06 June 2008

Sesekali Menulis ...

Minyak Cap Kapak dan Minyak Petrol

Masih berbicara pasal harga minyak. Kalau korang baca paper, isu minyak ni masih hangat di pasaran! Bukan minyak lintah ye bang, pakcik, tapi minyak petrol! Owhhh...bisa bikin orang naik minyak pak!

Aku sempat membaca beberapa artikel dan komen-komen dari kolumnis dari beberapa akhbar dan majalah di internet dan juga dari blogger² seluruh Malaysia. Majoritinya kisah dengan kenaikan harga bahan bakar ni! Orang Besar Petronas juga dah buat sidang akhbar menerangkan tentang kos yang mereka hadapi untuk kerja² cari gali minyak dan maintenancenya. Mengikut kata beliau, telaga² minyak yang ada sekarnag ni hanyalah bersifat talaga kecil sahaja yang berupaya mengeluarkan kira² 10 juta tong sehari berbanding dahulu dimana minyak boleh dikeluarkan kira² 100 juta tong! Dan mereka juga terpaksa melakukan kerja² menggali minyak di laut dalam yang memerlukan kos yang lebih tinggi. Secara puratanya kos mereka telah meningkat sebanyak 200%!

Tu apa yang diorang cakap la. Pada aku lebih kepada defend diri sendiri je. Macamana pulak dengan rakyat yang berada di luar bandar? diorang paham ke semua ni? kalu tanya orang kampung sure ada yang jawab;

"Alah, belakang umah pakcik ni ada banyak minyak!"

tak pun;

"Pakcik boleh tolong buat kerja gali² ni. Sebab pakcik selalu gali kubur untuk orang"

Ada satu ruangan rencana yang menarik aku baca di satu paper. Menurut kolumnis ni, dia kata kerajaan sepatutnya menaikkan harga minyak ni berperingkat-peringkat. Bukan berdesup macam tu! Terkejut beruk rakyat! Cuba kita bayangkan. Kita ibaratkan harga minyak yang tengah hangat dipasaran dunia ni macam Pisang Goreng panas yang dijual di tepi² jalan tu. Kita beli singgit. Kita balik umah. Sampai kat umah umah, kita buka plastik tu. Pisang goreng yang tengah panas² baru turun dari kuali tadi kita telan terus sebiji². Huh! Amacam? terkejut tak perut kita? So, cara yang selamat, kita makan sikit² sambil tiup pelan² bagi dia sejuk. Macam tu la dengan harga minyak la ni. Apa salahnya naikkan sikit²? Bulan ni naik sikit, bulan depan naik sikit, baru cantik. Sambil tu gak bagi rasional kenaikan secara berperingkat. Amik hati pengguna dan rakyat. Baru betul kan?

Tak salah nak naikkan harga minyak. Sebab kita tau harga minyak semakin hari semakin naik. nak tak nak kita kena absorb semua tu.

Satu lagi peristiwa yang kerajaan kena bagi rasional. Sekatan penjualan minyak kepada kenderaan asing. Kira² seminggu sebelum kenaikan minyak ni kerajaan dah buat sekatan harga minyak pada kenderaan asing. Dengan alasan bahawa minyak kita untuk rakyat kita. Pada aku langkah ni bagus. Tapi lepas harga minyak di naikkan secara mendadak haritu, sekatan ini juga telah ditarik balik! Tepuk tangan jiran² kita. Nasib baik kata diorang. Kalau yang dari selatan tu, siap rasa terima kasih pada kerajaan kita sebab dah tarik balik sekatan. Rakyat kita...? terpinga² je.

Aku ada pergi satu talk peluang perniagaan semalam. Talker tu kata, eh, talker ke? Penceramah la heheh. Dia kata bila harga minyak naik, tak langsung semua harga barang akan naik. Aisey aku lupa la istilah dia cakap tu...multi apa ntah. Tapi keadaannya macam ni la; Contoh Ahmad tokey ayam. Bila harga minyak naik dia mesti nak naikkan harga ayam dia gak sebab kos nak hantar dah naik. Bila kedai makan yang terima ayam dari ahmad ni tengok harga ayam dah naik, dia pun akan naikkan harga makanan dia plak. Katala bila Ahmad makan kat kedai yang dia biasa supply ayam ni, dia tengok harga makanan naik. Terus dia dah set dalam kepala dia yang dia mesti naikkan lagi harga ayam dia. Dan keadaan ini akan berterusan!

Kat dalam paper gak, sudah ada Pengusaha bas dang pengangkutan awam dah mula gatal tangan naikkan harga tiket dan tambang mereka. Sepatutnya mereka ni tak mengambil kesempatan,tapi tengok² sama je. Bayangkanla, bila harga minyak naik, ramai diantara kita mula belaja nak naik kenderaan awam. Yang sepanjang hayat tak pernah naik LRT mula belaja naik LRT. Yang tak pernah naik bas, cuba naik bas. Tapi kalau harga tiket pun dah naik, serupa juga diorang naik kenderaan sendiri kan?

Nasib baik ada subsidi yang diberikan olah kerajaan. Tapi ramai yang berpendapat subsidi ini masih tidak dapat menampung kos mereka. Sektor pelancongan sure jatuh merudum! Sapa nak pergi jalan² kalau harga minyak dah naik? Lebih baik diorang duk umah bersama family je, terutama bagi yang berpendapatan sederhana dan kecil. Mengikut satu statistik, di Malaysia seramai 3% rakyat nya berpendapatan dibawah RM2000 sebulan. Bayangkanla, RM2k sebulan dengan yang dah berfamily, camana nak survive?

Dalam muka depan sebuah akhbar hari ni juga menunjukkan ramai pengguna sudah beralih arah ke penggunaan NGV. Aku yakin, bukan setakat NGV sahaja, banyak lagi pengusaha alat penjimatan minyak akan muncul menawarkan produk mereka kepada pengguna. Yela, pengguna mesti nak cari sesuatu yang dapat meminimakan kembali wang mereka. Tak kisahla alat tu berharga ribuan ringgit pun tapi kalau kesannya bagus, sure ramai yang nak pakai. Apapun dalam hal ni pengguna kena bijak memilih. Jangan membe pakai, awak pun nak pakai. Tengok² tak sampai sebulan abis rosak! Jadilah pengguna yang bijak!

Aku juga berpendapatan bahawa sumber bahan api lain macam biodiesal atau apa² la harus diperkenalkan. Kajian tentang bahan² harus dipertingkatkan. Kita kena ingat, simpanan minyak kita pun bukan boleh tahan sampai akhir hayat! lambat laun akan habis juga. Bahan api alternatif harus dibangunkan. Kita kan ramai penyelidik yang bijak pandai. So, lakukan tugas dengan cargass!

Sebenarnya kita semua ni selalu je berharap pada nasib yang baik. Kita harap minyak takkan naik, tapi still naik. Kita harap kita nak cuti² Malaysia, tapi harga minyak sudah naik! Kita harap itu, harap ini tapi hasilnya harapan kita hilang ntah kemana...

Satu je cara nak nak mengatasi semua ni, kita cari peluang! Peluang apa? Boleh emel aku personally :)

-Without Prejudice-

p/s: Nasib baik ada minyak cap kapak!


05 June 2008

IKLAN: Rebut Peluang Hebat Menjana RM900,000

Berita gembira untuk anda. Kini anda berpeluang untuk menjana
pendapatan lumayan setiap bulan secara automatik.

Program Jutawan Internet Senyap boleh menghasilkan sehingga
RM900,000 untuk anda dalam hanya beberapa minggu!

Ramai yang telah mencubanya dan hasilnya sangat
memberangsangkan! Beribu orang telah berjaya menjana
pendapatan di antara RM20,000 hingga RM50,000 sebulan
tanpa bersusah-payah.

Jangan membuang masa anda dengan program-program yang sukar
untuk dilaksanakan serta memakan masa yang lama sebelum
mendapatkan pulangan anda. Dengan program Jutawan Internet
Senyap, anda tidak perlu menunggu langsung!

Anda akan mendapat pendapatan secara automatik untuk setiap
level dan ini bermakna anda akan mendapat pulangan dalam masa
yang singkat! Anda mungkin boleh menjana pendapatan lumayan
dalam masa beberapa minit sahaja!

Apa yang anda perlu lakukan adalah hanya mengikut arahan mudah
di laman web Jutawan Internet Senyap dan anda boleh melakukannya
dari mana-mana saja termasuk dari bilik tidur anda...

Bersedia untuk mengucapkan selamat tinggal kepada gaya hidup
anda yang sedia ada dan ucapkan selamat datang kepada gaya
hidup mewah anda.

Jangan lepaskan peluang keemasan ini, ambil langkah pertama
anda dengan mengklik link di bawah:

[klik sini]

Untuk kejayaan anda.

Peluang Hebat Menjana RM900,000

04 June 2008

Terhangat Di Pasaran!

Harga Minyak Naik: Sume Orang Boleh Naik Minyak!

Ini bukan lagi omongan kosong di tepi² jalan, tapi sudah menjadi realiti! Teringat lagi dialog dalam filem Pendekar Bujang Lapuk...

"Ini bukan lagi cobaan pak, ini betul²!"

"Cobaaannnn"

Kronologi:

5.45 pm - Dapat sms dari membe kata harga minyak bakal naik

6.30 pm - Sampai umah. Housemate cakap harga minyak naik ke RM2.70!

7.00 pm - Terus keluar pi Pekan Ampang nak isi minyak. Dari jauh dah nampak kereta beratur tepi jalan. Tak boleh jadi ni, aku kuar pi MRR2, cadang nak isi minyak kat Shell tepi jalan tu

7.20 pm - Dah nak sampai Shell. Dari jauh dah nampak kereta beratur. Bagi signal, belok kiri. Tengok² stesen minyak dah full! Takpe, aku boleh tunggu

7.35 pm - Baru dapat isi minyak! Bantai isi full! Alamak kredit kad tak boleh pakai plak, mamat bangla tu cakap. "Abang, harini ini kita offline" siut betui. Keluar cash. Nasib baik ada.

7.45 pm - Sampai umah, terus online. Cari paper internet. Jumpa kat web Malaysiakini. Kompom harga minyak naik esok dari RM1.92 ke RM2.70 (kenaikan sebanyak RM0.78 sen). Giler naik banyak!

8.00 pm - Mengadap Buletin Utama. Dengar Pengumuman PM kita sama interbiu dengan Datuk Shahrir Samad

8.30 pm - Buat posting kat blog ni!

Macam tu la kisahnya. Aku rasa macam baru je baca paper yang harga minyak akan naik dalam bulan Ogos. Tapi tak sangka juga naik secepat ini! Dari RM1.92 seliter sudah jadi RM2.70 seliter! Kenaikan sebanyak RM0.78 sen! Kalu korang tengok carta kat bawah ni; (ikhsan Malaysiakini)


Aku rasa kenaikan paling tinggi adalah dalam tahun ni, 2008. Maybe antara faktor kenaikan harga minyak ni disebabkan oleh kenaikan harga minyak dunia yang tidak dapat lagi di kawal. Dan kerajaan, nak tak nak kena absorb kenaikan harga tu. Antara yang dimuatkan dalam web Malaysiakini;

Kerajaan juga mengumumkan pemberian rebet kepada pengguna kenderaan.

Mengikut skim tersebut tersebut, kenderaan di bawah 2000cc akan menerima RM625 setahun - rebat bagi 800 liter di bawah harga baru.

Pemilik motosikal pula akan diberi rebet RM120. Bayaran akan dibuat melalui wang pos.

Difahamkan rebet teresbut akan dibayar apabila pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka.

Kerajaan dijangka menjimatkan RM4 bilion di bawah penstrukturan semula skim subsidi tersebut.

Jika harga petrol dijual mengikut harga penuh pasaran, ia boleh mencecah setinggi hampir RM4 seliter - 50 peratus di atas harga sekarang.

Bagaimanapun, kerajaan dijangka menuju ke arah memansuhkan terus pemberian subsidi pada masa depan.

Sejak 2004, harga petrol naik sebany7ak 97.1 peratus manakala harga diesel pula naik sebanyak setinggi 231 peratus

Walaupun dengan kenaikan harga minyak ni, masih ada subsidi yang akan diberikan oleh Kerajaan kepada pengguna. Ni kire subsidi la. Apapun, subsidi ni akan dimansuhkan pada masa depan.

Aku terpikir...dengan kenaikan harga minyak ni, tak lama lagi sure harga barang lain akan naik! Kesian gak pada pengguna yang pendapatan isi rumah mereka bawah RM1000 sebulan. Macamana nak survive tu? Kalu yang gomen, gaji sudah naik! Yang swasta ni camana? Boleh ke survive dengan gaji RM800 sebulan? Nak isi minyak lagi, anak sekolah lagi etc².

Aku rasa kerajaan kena amik kire semua ni. Bukan sume orang keje gomen. Yang kerja swasta ni sapa nak bela? Harga barang naik, harga minyak naik, sume naik! gaji tak naik²! Apa cer ni?

Balik tadi borak² dengan housemate, agaknya lepas 5 tahun nanti, pilihanraya sapa yang menag ek? Adehh...tak dapat aku bayangkan walaupun ada terbayang dalam kepala otak. Hmm...bila kena macam ni, sapa tak naik minyak!

Untuk info lanjut pasal info ni korang boleh cek [sini]

p/s: guna minyak rambut murah je

Peluang Hebat Menjana RM900,000

IKLAN: Which Bird Are You?


Date of birth

Bird

Characteristics

21 Jan - 17 Feb

Robin

A cool exterior disguises a fiery temper and is very opinionated - although those opinions are not always shared by everyone. They are proud and particularly home-loving , although have a tendency to be quarrelsome.

18 Feb - 17 March

Goldfinch

Goldfinch people are colorful characters who are sensitive and always alert. They are gregarious by nature and love being in groups of people , which offers them security. They need to find an outlet for their imaginative abilities or they are sometimes be in danger of becoming nervous and irritable.

18 March - 14 April

Hawk

A powerful individual which displays courage and a sometimes ruthless determination. Avoids problematical obstacles with skill , although must be fully targeted so as not to waste energy in fruitless chases for the impossible.

15 April - 12 May

Albatross

Has a tendency to have a mind that wanders , but when in search of a particular goal , will travel great lengths to achieve it. Occasionally , the albatross may become caught up in things it shouldn't when not seeing clearly enough.

13 May - 9 June

Dove

Peace-loving by nature , doves will bill and coo about things close to their heart. They enjoy a fulfilling love-life and rarely fail to satisfy. They are also patient , adaptable and personable. Their lack of aggression sometimes makes them the victim of more predatory characters.

10 June- 7 July

Eagle

A well-respected figure which has excellent visionary qualities. Eagles will truck no nonsense and will fix opponents with a powerful stare. They have the power to rise above the trivial aspects of humanity , and are highly talented.

8 July- 4 August

Nightingale

More often heard before being seen , nightingales always have something to say for themselves. They are however very much in tune with their partners. Their unimpressive exterior hides a personality that is just waiting to burst out.

5 August - 1 Sept

Kingfisher

Another flamboyant and colorful character that is always exciting to encounter. They rush around at great speed and have a close spiritual affinity with water. They have a sharp and perceptive head on them , but can make them impetuous enough to dive in where others would fear to go.

2 Sept - 29 Sept

Swan

The swan is a complex character. While appearing on the surface as a calm and relaxed individual , underneath they are working hard to keep up with the pace of modern life. If provoked their natural graceful demeanor can give way to a violent temper which puts them in a flap. They are definitely someone to have on your side.

30 Sept - 27 Oct

Woodpecker

A tough , hard-working character with plenty of stamina. Has no problem drumming up support for their ideas , no matter how wacky they seem. With a lateral-thinking mind they are skilled at dissecting problems and seeing the wood for the trees. However , with their noisy and exuberant lifestyle , you might not want to have one as a neighbor.

28 Oct - 24 Nov

Kestrel

A sharp brain helps kestrel people hover from one subject to another without losing concentration. They focus on their life's goal with a single-minded focus , not flustered by what is going on around them. A confidence in their own ability helps them to soar to heights others may only dream of.

25 Nov - 23 Dec

Raven

Always impressive , raven people are a tower of strength. They are more intelligent than their peers and are adept problem-solvers. They enjoy challenges are stimulated by wild and exposed places.

24 Dec - 20 Jan

Heron

Heron people are deceptive. Although they may be solitary individuals for much of the time , they nevertheless have a need to settle in busy communities where they know everyone else. They may get bogged down as they wade the course of life , but have broad enough shoulders to cope with weighty issues. But their insecure nature often leads them to fish for compliments.

Have a nice DaY



Peluang Hebat Menjana RM900,000

03 June 2008

Ini ada satu cerita

Selamat Datang Ke Jabatan Imigresen Malaysia [klik for info]

Hujung bulan ni nak kena pegi oversea! aduhhh! pening kepala. Yela, pasport tak penah ada beb! yang ada cuma kad pengenalan, surat beranak sama lesen memandu heheh

Nak tak nak, hari senin haritu aku mengagahkan diri jua pergi ke Jabatan Imigresen kat Wisma Sri Rampai untuk membuat pasport antarabangsa buat kali pertama! Tahniah²!

Pukul 9.00 pagi aku dah siap² kuar umah. Withdraw duit nak buat pasport. Mula² singah kedai gambar dulu. Maklumla gambar pasport takda. Yang ada pun gambar masa kanak². Kalau submit kat sana kang diorang reject plak sebab muka tak sama. Buat gambar yang siap dalam sejam kena la dalam RM12.00. Abis dia edit pic aku tu. Nasib baik tokey kedai tu tak buat superimpose ke, tuka muke ke apa ke. Siap bergambar tengok jam dah pukul 10.00 pagi. Terus aku berdesup ke Sri Rampai berpandukan peta yang dilukis oleh membe. Maklumla, aku ni bukan tau jalan sangat. Tau pi shah alam jekk...Oppss!! hehehe

Sampai Sri Rampai jam dah pukul 10.45 pagi. Cari parking dah dekat 15 minit! siut betui! susag giler nak cari parking! Last² park kat bawah bangunan Wisma Sri Rampai tu. Sejam RM2.00. Maksimum parking RM5.00. Okla tu.

Oh ye, kalau korang nak memudahkan urusan buat pasport ni, aku cadangkan korang donlodla siap² form dia dari website Imigresen ni. Bukan apa, sampai² je terus serah borang, amik nombor giliran! tak payah isi² lagi dah.

Lepas lebih kurang 45 minit tunggu, giliran aku sampai...submit borang dulu sama gambar 2 keping dengan salinan IC. Lepas dah cek sume info, officer tu akan suruh kita duduk dulu. Tunggu dipanggil untuk buat bayaran.

Lepas 20 minit. Nombor aku baru dipanggil lagi untuk buat bayaran. Bayar RM300.00 lepas tu duduk balik untuk tunggu pasport siap. Kalau nak ikut dalam resit tu dia tulis masa serahan ialah 2 jam. So, aku tunggu jela. Nasib baik ada beli paper. Boleh gak baca. Tapi tu pun dah baca banyak kali! Penantian satu penyiksaan!

Dalam kul 2.00 petang gitu baru nombor aku dipanggil lagi. Kena pi kat bilik serahan. Officer tu bagi pasport kita untuk kita cek butiran dulu. Lepas dah cek , baru kita sign untuk kompomkan pasport kita.

"Nak pegi mana ye cik?"

"Saya ada seminar kat singapore"

"Urusan kerja?"

"Yup"

Aku nak cakap nak pi seludup orang kang sure kena tahan pasport aku sama aku² sekali hehehe.

FYI, Nak buat pasport antarabangsa la ni boleh siap dalam masa satu (1) hari sahaja! Senang dan mudah!

Btw, kalu aku tak kena hantar dengan company untuk ke Singapore, sure aku tak buat pasport ni. Dah kena hantar, pegi jela. Orang kata 'Jauh berjalan luas pengalaman' kan. Err..tapi aku pegi naik Flight hehehe

Dah ada pasport ni sure kena jalan jauh pulak lepas ni. Yela membazir je RM300.00 kalu semata-mata untuk pergi Singapore. Dahla pasport tu valid sampai 5 tahun!

Kita pegi Jakarta pulak lepas ni! Waduh², pokoknya kapan mau pergi? Hujung tahun la! Hahaha

p/s: boleh pergi honeymoon :p

Click here to get The Blog Profits Blueprint







IKLAN: Pancing Ikan Guna Tangan?

video

Woaa!! Dasatt! Ada bran mau cuba ke? heheh

p/s: mancing guna buluh jerkk





Ini ada satu cerita...

Bila cuti sekolah je ramai buat kenduri kawin...asal buat kenduri kawin je bila time cuti sekolah heheh
Balik umah haritu tengok² ada sampai 3 kad jemputan dari membe. Semua jauh² pulak tu. Sorang kat nogori sembilan, sorang kat Cheras, sorang kat Muar. Aku decide pegi muar je sebab ada Majlis Penting gak berlangsung kat muar. So, ahad tu sempat gak la pegi umah membe sorang ni kat Parit Haji Kosai sana.

Buat membe-membe lain yang sudi menghantar kad jemputan tu, terima kasih bebanyak! aku nak post pic kad jemputan korangkat sini tak buleh plak. Tetiba takda function nak hantar picture kat sini. nanti kalu dah ok, aku submit pic.

Dikesempatan ini juga aku ingin mengucapkan Selamat Pengantin Baru buat geng² di bawah:

1. Abby dengan Zizie kat Perak
2. Fidah dengan Pasangannya kat Negeri Sembilan
3. Yanie dengan Pasanganya kat Cheras
4. Hajar dengan Pasangannya kat Muar

Selamat Pengantin baru!

p/s: datang amik berkat hehehe





Bila aku menulis ...

Antara Minyak Kereta Dengan Minyak Masak

Apa bezanya? Minyak kereta boleh isi kereta, minyak masak boleh masak. Macam tu?

Minyak masak boleh isi dalam kereta ke? Ada sesapa pernah try test? Heheh. Persamaannya satu je...dua-dua harga sudah naik! Hairan bin Ajaib!

Macammana boleh naik? Sebabnya setiap pihak yang terlibat akan naikkan kos diorang. Contoh macam nila...katala harga dari pembekal RM1.00. Katala bila dah sampai pada pemborong, harga sudah naik RM1.20. Dia kata sebab harga petrol dah naik. Lori diorang kena isi minyak lebih untuk hantar minyak tu pada pemborong. LEpas tu bila pemborong hantar pada peruncit, harga sudah RM1.50. Alasan yang sama dia akan gunakan...pemborong sudah letak harga mahal...plus..dia kena isi minyak lori dia gak nak hantar pada peruncit. Kang bila dah ada kat peruncit, dia jual plak pada pembeli dengan harga RM1.80! sebab apa, sebab dia akan kata harga dari pemborong dah naik segitu. So dia ikut je. Pembeli plak dah takda pilihan kena beli gak...sebab kalu tak beli kang anak kat uamh nak merengek nak makan kentang goreng yang kita baru beli semalam kat giant. Macam tu la. Sekadar contoh :)

Baru-baru ni plak kerajaan melarang mana-mana stesen minyak dari menjual minyak mereka pada kenderaan asing dalam lingkungan 50km dari sempadan. Apa rasionalnya?

Kalau kita tengok Buletin Utama malam tadi, diorang cakap pengusaha minyak yang kat sempadan ni untung diorang RM10k ke RM12k sehari! hasil dari jual minyak kepada kenderaan asing ni. Yela,sebab minyak kita tergolong dalam lingkungan murah antara mereka ni. Segitu punya banyak, untung giler² punya! BIla kerajaan buat larangan jual minyak, memasing pengusaha minyak ni pening kepala...yela biasa pendapatan 5 angka sehari lepas ni tak sampai 4 angka pun!

Yang Pelik bin Hairan nya, untung dah punya banyak macam tu masih nak pening ke? Siap ada yang kata nak tutup stesen minyak tanda protes. Kamonla, baru kena macam tu dah nak tutup bisnes. Kalau berani tutupla kan? ada bran? sure tak tutup punya...kalu tutup, mana mau cari makan?

Sepatutnya kita tengok situasi ni dari kedua-dua pihak. Kita ada dua mata kan? Sebab tu kena tengok dari dua-dua arah. JOm kita tengok contoh lagi...bila kerajaan Malaysia keluarkan arahan macam ni, siapa yang gembira? Tentulah pengusaha minyak dari negara diorang. Setelah sekian lama mereka mengalami kemerosostan jualan, kini bisnes mereka akan naik balik. Sepatutnya mereka hantar surat terima kasih pada kerajaan Malaysia kan? Sebab tolong mereka.

Minyak kita sepatutnya untuk rakyat negara kita. Sebab kerajaan bagi subsidi untuk rakyat. Kita plak sebagai pembayar cukai ada hak ke atas subsidi tuh. Bukan bagi pada orang lain. Pada aku, 50km tak jauhla. Bukan takda rakyat tempatan yang nakbeli minyak dari stesen kat sempadan tu. Mesti ada punya. Sebab petrol ni dah jadi keperluan kenderaan mereka. Kalu takda minyak, kereta tak buleh jalan maa.

Kalau nak citer pasal minyak ni sampai bila pun tak abis. Ura-ura harga minyak dalam negara kita juga akan naik! Kita tunggu jela. Aduh..

p/s: pakai beskal jela





Bila aku menulis ...

Salam ceria!

Sepi seketikan kan? Aku sebenarnya bercuti sejak hari khamis haritu sampai la hari isnin (semalam)! Lama giler cuti hehehe

Duduk kat umah nak connect internet pun susah. Kalu korang rujuk post aku [disini], aku guna celcom broadband pakej D98 dengan modem Bluecube berharga RM499.00. korang boleh baca la posting aku pasal modem dan pakej ni [kat sini].

Bila connect je guna laptop kat umah, tengok² dapat speed 128kb/s jerk! Sapa la yang tak benggang. Rupanya kat muar belum dapat 3G mahupun 3.5G! Dengan speed segitu, aku rasa siput pun kalu kita ajar lumba lari, dia boleh lari laju! Siput berlari? Pernah nampak ke? Perumpamaan sahaja. Kalau siput boleh berlari, sure ada kedai jual siput yang macam tu!

Sebelum bercuti aku ada juga buat 2-3 posting…lepas tu aku set ‘schedule’ dengan harapan masa aku cuti hari jumaat, satu posting akan publish. Hari sabtu, satu lagi akan pusblish, tapi tengok² satu pun tak publish! Aisey….aku salah set ke apa? Aku tengok dalam inbox aku ni masih schedule lagi. So, oleh kerana cerita tu dah basi, aku edit balik la nak bagi syiok skittt. Baru ok kan? Macam nasi la, kalu dah biar lama sangat sampai tak makan, sure basi kan? Kalu dah basi makan pun boleh sakit perut. Sama la gak dengan nasi sejuk, nak makan pun tak syiok! So, kena panaskan dulu.

Okla, lagi panjang aku menulis, lagi banyak cerita bukan² kan. So, kengkawan semua, sori kerana lambat update! Kita berjumpa lagi dalam episode akan datang!

p/s: cuti² malaysia!





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin