09 May 2008

Bila Hati Berbicara ...

Diam tak diam masa berlalu begitu pantas.

Macam tu juga dengan usia kita. Kadang-kadang kita langsung tak sedar yang semakin hari umur kita semakin meningkat. Banyak bayangan-bayangan gembira, sedih, dukacita, kecewa yang telah kita lalui. Orang kata, belajar daripada pengalaman.

Macam tu juga dengan kehidupan. Kalau dulu masa kita kanak-kanak, kehidupan kita penuh dengan warna warni. Kita boleh buat apa je yang kita suke sebab kita kanak-kanak. Bila meningkat remaja baru kita belajar...ada benda yang kita boleh buat dan ada benda yang kita tak boleh buat. Bila masuk alam dewasa, kita semakin matang. Kita boleh bezakan apa yang perlu dan apa yang tidak perlu. Kadang-kadang bila duduk sendiri macam ni aku terpikir....apa yang telah aku sumbangkan pada famili sendiri selama 28 tahun ini. Terbayang wajah-wajah emak dan adik satu persatu...

Redline 95 by shizuka

Redline 95
-shizuka-

and when people step out this redline
i will never let them to go ,
never laugh cos this is the dead end ,
it is my end for its start to go ,

and when people step out this redline ,
means no other place need to go ,
let the future past in the mean time ,
and the great night kill all alone ,

it was u .. call me and told me ,
help me up and shine up my life ,
it was u .. call me again till lonely aaaa ,
it was u .. call me and told me ,
blur my eyes and tell me to do ,
is was u told me the lies i always spoke ,

and when people step out this redline ,
i will never let them to go ,
never laugh cos this is the dead end ,
it is my end for its start to go ,

and when people step out this redline ,
means no other place need to go ,
let the future past in the mean time ,

and the great night kill all alone ,

it was u .. call me and told me ,
help me up and shine up my life ,
it was u .. call me again till lonely aaaaa ,
it was u .. call me and told me ,
help me up and shine up my life ,
is was u told me the lies i always spoke ,

it was u .. call me and told me ,
help me up and shine up my life ,
it was u .. call me again till lonely aaaaa ,
it was u .. call me and told me ,
blur my eyes and tell me to do ,
it was u .. told me the lies i always do .

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Pernak dengar lagu tuh? lagu lama dan menarik di dengar. Enjoy!

p/s: nanti aku upload lagu dia

IKLAN: John oh John!

Di suatu kawasan pedalaman di Texas , seorang penternak yang mempunyai ladang ternak yang luas dan berjaya telah meninggal dunia dengan meninggalkan seorang balu yang masih muda dan cantik, namanya Janet.

Janet membuat keputusan untuk meneruskan kerjaya suaminya dengan mengambil alih ladang ternakan tersebut, tetapi dia tidak mempunyai kemahiran yang cukup untuk mengendalikan ladangnya. Jadi dia pun membuat keputusan untuk mengiklankan di dalam akhbar untuk mencari seorang pembantu yang akan mengerjakan ladang ternaknya dengan menawarkan gaji dan sebuah bilik di rumahnya sebagai tempat kediaman memandangkan ladang yang dimaksudkan hanya berada di belakang rumahnya.

Selang beberapa hari kemudian ada dua orang pemuda yang memohon pekerjaan tersebut. Seorang gay, dan seorang kaki mabuk. Memandangkan tiada sesiapa lagi yang memohon jawatan tersebut selain dari dua orang pemuda tadi, Janet terpaksa memilih salah seorang dari mereka. Setelah menimbangkan semasak-masaknya, Janet memilih si gay, bernama John untuk bekerja dengannya, dengan anggapan bahawa dia berasa lebih selamat tinggal bersama seorang gay daripada tinggal dengan seorang pemabuk.

Minggu demi minggu berlalu. John telah melakukan tugasnya dengan penuh tekun dan rajin. John kerap kali menghabiskan waktunya sehingga malam untuk membuat kerja-kerja di ladang ternakan. Ladangnya menjadi semakin berjaya dan ternakan semakin banyak membiak dan sihat-sihat belaka.

Gembiralah si Janet ni tadi... kerana ingin menghargai kerajinan si John ni, Janet pun berkata kepada John, "John, kau telah melakukan kerja dengan baik dan ladang ternakan pun kulihat semakin bagus, kau sepatutnya ambil cuti pergi ke pekan berjalan-jalan untuk melegakan tekanan kerja..." Gembiralah John, dan pada suatu malam minggu, dia pun pergi ke pekan.

Sampailah ke tengah malam, John tak pulang-pulang ke rumah. Pukul 1 tak pulang, pukul 2 tak pulang. Pukul 2.30 pagi barulah John pulang kerumah. Sampai ke rumah, didapati Janet sedang menunggunya sambil duduk di sofa berhampiran unggun api...

"Buka butang bajuku dan tanggalkannya." Kata Janet. John dengan tangan yang terketar-ketar dan perasaan yang terkejut, melakukan apa yang diarahkan.

"Sekarang, buka kasut but ku." John buat, perlahan sekali.

"Buka, setokin ku.." Dia buat juga.

"Sekarang, buka skirt ku." Dia buat juga."

"Sekarang buka baju dalamku." Dengan tangan yang menggigil, dia buat apa yang disuruh.

"Sekarang....buka seluar dalamku..." Dengan perlahan, dia melucutkannya ke bawah dan menanggalkannya.

Kemudian, Janet pun memandang John, sambil berkata…

"Sekali lagi kau pergi pekan dengan memakai pakaian aku, aku pecat kau on the spot!."

Akekekek...apa korang pikir haaa?????????


08 May 2008

BERITA: Mahkamah Syariah Benarkan Mualaf Keluar Islam

Mahkamah Syariah benarkan mualaf keluar Islam
May 8, 08 2:58pm

Mahkamah Syariah Pulau Pinang hari ini membenarkan seorang mualaf - Siti Fatimah Tan Abdullah - keluar daripada Islam.

Hakim Othman Ibrahim berkata mahkamah tiada pilihan selain membenarkan permohonan Siti Fatimah, seorang tukang masak, keluar dari Islam dan kembali ke agama asalnya Buddha.

Othman berkata mahkamah tiada pilihan dan mengumumkan Siti Fatihah bukan lagi seorang Islam kerana dia tidak pernah mengamalkan ajaran Islam.

Oleh itu, beliau mengarahkansupaya dibatalkan sijil (Siti Fatimah) memeluk Islam.

Siti Fatimah atau Tan Ean Huang, 38, berkata dia tidak pernah mengamalkan ajaran Islam sejak memeluk agama itu pada 1998.

Katanya, dia memeluk agama Islam untuk berkahwin dengan seorang rakyat Iran, Ferdoun Ashanian.

Pasangan itu berkahwin pada tahun 2004 tetapi suaminya telah meninggalkannya.

Ekoran itu dia memfailkan permohonan untuk keluar Islam.

Siti gembira

Othman berkata, adalah jelas dari keterangan saksi dan bukti-bukti yang dikemukakan bahawa Siti Fatimah telah kembali mengamalkan ajaran Buddha walaupun selepas memeluk Islam.

Beliau menegur majlis agama Islam negeri kerana tidak memberi khidmatan nasihat dan menjaga kebajikan para mualaf.

Dalam kes ini, tambahnya, adalah jelas majlis tersebut gagal memenuhi tanggungjawab dan akibatnya adalah apa yang berlaku hari ini.

Siti Fatimah berkata beliau gembira dengan keputusan mahkamah tersebut.

Katanya, dia merasa lega kerana selepas dua tahun lamanya, kesnya telah dapat diselesai untuk membolehkannya meneruskan kehidupannya.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Sad but true! macam lagu Metallica plak. Tapi itulah hakikatnya!

Atas sebab sikap, kita gagal menjaga kebajikan para mualaf ini. Atas sebab double standard, kita menyebabkan mualaf ini keluar balik dari Islam, atas sebab birokrasi kita 'melepaskan' seorang yang baru memeluk Islam kembali ke agama asalnya. Sayang seribu kali sayang.

Sekali lagi, pandangan dari manusia biasa ini...bukan untuk bersikap prejudis tetapi sekadar perbincangan ilmiah.

Pada pendapat aku insan yang biasa ini, kebarangkalian kecuaian sikap banyak membantu terjadinya perkara ini. Kemungkinan sikap diri itu ada, tapi tipis. Kita bagi contoh macam baby la. Kalu dia baru lahir, sure dia perlukan banyak bimbingan kan? perlu tunjuk ajar, perlu di pimpin sampaila dia boleh berdikari. Takda nye baby tu tetiba boleh terus berjalan atau berlari dengan sendirinya. Semua tu memerlukan tunjuk ajar yang berterusan.

Aku rasa sudah sampai masanya anjakan paradigma minda, sikap dan akal kita lakukan dalam umat Islam kita sendiri. Kita kena ingat, Islam bukan untuk Melayu dan Melayu bukan semestinya Islam. Islam adalah untuk semua umat di dunia! jangan sesekali kita buat perbandingan antara Islam Melayu dan Islam bukan melayu. Dimata Allah swt semua umat itu sama.

Fikir-fikirkan...

07 May 2008

Bila aku berbicara….

Salam Ceria!

Korang dah mulakan langkah pertama? Tak pun, apa langkah pertama korang untuk berjaya? Aku yakin, setiap orang ada force sendiri untuk berjaya. Tapi awas…jangan salah melangkah sedara! Kang masuk longkang! Aiyaa!! Penah tengok cerita Ali Baba dengan 40 orang penyamun? Ingat tak masa Marjinah pimpim tangan apek tu sambil dia tutup mata apek tu untuk pergi ke rumah Kassim Baba? Apa lagu dia?... “Apek…jaga depan ada longkang…lompat! Aiya! Lompat! Aiya!”. Sekadar selingan.

Apabila aku diberikan peluang untuk berjaya, aku tanpa berfikir panjang terus melangkah. Sebab aku yakin…ketika aku memulakan langkah pertama aku ni, ramai yang sedia menunjukkan jalan atau tempat yang betul untuk melangkah. Ramai yang sudi memimpin tangan aku untuk memastikan langkah aku tak tersasar. Bukan melangkah secara sembrono, tapi melangkah dengan berhati-hati.

Begitu juga korang. Kalau korang bersedia untuk melangkah, pastikan langkah korang betul. Jangan tersasar atau terbabas sebab nanti masuk longkang ma!

Be positif! Susah tak? Kalu nak ikut keadaan sekeliling kita memang susah kita nak bersikap positif nih. Yela bangun pagi jerk kita dah ada sikap negative. “Ala..malasnya nak datang kerja..” negative la tu. Sudahnya, sampai ofis on time tapi takda mood nak buat keje sebab kita dah set dalam kepala otak kita yang malas nak buat keje. So bermalas-malas jela sepanjang hari…

Sampai ketemu lagi!

06 May 2008

Bila aku menulis...

Salam Ceria!

Percaya pada zodiac atau ramalan horoskop?

Bila dah duduk umah baru ni barula aku ada peluang nak baca buku-buku yang telah aku beli bulan lepas kat book fair masa kat pwtc dulu. Aku beli 3 buku. Semuanya keluaran Alaf 21 atau lebih tepat lagi buku karya Dr. HM Tuah. Kenal tak korang akan beliau ni? Laaa…tak kenal? Bukan Hang Tuah tau tapi HM Tuah. Seorang pakar motivasi dengan formula 3E beliau. 3E apa? Nak tau kena baca buku beliau ni hehehe

Camana aku boleh tertarik pada buku beliau ni?

Pendek je citernya…aku memang dah terdedah dengan buku-buku beliau ni masa aku sekolah lagi. Tapi yang kelakarnya bila start join program sebagai fasi part time kat muar dulu baru aku beli buku beliau! Buku pertama aku beli ialah ‘Nak ke tak nak’. Tajuk yang simple tapi banyak pengisian. Lepas abis baca buku tu terus beli lagi 2 buku beliau, ‘Jangan tidak-tidak’ dengan ‘Membina Imiginasi Gemilang’. Masa kat book fair haritu terus beli lagi buku beliau; ‘Buat sampai jadi’ (baru baca separuh), ‘Membina Jati Diri Gemilang’ dengan ‘Jangan Tidak-Tidak' (beli lagi sebab masa tu dia jual pakej 3 buku).

Sangat menarik untuk memotivasikan diri sendiri! Tak percaya? Cubala baca. Bukan mahal pun. Sekadar promosi je

Ok..bukan ini yang aku nak cerita sebenarnya. Hanya selingan sahaja. Berkongsi ilmu dengan korang semua. Sebagai manusia biasa kita kena mencari ilmu. Kita kena ibaratkan diri kita macam segelas gelas yang kosong. Bayangkan jela. Kalu kita isi air banyak-banyak mesti gelas tu akan penuh kan? macam tu la mencari ilmu. Penuhkan diri dengan ilmu yang berguna. Bukan tarak guna punya ilmu. Bila dah ada ilmu tu, kenala share-share dengan kawan-kawan lain gak. Jangan kedekut ilmu.

Dalam buku ‘Buat Sampai Jadi, Dr. HM Tuah ada memberi sedikit rahsia potensi diri mengikut bulan kelahiran anda. Jangan tak tau, setiap antara kita ni ada kelebihan dan ada kekurangan. Kadang-kadang kita tak sedar pun kita ada kelebihan itu atau ini. Kenapa? Sebab kita tak pernah explore diri kita sendiri. Kita hanya berserah pada takdir. Korang jangan silap, “Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan dia sendiri mengubah dirinya!”. So bila lagi kita nak berubah? Esok? Lusa? Bulan depan? tahun depan?

Sepatutnya hari-hari kita berubah. Jadikan hari esok lebih baik daripada hari ini! Kata Dr. Fadilah Kamsah. Bagaimana pula dengan mencapai kejayaan? Semua orang nak berjaya kan? tapi tahukan korang, setaip kejayaan bermula dengan langkah yang pertama! Selagi korang taknak melangkah atau takut melangkah untuk berjaya, selagi tu la kita tidak akan berjaya! Apa? Ulat dalam batu pun boleh hidup? Ok, cuba korang duk dalam batu…boleh hidup? Paling lama 24jam. Lepas 72 jam terus tak hidup! Jangan samakan ulat dalam batu dengan kita manusia di bumi yang nyata ni.

Kalau korang diberikan peluang untuk berjaya korang nak? Sori to say, bodohla sesapa yang tak nak berjaya kan? setiap orang dalam dunia ni nak berjaya. Dan nak berjaya kena dimulakan dengan langkah yang pertama! Amacam? Ada bran?

BERITA: Mahkamah Benar Permohonan Herald

Mahkamah benar permohonan Herald
Soon Li Tsin | May 5, 08 12:46pm

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan permohonan akhbar Herald untuk menyemak semula arahan kerajaan yang melarangnya menggunakan "Allah" dalam seksyen bahasa Malaysia.

Hakim Datuk Lau Bee Lan, dari bahagian rayuan dan kuasa-kuasa khas, membaca keputusan tersebut di mahkamah yang penuh sesak hari ini.

herald court case 050508Beliau menolak hujah peguam kanan persekutuan, Azizah Haji Nawawi bahawa pengisytiharan yang dipohon oleh Herald itu sepatutnya didengar dalam saman sivil dan bukannya melalui semakan penghakiman, yang hanya terhad kepada arahan-arahan yang dibuat oleh kementerian berkenaan.

Archbishop Murphy Pakiam, bagi pihak Herald, memohon:

bullet button Kebenaran untuk memohon bahawa arahan kementerian melarang Herald menggunakan perkataan "Allah" dalam penerbitannya adalah batal dan tidak sah; dan Herald boleh menggunakan perkataan "Allah" dalam penerbitannya dan bahawa perkataan "Allah" bukan eksklusif untuk agama Islam sahaja.

bullet button Kebenaran untuk membatalkan keputusan kementerian melarang Herald menggunakan perkataan "Allah" dalam penerbitannya.

bullet button Mendapatkan perintah untuk Herald terus menggunakan perkataan "Allah" dalam penerbitannya sehingga pihak mahkamah membuat keputusan mengenai perkara tersebut.

herald the catholic weekly online 241207Editor Herald, Father Lawrence Andrew yang kelihatan tersenyum selepas penghakiman tersebut dibaca, berkata: "Kita menanti keadilan. Kita akan tunggu dan lihat apa yang akan berlaku seterusnya."

Pada 19 Mac lalu, pemohon, Titular Roman Catholic Archbishop dari Kuala Lumpur memfailkan permohonan semakan penghakiman terhadap menteri dalam negeri dan pihak kerajaan berhubung arahan melarang Herald menggunakan perkataan "Allah" dalam seksyen bahasa Malaysia akhbar tersebut.

Kementerian tersebut telah menahan permit Herald, yang diterbitkan setiap minggu, tahun lalu berhubung perkara tersebut, tetapi permitnya diperbaharui tanpa sayarakat selepas mendapat bantahan daripada masyarakat Katholik.


sumber: www.malaysiakini.com
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Bukan nak menjadi api, tapi sekadar pandangan ilmiah dari manusia biasa ini.

First time baca pun memang aku terkejut. Akhirnya permohonan untuk judicial review bagi kes ni telah dibenarkan oleh Mahkamah. Aku masih belum baca penghakiman penuh bagi kes ni tapi pada pendapat aku kes ni akan membawa satu impak dalam masyarakat islam khususnya. Kenapa? sebagai seorang yang waras dan berilmu, mengapa kita mahu bermain dengan api sedangkan kita tahu api boleh membakar?

Begitu juga dengan permohonan yang telah dibuat oleh pihak terbabit. Mengapa mereka mahu menggunakan perkataan 'Allah' dalam bahan pernerbitan mereka? bukannye diorang tak tau bahawa perkataan 'Allah' amat sensitif pada orang islam. Allah bermaksud Tuhan yang Esa. Kalu perkataan ini digunakan dalam agama mereka, adakah perkataan ini membawa maksud yang sama?

Mengapa tidak menggunakan sahaja perkataan 'tuhan' yang lebih sesuai dengan agama mereka? atau mencipta satu perkataan baru? Ini juga merupakan satu cadangan dari PKIPM.

Semoga umat Islam Malaysia khususnya mengambil iktibar akan perkara ini dan bukan sekadar "ala, dah keputusan mahkamah macam tu, nak buat camana.."

Kita fikirkan...

05 May 2008

IKLAN: Jangan Tak Pandang...!!

video

Korang penah tengok vid ni? Mengikut empunya badan, klip ni di ambil oleh kawan husband beliau semasa pulang bekerja. Dia nampak benda ni kat tiang lampu kat jalan Bandar Puteri Puchong, terus dia shot. Kalu korang tak penah tengok lagi, aku bawakan secara live klip vid yang misteri ini...sila kuatkan speker..

p/s: oh ye, sorila sebab klip ni senget sebab masa tangkap tu guna henpon jerkk. takpela,senget-sengetkan la kepala korang hehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin