dan menuju ke dalam kereta. Jeng jeng jeng...next entry jugak! hehehe


Posting ni sekadar untuk mengembalikan mood sahaja :)


Photobucket     

23 February 2010

Bila Kena Skodeng

Berani Jatuh


Salam sepi heheh. Yelah, dah lama duk menyepi kan? Tapi sepi bukan sebarnag sepi, sepi pergi mencari hepi. Kajang pak malau kajang berlipat, jom kita pekena sate kajang hahaha. Okeh cukup. 

Pernah jatuh tak? Tak kisah la jatuh cinta ke, jatuh dari pokok ke, jatuh dari kerusi ke jatuh apa ke itu ke, yang penting semua orang pernah jatuh kan? Jatuhkan diri sendiri pernah? Pernah jugak ke? Owh, sebab biasanya orang yang duk berusaha menjatuhkan seseorang yang lain. Jarang orang itu jatuh sendiri melainkan kelalaian diri sendiri juga. 

Kawan yang pernah jatuh tentu tau kan bagaimana rasanya. Seorang yang jatuh dari bisnes yang maju sure terasa nak terjun jambatan bila dipikirkan kredit keliling pinggang. Seorang pemimpin yang tetiba jatuh dengan skandal yang memalukan sure terasa nak terjun jambatan juga. Orang yang bercinta bagai nak rak tetiba jatuh sure nak terjun jambatan jugak. Last², semua jumpe kat jambatan yang sama. 

Jatuh tak semestinya GAGAL. Gagal tak semestinya tak berjaya. Tak berjaya tak semestinya tak boleh hidup. Tak boleh hidup tak semestinya tak nak campur orang dah. Jatuh bermakna kita kena BANGUN semula. Dari jatuh terduduk, kita bangun pelan-pelan. Amik kerusi, duduk balik. Dari jatuh terlentang, kita tengok balik ada luka-luka tak, ada sakit-sakit tak. Kita tepuk-tepuk seluar kita yang kotor tu balik lepas tu kita bangun. 

Takkan la sampai ke sudah kita nak terduduk je. Takkan kita nak terlentang je. Nanti kena langgar steamrool trus baru tau. Terus tak boleh bangun, terus tak boleh duduk. Biasanya bila kita jatuh pasti akan ada SESEORANG yang akan menghulurkan TANGAN untuk kita sambut. Takpun kita akan berusaha BERPAUT kepada sesuatu yang lebih kukuh.

Nah, itu normal, jatuh kena bangun. Jadiknya kenapa bila kita jatuh kita terus-terus menjatuhkan diri kita? Kamonlah, rulesnya JATUH terus BANGUN!

Ayoh sume! Kita bangun! Jom pi kedai mamak dulu! Opsss...kita minum dulu yer hehehe


Photobucket 

13 February 2010

Bila Orang Bercakap

Selamat Hari-Hari

Sedikit tak paham bila masih ada orang melayu muslim islam kita mempersoalkan tentang sambutan Hari Valentine. Aneh dan pelik. Takkan kita masih tak paham, umat Islam tidak boleh menyambut Hari Valentine kerana itu bukan cara kita. Nak ucapkan selamat kepada kekasih, nah, ucapkan sahaja hari-hari. InsyaALLAH semakin bertambah erat perhubungan. Lainlah kalu malam, mestilah kita ucapkan selamat malam pabila malam hari sahaja, bukan pada siang hari. Tetapi kekasih ialah seseorang yang kita jumpe hari-hari. So, ucapkan sajalah hari-hari. Tak salah pun. Lagipun lagi bagus sebab hari-hari kita ingt kekasih kita kan.


Photobucket

12 February 2010

Apa Barang Beb?

Terjual, Menjual dan Dijual


Amacam, panas lagi memanaskan tak tajuk tu? Hehehe, sengaja dicipta, tapi bukan pasal kisah panas atau sewaktu dengannya. Cuma ingin berkongsi dengan teman-teman semua tentang etika bisnes. Yes, maybe saya bukan paling layak untuk berbicara tentang ni, tapi tak salah kan kalu kita sharing is caring :)

Saya rasa sejak dua menjak ni banyak bebenor program perniagaan yang ada dalam facebook nih. Saya rasa korang pun tau, saya pun tak nak sebut nama. Tapi satu saya ingin ingatkan pada kawan-kawan semua, yang orang kampung saya selalu cakap, 'easy money, easy go' Apa maksudnya? Orang kampung saya yang belah darat pulak cakap maksudnya cenggini, dapat duit dengan segera, pasti akan hilang dengan segera. Paham ke? Kalau tak paham buat-buat paham jela okeh. Yeah, that right, good macam tu la orang kampung saya cakap heheh.

Nak kaya kenalah berusaha kan? NO SHORTCUT orang kampung saya kata lagi. Macam program swishcash dahulu. So, kalu anda melakukan perniagaan atau pelaburan, pastikan anda mematuhi etika pernigaan anda. Jangan duk kejar kepala orang jerk (head hunter) sampai mengabaikan produk. Kenalkanlah produk anda dahulu dan pastikan anda betul-betul paham apa yang anda jualkan! Konsep mereplika atau mengikut membuta tuli samalah ibarat lembu dicucuk hidungnya.

Owh, saya tak kata anda yang membaca blog ini, saya berkata pada orang di planet zargus sana hehe.

Gong Xi Fa Chai!


Photobucket

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin