02 May 2008

INFO: What your character?

If your birthday is on ......
Scroll down to find out about your nature ..............

December 23rd - January 1st Red
January 2nd - January 11th Orange
January 12th - January 24th Yellow
January 25th - February 3 Pink
February 4th - February 8th Blue
February 9th - February 18th Green
February 19th - February 28th Brown
March1st - Match 10th Aqua
March 11 - March 20th Lime
March 21 st Black
March 22 nd - March 31st Purple
April 1st - April 10th Navy
April 11th - April 20th Silver
April 21st - April 30th White
May 2nd - May 14th Blue
May 15th - May 24th Gold
May 25th - June 3rd Cream
June 4th - June13th Gray
June 14 - June 23rd Maroon
June 24th Gray
June 25 - July 4th Red
July 5th - July 14th Orange
July 15th - July 25 th Yellow
July 26th - August 4 th Pink
August 5th - August 13th Blue
August 14th - August 23rd Green
August 24 - September 2nd Brown
September 3rd - September12th Aqua
September 13th - September 22nd Lime
September 23rd Olive
September 24th - October 3rd Purple
October 4th - October 13th Nave
October 14th - October 23rd Silver
October 24 - November 11th White
November 12th - November 21st Gold
November 22nd - December1st Cream
December 2nd - December11th Gray
December 12th - December 21st Maroon
December 22nd Teal



RED
Cute and lovable type, you are picky but always in love ...and liked to be loved.. Fresh and cheerful, but can be "moody" at times. Capable with people, nice, soft, and that can love you for the way you are. Likes people that are easy to talk to, and can make you feel comfortable.
CREAM
Competitive and sportive. Don't like losing and always cheerful! You are trustworthy, and very out-going. You choose love carefully, and don't fall in love easily. But once you find the right one, you don't let go for a long long time.
TEAL
You are mostly interested in your looks. And have high standards in picking love. You think and make a solution precisely, and hardly make stupid mistakes. You like to lead, and is easy for you to make new friends.
GREY
You are attractive, and active. You never hide your f eeling s, and express everything that's inside. But can be selfish at times. You want to be noticed, and don't like to be treated unequally. You can brighten up people's day. You know what to say at the right time, and you have a good sense of humor.
GREEN
You get along well with new people. You are not really a shy person, but sometimes you can hurt people's f eeling s by your words... You like to be loved and noticed by your lover, but mostly you are single, waiting for the right person.
GOLD
You know what's right and what's wrong. You are cheerful and out going. It's hard for you to find the one you want, but once you find the right person, you won't be able to fall in love again for a long time.
PINK
You are always trying your best in everything, and like to help and care for other people. But you are not easily satisfied. You have negative thoughts, and you look for romantic love like in a fairytale.
YELLOW
You are sweet and innocent. Trusted by many people, and have a strong leadership towards relationships. You make good decision and make the right choice at the right time. And always dreaming of romantic relationship.
MAROON
You are intelligent, and know what's right. You like to take things go your way, which can sometimes cause trouble or not thinking about other people's f eeling s. But you are patient when it comes to love... Once you get a hold of the right person, it's hard for you to find a better love.
ORANGE
You are responsible for your own actions, and you know how to treat people. You always have goals to reach, and are competitive. When it comes to friendship, you find it hard to trust someone, but once you find the right friend, you trust them for ever.
PURPLE
You are mysterious, never selfish and get interested in things easily. Your day can be sad or happy depending on your mood. You are popular between friends but you can act stupid at times, and forget things easily. You go for person that's trustworthy.
LIME
You are calm, but easily stressed out. You get jealous easily, and complain over little things. You can't get stuck into one thing, but you have a capable personality for everyone to trust you and like you.
SILVER
You are imaginative and shy, but you like trying new things. You like to challenge yourself. You learn things easily, and like "Hard to get". Your love life is normally hard and confusing.
WHITE
You dream and have goals in your life. You get jealous easily and you don't react to things easily. You are different and sometimes thought highly by others.
OLIVE
You are warm and light hearted. You seem to flow well with friends and family. You don't like violence and know what's right. You are kind and cheerful, but don't envy other people easily.
BROWN
You are active and sportive. It's hard for other people to become close with you, but you fall in love easily. But once you find out you can't get something, you give up and let go easily as well.
BLUE
You have low self-esteem, and very picky. You are artistic and like to fall in love, but you let your love pass by, by loving with your mind, not your heart.
NAVY
You are attractive, and love your life. You have a strong f eeling towards everything. And very easily distracted. Once you get angry at someone, it's hard for you to forgive them.
AQUA
Your f eeling s change suddenly and easily. You are always lonely, and like travelling. You are truthful, but listen and believe other people too easily. It's hard to find love for you, and you get lost in love easily. Sometimes you get hurt by love.
BLACK
You are challenging, and have the "guts". But you don't like changes in your life. And once you make a decision, you keep it that way for a long time. Your love life is also challenging, and different.
ORANGE
You are responsible for your own actions, and you know how to treat people. You always have goals to reach, and are competitive. When it comes to friendship, you find it hard to trust someone, but once you find the right friend, you trust them for ever.

IKLAN: Show respect with old woman!

video

Jangan ingat orang tua tak tau apa-apa!

Welcome Tun Mahathir as Blogger!

Korang tau tak pasal ni? ke baru tau?
Sure korang kenal kan sapa blogger ni. Yes, tak lain dan tak bukan Mantan Perdana Menteri kita, Tun Dr. Mahathir Mohammad. Menurut satu sumber, ketika ditanya mengapa beliau berminat untuk membuaka blog, Tun menjawab "Depa (mereka) nak saya buat, saya buatlah," katanya. (www.malaysiakini.com)
Menurut sumber itu lagi, blog yang hanya dibuka pada tengah hari semalam telah mendapat sebanyak 10 ribu hits setakat pukul 5 petang semalam!

kalu korang berminat untuk berkongsi idea dengan Tun atau memberi idea-idea bernas korang, boleh melawat bog beliau sendiri di sini (sila klik) atau menaip www.chedet.com.

Sebagai seorang blogger, saya mengucapkan selamat datang Tun! ke dunia tanpa sempadan!

Celcom Broadband


Penah nampak kat paper ke, tv ke, billboard ke iklan celcom broadband ni?
Korang ada guna? camana servis? ok?

Bulan lepas aku ada pegi satu PC fair ni di utara tanahair. Hari pertama aku pergi aku 'usha' barang jer. Tetiba aku terberhenti di satu booth celcom ni. Diorang ada offer pakej celcom broadband ni kat aku. lepas cerita punya cerita, sembang punya sembang, aku pun cakap aku nak balik dulu nak fikirkan lebih lanjut pasal pakej tuh. Malam tu aku pun buat la kire-kire dengan jayanya. Setelah di tambah, ditolak dan didarab, maka aku pun terbukala hati untuk mencuba pakej tersebut.

Maklumla wireless. aku ada gak guna streamyx kat umah tu tapi jenuhla. sebab aku dah keje kat KL. takkan nak balik muar semata-mata nak surf internet! bila aku pikirkan yang aku masih memerlukan satu medium yang mudah alih dan tak banyak songeh, aku decide nak langgan pakej ni.

Esoknya akudah terpacak kat booth celcom ni. Mamat yang bagi penerangan kat aku takda plak harini. so aku deal dengan manager dia (aku rasa sebab dia bagi kad nama tulis jawatan dia manager). aku beli sekali modem blue cube celcom ni. masa offer tu harga dia RM499! murah beb! aku langgan pakej D98 sekali. bermakna aku dapat unlimited broadband dengan speed 3.6mb! laju tuhh!

Sampai Kl aku trus try. Bersemangat beb! bila buat connection jerk trus dapat 7.2mb! perghhh!! dasatt! buka web sana sini lancar jerkk. aku pun mula la mendonlod skit anime aku yang dah lama aku tinggalkan. hari ke-2 guna, masih dapat lagi speed 7.2mb...tapi..nak buke website yahoo pun tak boleh! slow giler! takpela...aku rasa maybe aku online waktu perdana dan tengah ramai yang guna sebab tu slow. hari ke-3 , masih dapat speed 7.2mb tapi YM je boleh buke! tu pun selalu disconnect! apa ke hal ni yoob?! bayar mahal-mahal sampai RM100 lebih sebulan tapi connection macam kure-kure! kure pun laju aku rasa!

Aduhh! tension betul kadang-kadang dengan celcom ni! nak kata aku duk dalam gua tak juga. aku duduk Jalan Ampang beb! tengah-tengah kotaraya! belakang tu je menara celcom tu!

Sepatutnya bila pelanggan dah bayar servis dengan harga segitu, celcom kenala provide dengan khidmat yang setimpal dengan bayaran yang dah dibuat! bukan kitorang guna free,tapi BAYAR! nak terminate takbbuleh plak sebab ada kontrak SETAHUN!

So, buat kawan-kawan lain, sebelum melanggan pakej ni korang pikir masak-masak dulu. kalu dah pikir masak-masak, pikir lagi sampai berasap kuali tu. jangan mudah terpesona dengan awek cun celcom yang jaga kaunter tuh sebab bila korang call 1111 bukan dia yang jawab dan korang takkan jumpe dia lagi dah!

30 April 2008

Antara Hukum, Undang-Undang dan Peraturan...

Seorang sahabat bertanya,

Mana lagi tinggi, Hukum, Undang-undang atau peraturan?

Secara spontan aku jawab, tentulah hukum yang paling tinggi. Di ikuti oleh undang-undang dan seterusnya peraturan. Kenapa? Sebab hukum datang dari Yang Maha Esa. Undang-undang adalah ciptaan manusia dan peraturan lahirnya dari undang-undang.

Kemudian, satu lagi soalan diajukan…

Kalau hukum ialah yang paling tinggi, kenapa manusia tidak takut kepada hukum tetapi lebih takut kepada undang-undang dan peraturan? Kita bagi contoh, di sebatang jalan raya ada sebatang lampu isyarat. Kita sedang bawak kereta. Tiba-tiba lampu bertukar merah dan kita berhenti serta merta. Kenapa? Sebab kita ikut undang-undang, merah maknanya berhenti. Kalau kita jalan je dan 100 meter lepas tu kita kena tahan polis apa kita nak jawab? Polis tanya, “kenapa awak langgar lampu merah?” kita jawab “sebab saya ikut hukum” agak-agak apa yang bakal jadi? Tentu kita kena saman gak kan? kenapa? Mari kita fikirkan.

Pelik…kenapa manusia begitu takut kepada undang-undang dan peraturan tetapi tidak takut kepada hukum? Nak kata dua-duanya tidak tertulis, nah kita tengok dalam Al-Quran…ada tertulisnya hukum. Kita tengok dalam akta, ada tertulisnya undang-undang dan peraturan.

Adakah manusia lebih gerun kepada undang-undang dan peraturan daripada hukum? Tepuk dada, tanya iman. Satu perkara yang kita kadang-kadang terlepas pandang….fikir-fikirkan.

28 April 2008

IKLAN: What u know about Computer?


Kisah benar - bebal komputer
(p/s : telah dialih bahasakan.)

Ini adalah sebuah kisah benar mengenai Microsoft Word Helpline (bantuan > berkenaan Microsoft Word melalui telefon). Seorang pekerja di helpline ini telah diberhentikan. Walau bagaimanapun, pekerja ini telah menyaman Word Perfect atas dakwaan "Memecat Tanpa Sebab". Inilah perbualan telefon pekerja berkenaan yang menyebabkan beliau dipecat:


"Ridge Hall computer assistance; boleh saya bantu anda?"

"Ya, err, Saya ada masalah dengan Microsoft Word ."

"Masalah bagaimana tu encik?"

"Saya sedang menaip, tiba-tiba semua perkataan tersebut hilang."

"Hilang?"

"Ya, ia hilang."

"Hmm. Macam mana monitor anda kelihatan sekarang?"

"Kosong, tak ada apa-apa."

"Tak ada apa-apa?"

"Blank, ia tak respon apa-apa bila saya menaip."

"Adakah anda masih didalam Microsoft Word, atau anda telah keluar?"

"Macam mana saya nak tau?"

"Bolehkah anda nampak C: prompt pada skrin anda?"

"Apa tu si-perom?"

"Tak apalah, boleh tak anda gerak-gerakkan mouse anda di skrin?"

"Cursor pun tak ada: kan saya dah kata ianya tak memberi sebarang respon bila saya taip."

"Adakah monitor anda ada power indicator?"

"Monitor tu apa?"

"Ianya adalah sebuah alat yang ada skrin padanya dan ianya berbentuk seperti TV."

"Adakah ianya mempunyai lampu kecil yang menyala bila monitor anda dihidupkan?"

"Saya tak tahu."

"OK, kalau begitu cuba lihat di belakang monitor anda dan cuba cari socket dimana wayar power anda di pasangkan. Boleh nampak tak?"

"Rasa-rasanya. "

"Bagus. Ikut wayar tersebut hingga ke plug, dan adakah ianya dipasangkan pada soket elektrik di dinding anda."

"Yaa, terpasang."

"Masa anda lihat di belakang monitor tadi, perasankah anda ada dua wayar terpasang di belakang monitor anda, bukannya satu?"

"Iya ke?."

"Sebenarnya ada dua. Sekarang saya nak anda pergi balik ke belakang monitor anda dan cari satu lagi wayar tersebut"

"Okay, jumpa dah."

"Cuba ikut wayar tersebut dan beritahu saya samada ianya terpasang dengan ketat di belakang computer anda."

"Alamak tak sampai laa."

"Ok... boleh cuba jenguk-jenguk samada ianya terpasang atau tidak?"

"Tak boleh."

"Tak boleh juga ke jika anda cuba panjat apa-apa seperti kerusi dan tengok kat belakang tu?"

"Oh, saya tak nampak bukannya sebab angle tak betul, tapi pasal gelap."

"Gelap?"

"Ya. Lampu pejabat ni terpadam dan satu-satunya sumber cahaya yang saya ada adalah dari cahaya tingkap."

"OK, kalau macam tu hidupkanlah lampu pejabat anda."

"Tak boleh."

"Tak boleh? Kenapa?"

"Sebab kat pejabat saya "blackout", tak ada elektrik."

"Blackout... tak ada elektrik? Aha, Okay, kita dah dapat penyelesaiannya sekarang. Anda masih mempunyai kotak, manual dan barang-barang pembungkusan semasa komputer ini dihantar?"

"Ada... saya simpan kat dalam almari."

"Bagus. pergi ambil barang-barang tersebut dan unplug komputer anda. Kemudian bungkuskan sepertimana masa ianya baru-baru sampai dulu. Hantar balik ke kedai dimana anda beli dulu."

"Ehh? Ye ke? Macam tu sekali punya teruk ke?"

"Iya, rasa-rasanya macam itulah."

"Err... okey lah. Nampaknya saya kena buat macam tu lah. Tapi nak cakap apa dengan pekedai tu?"

"Beritahu mereka anda terlalu bangang untuk memiliki sebuah komputer."

“Err…”


IKLAN: Indian Best Driver!

video

Cuba korang tengok klip ni. Hebat tak?
Kalu kat KL, jangan harap macam ni!
Baru rosak skit trafic light Jalan Ampang tu, mau jem sampai KLCC sana! lepas tu mau ada eksidenla, apala.

kan bagus kalu semua rakyat malaysia ada sikap macam orang india ni.

amacam? ada bran?

Selamat Bersidang YB!


Tetakala aku sedang menaip ni, sidang parlimen pertama malaysia bagi sesi 2008 sedang bermula.
Tahniah YB-YB semua. semoga anda dapat menjalankan amanah yang telah diberikan oleh rakyat kepada anda! Pertama kali dalam sejarah juga, sidang parlimen kali ini akan disiarkan secara langsung ke kaca tv anda! tahniah-tahniah! satu perkembangan terkini dan terbaru.

Diharapkan sidang parlimen kali ini lebih ramai pemimpin yang bercakap sambil membuat kerja daripada bercakap tapi takda kerja! Oppss!! sekadar pandangan dari seorang rakyat biasa. Tempoh 5 tahun bukan nya lama YB. Kalu rakyat tak berapa gemar gaya pimpinan korang tidak mustahil akan berlaku tsunami politik buat kali keduanya. So, amanah yang telah di amanahkan di bahu anda semua hendaklah di pegang dan di laksanakan dengan jayanya. 'Bekerja untuk rakyat' dan bukan rakyat yang bekerja untuk anda! jangan jadi pahat dengan penukul...sekali ketuk sekali jalan...sekali ketuk...sekali jalan. Kalu tak ketuk, sampai bila-bila tak jalan!

Fakta menarik Sesi parlimen kali ni:
  • Sembilan puluh sembilan (99) wakil rakyat adalah dari kalangan muka baru! (tukang rakam video klip pun ada...boleh mintak tolong buat rakaman majlis kawin ni heheh..yes...correct!)
  • Parti Pembangkang ada ada 82 ahli, 4 kali ganda lebih ramai dari sidang lepas! (Syabas inspektor sahabbb!)
  • Datin Seri Wan Azizah akan jadi Ketua Pembangkang Wanita pertama
  • Ada pasangan anak beranak, adik beradik, menantu mentua etc (oopss!)
Apapun kondisinya, kami rakyat biasa berharap banyak isu-isu rakyat yang dapat di utarakan untuk mendapat perhatian YB-YB semua!

Perkembangan dan tindakan dari YB-YB semua akan kami balas dengan "kuasa mengundi" yang ada pada tangan kami, so rajin-rajinkan lah diri anda mendengar suara rakyat biasa ni :)

Selamat Bersidang!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin