16 May 2008

BERITA: Panggilan Santau Karut! (SMS yg korang terima tu la)

Panggilan santau karut

KUALA LUMPUR: Menggemparkan! Ramai pengguna telefon bimbit mula panik berikutan penyebaran SMS yang meminta orang ramai berhati-hati dengan panggilan santau atau ‘tarik nyawa’ yang kononnya boleh membunuh mereka sejurus menjawab panggilan itu.

Lebih menakutkan apabila kandungan SMS itu mendakwa panggilan maut itu sudah meragut sembilan nyawa di Indonesia sejak bulan lalu dan kini mula menular kepada jutaan pengguna telefon di negara ini bagi menagih korban terbaru.

Kemunculan SMS peringatan berhubung panggilan maut yang kini amat digeruni penduduk Indonesia dikesan mula diterima pemilik telefon bimbit di negara ini sejak minggu lalu dengan amaran supaya tidak menjawab panggilan telefon daripada nombor melebihi lapan angka itu.

Malah, panggilan terbabit yang turut digelar di Indonesia sebagai panggilan santet, deringan syaitan atau telefon maut, didakwa angkara pengamal ilmu hitam yang kononnya mahu menguji tahap keberkesanan ilmu hitam dipelajari.


Berdasarkan laporan media utama Indonesia, penerima panggilan itu bakal menjadi mangsa ‘kes pembunuhan jarak jauh’ didalangi dukun ilmu hitam yang menghantar syaitan atau jin melalui panggilan telefon untuk membunuh mangsa.

Bagaimanapun, dakwaan terbabit dianggap tidak berasas kerana tiada yang dilaporkan mati setakat ini berkaitan penerimaan panggilan maut yang kini merebak ke Malaysia, dipercayai dibawa rakyat negara berkenaan.

Siasatan dilakukan pihak berkuasa Indonesia mendapati nombor pengirim SMS itu berasal dari Sumatera Selatan dan Kepulauan Riau, Indonesia.

Susulan maklumat dikumpulkan, seorang remaja perempuan yang disyaki mencipta dan menghantar SMS terbabit sudah ditahan minggu lalu oleh polis Indonesia di Riau.

Selepas disoal siasat, remaja terbabit mengaku menyebarkan SMS itu hanya untuk gurauan kepada rakannya.

Perkara itu didedahkan Ketua Bahagian Umum Direktorat Jenderal Pos dan Telekomunikasi Indonesia, S Dewabrata kepada media, Selasa lalu, yang mendakwa SMS terbabit dipercayai ada kaitan dengan usaha pihak tertentu bagi mengaut keuntungan selain meningkatkan jumlah pelanggan talian prabayar.

Bagaimanapun, kegemparan mengenai kes itu berterusan apabila laman web berita Kompas.Com semalam melaporkan, seorang pegawai bank ABN di Jalan Petamburan, Jakarta, menjadi individu terbaru menerima panggilan berkenaan selepas M Fani Bratawijaya, 25, sebelah tengah hari.

Pejabat Harian Metro di sini, Melaka dan Seremban turut dihujani panggilan telefon bertanyakan mengenai SMS terbabit.

Mesej sepanjang 73 perkataan itu menyatakan kumpulan terbabit akan menghubungi sesiapa menerusi talian antarabangsa secara rambang dan sebaik saja mangsa menjawab panggilan itu mereka kononnya akan mati terkena sihir.

Pengguna telefon bimbit talian prabayar, Ismail Che Nordin, 42, turut melahirkan kegelisahan selepas menerima SMS terbabit sebaik tiba di pejabatnya di Taman Segar, Cheras, pagi semalam.

Menurutnya, kemunculan SMS itu boleh mencetuskan ketakutan kepada orang ramai yang menyangka panggilan santau benar-benar wujud dan boleh mendatangkan malapetaka kepada pemilik telefon bimbit.

“Lebih menakutkan apabila SMS terbabit mendakwa dua mangsa di Puchong sudah mati dan meminta disebarkan kepada umum,” katanya yang bekerja sebagai jurujual di sebuah syarikat di Selayang di sini.

Di SEREMBAN, seorang pekerja swasta yang hanya mahu dikenali Sufiah berkata, dia mengetahui mengenai penyebaran SMS itu daripada beberapa rakan sekerjanya sejak beberapa hari lalu.

Katanya, dia menerima SMS itu petang semalam yang mengingatkannya supaya mengambil langkah pencegahan awal apabila menerima panggilan daripada kumpulan yang dikatakan sedang menguji ilmu hitam.

“Kami mengharapkan pihak yang berkenaan menyiasat penyebaran SMS terbabit kerana boleh menjejaskan akidah kalau ada orang yang percaya,” katanya kepada Harian Metro, semalam.

Dia juga berharap supaya mereka yang menerima SMS itu tidak menghantarnya kepada orang lain kerana sukar diterima akal.

“Bagaimana orang yang menulis SMS itu boleh mengetahui berapa ramai yang sudah meninggal dunia sedangkan kes seperti itu tidak pernah dilaporkan media, malah ajal manusia ditentukan Tuhan bukan kerana menjawab panggilan telefon,” katanya.

[sumber]

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Aku pun ada dapat gak emel dengan sms ni minggu lepas. Nasihat aku, jangan la mudah terpedaya dengan dakwaan macam ni. Ajal maut di tangan Tuhan beb!


Guru Oh Guru!

"Guru... kau ibarat lilin yang sanggup membakar diri...
menerangi seluruh alam..
Guru... kau ibarat cahaya dalam kegelapan..."

Penah dengar sajak macam tu?
aku yakin, acapkali kita dengar bila sambutan hari guru kat sekolah kita dulu²

Aku teringat masa sekolah rendah dulu. Waktu darjah 6 dulu la. Bila tiba sambutan hari guru, semua murid-murid berebut-rebut nak bagi hadiah kat cikgu memasing. Termasukla aku. Aku pun apa lagi, bersemangat sangat nak bagi kat cikgu aku hadiah gak. Tapi tak tau nak bagi apa sebab duit tak da! adehh sedihhh. Aku balik umah aku tanya kat mak aku. Cakap nak bagi hadiah kat cikgu esok sempena hari guru. Mak aku diam je. Yela, sebab nak bagi apa?

Malam tu masa kitorang tengah makan satu family, mak aku cakap dia baru teringat dia ada beli satu set tembikar teko dengan cawan-cawannya yang comel² tu. Masih elok di simpan untuk perhiasan. Mak aku cakap, ambil jela tembikar tu bagi kat cikgu. Aku punya la gumbira masa tu! malam tu gak aku pi kedai, beli sampul, lepas tu balik umah balut hadiah tu sama-sama dengan mak aku. Tak kisahla..walaupun hadiah tu murah tapi at least ada something gak nak bagi...

Nak tau apa endingnya? Aku tak bagi pun hadiah tu kat cikgu aku! Adehhh! Apapun, aku tetap respek kat cikgu aku!

Itu la kenangan masa sekolah-sekolah dulu :)

so, dikesempatan yang ada ni aku ingin mengucapkan jutaan, kalu buleh berbillion terima kasih pada semua cikgu² aku dari aku sekolah rendah (Sek Ren Keb Peserian, Semerah, Batu Pahat & Sek Keb Bakri Batu 5, Bakri, Muar), sekolah menengah (Sek Men Keb Tun Dr. Ismail, Bakri, Muar), Lecturer² aku di matrikulasi dan kampus utama (Universiti Islam Antarabangsa) dan semua warga Pendidik di seluruh Malaysia!

"SELAMAT HARI GURU!"



Ini ada satu cerita ... (Part I)

Lepas buat posting Part II haritu baru perasan takda pun posting Part I! aiyakk! sori lorr! gue tak perasan!

Bila cek balik inbox, rupanya Part I masih dalam draft! heheheh. Takpela...posting tu dah jadi sejarah. Aku buat posting baru. Ala, macam dalam omputih gak la kan. Diorang terus tayangkan citer yang dah climaks. Tak tau hujung pangkal. LEpas tu barula diorang buat yang awal² plak. Tu sume untuk promosi filem diorang. Supaya penonton akan terus mengikuti apa yang berlaku sebelumnya. Samala macam aku buat ni hehehehe.

Jem Oh Jem!

Bukan jem untuk dimakan dengan roti tau. NI jalan jem punya cerita! masih hangat untuk diperkatakan. Walaupun nampak remeh, tapi kalau kita semua alert kita boleh mengurangkan ke 'jem' an jalan raya. Tak percaya?

Semua orang tau kan, bila kita sampai simpang yang ada trafic light, kita akan berenti sebab masa tu lampu merah. So kita berenti.

Ok, kita bagi situasi la senang. Sampai lampu merah kita berenti. Kita pun free kan gear. Kalu auto kita neutralkan gear. Takut tersondol kereta BMW depan kita tuh.Depan kita ada dalam 10 kereta lagi. Tak lama lepas tu, lampu pun hijau. Kita pun masukkan gear satu...tapi still tak bergerak lagi. Lepas 2 minit, kita baru nak gerak dan lampu pun dah merah. Eh...apa cer? nak masuk gear 2 pun tak sempat!

Korang tau tak nape? Mengikut kajian dan pemandangan aku, kalu 10 kereta depan kita tuh semua freekan gear msa lampu merah, dan lepas tu semua masukkan gear 1 bila tiba lampu hijau, berapa banyak masa akan diambil oleh setiap kereta? contohnya, katala setiap kereta akan mengambil masa 5-10 saat untuk masukkan gear 1, kalu ada 10 kereta dah berapa saat? kalu 20 kereta dah berapa minit? lampu isyarat plak hanya beberapa saat jerkk. So bila tiba turn kita lampu dah merah balik! Adehhh

Solution dia senang jerk. Penyebab utama jalan jem ni ialah kereta yang berada di depan sekali dan kereta kedua yang mengikut dia. kalau korang tak percaya, korang tengok jela sendiri. ORang yang depan sepatutnya alert bila lampu dah hijau nih. Bukan lampu hijau dia masih terkebil-kebil tengok awek nak seberang jalan tu atau tengok ada mamat hensem yang ada atas moto sebelah kereta dia tu.

Kalu korang sampai simpang tu lampu dah merah, dan korang tau lampu isyarat tu memang cepat, apa kata korang trus maintain gear 1 jer sambil mainkan clutch tu. Sebabnya kalu korang free kan gear dan tetiba lampu tu trus tukar kaler hijau balik, mau amik masa nak masukkan gear 1 balik. Pulak tu tetiba kena gear sangkut ke apa ke, dah makan masa beb!

Kalu lampu isyarat tu ada number (yang ni lagi senang nak alert), bila lampu merah tu dah tinggal lagi 10 saat tu, sila masukkan gear 1 trus! bukan bila dah dekat 10 saat lampu hijau baru korang terhegeh² nak masukkan gear 1! Err bukan korang la...orang lain hehe. Contoh je.

Senang kan? Yang penting kita kembali kepada sikap kita sendiri. jangan nak nyusahkan orang lain kerana sikap anda! Pandu cermat, Jiwa Selamat.

p/s: bukan kaki kejar lampu hijau hehehe


15 May 2008

Ini ada satu cerita ... (Part II)

Tol Oh Tol!

Ada satu malam tu aku jalan-jalan ikut Highway NPE dari Puchong nak ke Jalan Tun Razak. Sebelum sampai highway tu aku perasan ada satu kereta yang dipandu laju muncul dari belakang aku. Oleh kerana hari pun dah malam dan aku pun malas nak cari pasal, aku pun slow la skit sambil bagi laluan kepada kereta tu tadi memotong aku....

Owh...rupa-rupanya kereta tentera. Macamana aku tau? korang tau tak Tentera ni guna flat apa? Kalu mengikut pengetahuan yang aku ada setakat ini, kenderaan tentera menggunakan flat-flat yang bermula dengan huruf 'Z'.

Kalau Tentera Darat, dia guna 'ZD', kalau Udara 'ZU' dan kalau Laut 'ZL'. Kalau tentera kerajaan langit? korang carila sendiri!

Mengikut informasi dari pakcik aku gak, kereta yang dibawa oleh mereka ni adalah mengikut pangkat mereka. Kalau korang nampak diorang bawak iswara tu paham-paham jela apa pangkat mereka berbanding dengan mereka yang membawa perdana!

Ok, back to the main road. Al kisah mamat yang bawak iswara ni bawak laju giler walaupun jalan tu memang lenggang! Aku bagi dia peluang potong...dan aku cuba mengikut rapat hehehe (mala fide gak aku ni). Sampai kat tol NPE tu (aku lupa plak exit mana) dia pun memperlahankan kereta dia. Aku pun sama, slow kan gak kereta aku sambil menyediakan duit syiling yang mencukupi untuk bayar tol.

Apa yang berlaku?

Aku nampak mamat ni berentikan kereta dia, buke tingkap, angkat tangan, lepas tu penjaga tol tu angkat palang tol, dia pun terus pecut laju! Mak aihh!

Aku tertanya-tanya dalam hati...tak bayar tol ke? sampai je turn aku, aku pun buke tingkap, hulur duit lepas tu aku tanya... "Kak, dia tadik tak bayar tol ke?" Akak tol gate girl tu ..."(Senyum jerkkkk)" Lorrr!!

Aku tertanya-tanya la...adakah mereka yang pakai uniform ni boleh kuar masuk tol secara free macam tu? Seingat aku la...masa zaman Tun dulu pun dia tetap berenti nak bayar tol sampai budak yang jaga tol tu tak nak ambil sebab segan kott. Yela, PM kita beb! gila ke korang nak hulur tangan mintak dia bayar tol! tapi Tun tetap bayar gak!

Nak kata malam tu dia ada emergency, tak la jugak. takda pun motor escort dia atau dia pasang lampu 'lip lap' ke apa ke. Hai...pelik bin ajaib!

Lepas keluar tol terus lesap! betapa lajunya dia bawak kereta iswara dia tuh!

Kita renungkan .....

Sampai ketemu lagi!



14 May 2008

IKLAN: Ah Beng (New Version)

Ah Beng - NEW STUFF
********************

Ah Beng bought a new mobile.
He sent a message to everyone from his Phone Book & said,
"My Mobile No. Has changed.
Earlier it was Nokia 3310. Now it is 6610"

====================================
Ah Beng : I am a Proud, coz my son is in Medical College .
Friend: Really, what is he studying.
Ah Beng: No, he is not studying, they are Studying him.

==========================================
Ah Beng : Doctor, in my dreams, I play football every night.
DR: Take this tablet, you will be ok.
Ah Beng : Can I take tomorrow, tonight is final game.

===========================================
Ah Beng : If I die, will u remarry?
Wife: No! I'll stay with my sister. But if I die will u remarry?
Ah Beng : No, I'll also stay with your sister.

=========================================
Ah Beng : People consider me as a "GOD"
Wife: How do you know??
Ah Beng : When I went to the Park today, everybody said,
Oh GOD! U have come again.

===========================================
Ah Beng complained to the police: "Sir, all items are missing,
except the TV in my house."
Police: "How the thief did not take TV?"
Ah Beng : "I was watching TV news..."

=========================================
Ah Beng comes back 2 his car & find a note saying "Parking Fine"
He Writes a note and sticks it to a pole "Thanks for complement."

=============================================
How do you recognize Ah Beng in School?
He is the one who erases the notes from the book when the teacher erases
the board.

===============================================
Once Ah Beng was walking he had a glove on one hand and not on other.
So the man asked him why he did so. He replied that the weather forecast
announced that on one hand it would be cold and on the other hand it would
be hot.

==================================================
Ah Beng in a bar and his cellular phone rings. He picks it up and
Says "Hello, how did you know I was here?"

===================================================
Ah Beng : Why are all these people running?
Man - This is a race, the winner will get the cup
Ah Beng - If only the winner will get the cup, why others running?

===================================================
Teacher: "I killed a person" convert this sentence into future tense
Ah Beng : The future tense is "u will go to jail"

=====================================================
Ah Beng told his servant: "Go and water the plants!"
Servant: "It's already raining."
Ah Beng : "So what? Take an umbrella and go."

=====================================================
A man asked Ah Beng why Ahmad Badawi goes walking in the Evening and not
in the morning Ah Beng replied Ahmad Badawi is PM not AM



Brooch & Tudung Bawal

Haa..sapa tau?
Bukan ikan bawal tau tapi tudung bawal!

Lupa plak, sekadar promosi...
Kaum hawa yang berminat dengan eksesori wanita ni boleh contact membe aku ni sendiri seperti yang terdapat dalam website dia.

Terdapat banyak sangat koleksi brooch sama tudung bawal yang boleh buat korang 'bling-bling' mata bila melihatnya :)

Sebarang pertanyaan ke, nak jadi agen jual eksesori ni ke, boleh berhubung dengan dia sendiri.

Untuk melihat koleksi beliau, boleh klik disini
atau boleh tengok website dia kat Bloggers Frenz : Siti Hajar

13 May 2008

Jalan-Jalan Tengok Wayang!

Salam Ceria!

Hari sabtu haritu aku dengan Cik Erni telah decide untuk membuat maraton menonton seberapa banyak wayang yang boleh dalam masa satu hari!

Lokasi: TGV Sunway Pyramid

Kitorang sampai dah pukul 3.00 petang. Pusing-pusing cari parking semua sampai kul 3.10. Sebenarnya kitorang ada book dah awal-awal tiket ni. Oleh sebab sampai pun lewat, maka boooking tuh terbatal secara automatiknya.

Sampai kul 3.10 terus berlari ke TGV tingkat paling atas sekali. Tengok-tengok skrin tiket available lagi! apalagi, terus beli dan masuk. Masuk-masuk, cerita dah 10 minit bermula. So, aku miss la gak part mula tu..tapi tak banyak la kot.

1st Movie: Ironman


Cerita ni masa aku kanak-kanak lagi dah ada! sapa tak tau Tony Stark, genius mencipta senjata. Kalau dalam cerita kartun, banyak giler suit dia dah buat. Dalam movie ni satu suit jer diorang tunjukkan.

Al-kisah (saja nak buat spoiler skitt), Tony Stark telah diculik oleh kumpulan pengganas di Afganistan (kenapa perlu Afganistan?). Dia telah dipaksa untuk membuat senjata yang dikenali sebagai 'Jericho Missile' untuk kumpulan ni. Ntah macamana, dia mendapat idea untuk mencipta satu suit untuk melepaskan diri dari situ. Dalam filem ni Tony Stark ni dikenali sebagai seorang playboy dan suka berfoya-foya. Hanya selepas dia ditahan di kem ni dan bila kawan dia masa dalam tahanan tu mati bari dia tahu apa itu erti kehidupan dan dia berazam untuk menyelamatkan bumi ini.

Secara keseluruhannya, aksi Tony Stark dalam suit iron man ni tak banyak! ada dua babak jer yang kita boleh tengok dia beraksi dalam suit ni. Pertamanya bila dia pergi semula ke kubu penjahat tuh dan lepas tu masa dia lawan dengan orang yang duplicate rekaan dia. Aku kira aksi macam ni tak memuaskan hati sangat. Kita tak dapat nak tengok aksi sebenar suit iron man ni. Aku kira pasti ada sambungan lagi lepas ni. Macam biasala...Ironman 2 ke 3 ke

Apapun, filem ni tak busan untuk ditonton. Aku bagi 4 bintang! :)

2nd Movie: Speed Racer

Apa yang korang pikir bila tengok tajuk filem ni? Bagi pengikut setia kartun ni aku pasti korang tau. Yup, Speed tu adalah nama watak utama filem ni! Oleh kerana Speed ni bercita-cita utnuk menjadi pelumba, maka dia dikenali sebagai Speed Racer!

Aku tertarik dengan cara filem ni di buat dan cara persembahan dia. Rasa macam lain dari yang lain. Kalau korang biasa tengok kartun dia, korang tau la camana. Filem ni di adaptasi 100% dari cerita kartun. memang menarik!

Tengok filem ni tak terasa pun dah 2 jam rupanya duk dalam panggung wayang tuh! (giler dah beku beb!) Secara ringkasnya, Speed bercita-cita untuk menjadi pelumba handalan seperti abangnya Rex yang telah mati dalam kemalangan sewaktu perlumbaan di errr aku lupa nama tempat tuh. Bila dia dah jadi pelumba terkenal, baru dia tau sebenarnya dalam dunia perlumbaan ni penuh dengan penipuan dan perancangan dari syarikat-syarikat besar penaja. Hingga munculnya Racer X yang bercadang untuk menegakkan keadilan. Siapa Racer x? dia telah membuka topeng dia di depan Speed kerana Speed menyangka Racer X ialah Rex. Tetapi adakah begitu realitinya? Ending akan membongkarkan segala-galanya!

Secara keseluruhannya filem ini amat menarik! aku bagi 5 bintang! kita dapat tengok beberapa perlumbaan yang sangat menarik!

Kesimpulan

Tepat jam 8.00 malam baru keluar panggung! aku rasa dah macam duduk dalam peti ais plak. Lepas tu baru kitorang pi makan tak hengat dunia kat Chicken Hartz!

Masa kat TGV tu sempat gak tengok beberapa trailer filem yang bakal keluar. Antaranya Hulk .... ala, makhluk paling hijau tu hehehe.

Sekian saja laporan kami, koresponden dari TGV Sunway!

12 May 2008

Ini ada satu cerita ...


Salam Ceria!

Bagi pengguna highway, apa kabar? selesa tak memandu di highway-highway dalam negara kita ni? Jalan yang bagus, takda cacat cela, pendek kata semua bagus la! Mesti korang nak cakap, cuma tol jer yang tak bagus kan? kita berbicara tentang tu dalam episod akan datang.

Dah lama sebenarnya aku nak bangkitkan hal ni. Perkara pokoknya adalah sikap! sikap sapa lagi, kalau bukan pemandu di malaysia ni. Tak dinafikan bahawa orang Malaysia sangat bagus, sopan santun, berbudi bahasa, peramah etc² la. Tapi bila dah start pegang setereng kereta, terus jadi gila sama hilang akal! kenapa? tak percaya?

Semalam aku memandu melalui KESAS untuk ke Shah Alam. Aku keluar dari Jalan Cempaka tu. naik je simpang Jalan tu untuk masuk KESAS aku tengok jalan jem semacam! aku pun dengan berhati-hati bagi la signal ke kanan sebab aku nak masuk lorong laju. Sapa yang tak tau, KESAS ada 3 lorong. Lorong kiri untuk bawak slow, lorong tengah untuk sederhana, lorong kanan untuk laju. Bagi punya bagi, aku pun selamat masuk ke lorong kan. Tukar gear 3, tengok² lorong kanan jem giler! siap berenti lagi kereta depan aku tu. Erkkkk....biar betul ni...kalau ikut logik, takkan ada simpang plak kat lorong kanan ni untuk kereta buat u-turn ke apa ke tapi itulah hakikatnya! lorong paling laju boleh jem. lepas tu plak lorong tengah sama lorong kiri ok je. macammana tu?

Takpela, aku bajet sure ada eksiden depan tu...sebab tu kereta slow jerkk. Jalan punya jalan tengok takda pun eksiden! abis, camana boleh jem?! setelah aku jalan lagi....baru aku tau apa punca jem tu. antaranya:
  1. Ada beberapa kereta dari lane kanan nak kuar ke exit-exit tertentu (takpe, boleh dimaafkan)
  2. Ada satu kereta Proton saga lama yang bawak dalam 80 ke 90 km/j kat lane kanan tu (yang ni tak boleh dimaafkan!)
Aku rasa nak sondol pun ada gak kereta tu! Ntahla, maybe haritu aku tengah naik angin gak aku cucuk rapat giler kereta tu! Buat incik kereta tu, sorila ye...bukan sengaja tapi paham-paham jela. dah tau nak bawak slow, sila ke lorong paling kiri. atau boleh berenti di lorong kecemasan terus!

Kadang-kadang atas sebab sikap ni la kecelakaan jalan raya boleh berlaku. Kita rasa kita dah betul tapi sebenarnya kita masih tak betul! apa halnya kalau nak bawak slow tu duk lane sebelah kanan? kan ke menyusahkan orang tu. Hello! tau tak kenapa kerajaan buat jalan kat highway sampai 3 lane? sebabnya adalah:
  1. Untuk melancarkan perjalanan
  2. Untuk memberi laluan kepada kenderaan yang nak pergi jauh ikut lorong paling kanan
  3. Untuk memudahkan memotong kereta awak yang awak bawak macam kura² tu
Jadi, paham-pahamla keadaan pemandu lain ye. Jangan sebab anda sorang, semua orang marah-marahkan anda!

Renung-renungkan!

IKLAN: Extreme Korean kara-ok

video

Layan!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin