19 September 2009

Harr Harrr Harii Rayo!

Salam Aidilfitri



Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri Buat Semua Membe-Membe Dan Semua Pembaca Setia Blog Ini! Walaupun kita tak pernah bersua muka, andai ada salah dan tersilap harap dimaafkan. Semoga syawal ini memberi seribu kerahmatan kepada kita semua.

Sampai ketemu lagi!

16 September 2009

Tebaaaaabooooo!!!

Damm Damm Dumm



Tengok tak berita malam ta
dik? Tak kira la channel mana korang bukak, tv1 ke tv2 ke tv3 ke tak da tv ke, tapi cerita ni mesti ada punya. Apalagi kalau bukan pasal mercun!

Oit adik-adik, tak paham bahasa ke? JANGAN MAIN MERCUN! Ni tak dengar cakap orang tua, haa kan dah kena. Tak pasal-pasal hilang 5 jari, hilang 2 jari, hilang telinga, hilang mata, hilang duit, hilang itu, hilang ini. Fuhh tak sangka kan, bila main mercun ni banyak yang hilang daripada dapat.

Tapi tula kita, puas kerajaan buat iklan sana sini, tapi apa yang kerajaan larang tu la lagi syiok di buat kan. Ala, contoh mudah macam buat dosa la. Yang tu la lagi syiok daripada buat pahala betui tak? Saya sekadar mengingatkan diri saya sendiri dan rakan-rakan yang lain. Kita ni tak perfect.

Berbalik kepada mercun, saya rasa walaubagaimana pun kerajaan cuba membanteras gejala ni, tapi mercun still buleh dapat di pasaran. Kadang-kadang saya sendiri hairan, duduk di kawasan kuarters kastam, siap ada memo me'warning' orang-orang dalam ni main mercun, tapi still jugak ada yang gatai tangan main mercun. Bila di tanya dari mana dapat;

"Ayah saya yang bagi"
"Ayah kerja apa?"
"Ayah saya ......., kerja kastam"

Camana tu? Bapak bagi sokongan moral pada anak supaya main mercun ke?

"Nah mat mercun bola nih. Ko kalau nak bakor, bakor jauh-jauh sikit. Jangan bakor depan umah ni. Memekak je kang"
"Terima kasih ayah. Mat bakor kat blok depan sana je"

Bagus la kau Mat, depan umah ko tau pulak bising. Depan umah orang kau tak tahu bising ke?

Adik-adik semua, tak sayang ke kalau hilang jari sebab mercun? Nanti apa korang nak bagitau pada cucu cicit korang?

"Jari atuk ni kena bom jerangkap samar tahun 2000 dulu masa tengah bertugas"

Pandai betul atuk ni. Beringatlah sebelum kena ok. Budak-budak kita jaman sekarang ni dah 'advance'. Kalau setakat bunga api berasap tu, boleh dibuat meletup pulak! Hebat tak hebat. Tapi tu la, hebat dalam bab tu je. Bab lain FAILED!

Fikirlah masak-masak sebelum nak main mercun tu okeh! Jangan jadi terlalu bijak pandai tak boleh di ikut.

Salam Aidilfitri.

p/s: main bunga api cap kucing

15 September 2009

Balik Kampung Ke Bang?

Sila Pandang Belakang!


Musim perayaan sudah dekat. Kalau nak ikut kalendar atas meja ni, minggu ni last kita semua akan berpuasa. Lepas tu, rayaaa!! Tapi satu perkara kita kena ingat dan sentiasa beringat, terutamanye pemandu-pemandu kenderaan sekelian. Tak kira la korang naik basikal ke, motor ke, kereta kebal ke apa ke; memandulah dalam keadaan penuh berhemah dan bersopan santun dijalan raya. Jalan raya tu bukan untuk awak sorang je tau, tapi untuk semua orang yang lalu kat situ. So, tak payah nak rasa eksen ingat jalan raya tu kita yang punya!

Bukan apa, kita ni kadang-kadang terlupa bila dah bawak kereta ni. Bila dah kena hon atau kena lampu tinggi baru nak sedar. Lepas tu kita pulak marah orang yang hon kita tu. Apa kes ni? Kita buat salah, kita marah orang balik?! Tapi itulah hakikatnye pemandu di negara kita ni. Aneh-aneh sahaja.



Pesanan buat membe-membe yang akan balik kampung hujung minggu ni, bawalah kereta dengan berpada-pada. Kalau dah rasa nak bawak slow tu, sila bagi signal dan masuk lorong tengah dan masuk lorong kiri sekali jika memang nak bawak slow gile sebab kalau korang masih berangan memandu dengan perlahan di lane paling kanan memang akan menyumbang kepada faktor jem!!

Percaya atau tidak, saban tahun jem dari seremban ke nilai sana sebab apa? Eksiden? Jarang-jarang! Sebab utama ialah sikap kita semua yang suka berangan masa bawak kereta. Yang suka bawak slow tapi memandu di lane kanan, sampai dah macam ular kena palu kereta kat belakang dia. Lagi satu sebab orang dari kanan yang gagal memastikan lorong keluar mereka dan last minit nak exit ke kiri. Akibatnya jalam jem sebab korang!

Ditambah pulak kereta yang suke memandu di kecemasan. Sampai ada satu ketika saya pernah terjumpe kereta yang ikut lane kecemasan ni pegi hon motor yang ada kat situ sebab halang jalan dia. Ehh..biar betul ni? Awak tak tahu ke awak ikut lane kecemasan tu dahla salah. Lepas tu nak hon pulak motor yang lalu dekat situ. Bukan situ memang laluan motor ke? Kenapa nak hon-hon pulak?

Dah la gitu, lepas tu nk masuk balik lane kiri dengan sombong. Signal pun tak bagi, main masuk je dengan harapan kereta belakang dia paham. Lepas kalu kita tak bagi masuk, siap hon kita balik. Aduhh. Memang tak paham! Dah buat salah tu, paham-paham sendiri jela.

Kalau kita baca mana-mana artikel pun, punca jalan jem memang sebab kita sendiri. Kalu kita ikut betul-betul lane kita, saya percaya jalan tak akan jem. Sebab nanti lepas jem tu kita akan tertanya-tanya dalam hati, "Eh depan ni clear je. Takda kereta roak pun?"

So, tepuk dada, tepuk kepala sekali! Jangan tak pandang belakang, WAJIB pandang! Baru anda tau berapa panjang kereta dibelakang anda!


p/s: ingatlah orang yang tersayang

14 September 2009

Sesekali Menjentik

Sedekah Jom!


Bulan ramadhan memang sepatutnya mengajar kita erti kesederhanaan dan penuh kesyukuran. Tapi kadang-kadang kita pulak jadik terbalik. Sebab apa, dalam bulan ramadhan ni la kita akan berbelanja dengan luarbiasa banyakknya berbangding bulan-bulan lain. Saya tidak mengatakan tentang kawan-kawan semua yang baca blog ni, saya cuma mengatakan tentang orang lain yang duduk di planet lain sana sebab saya yakin, kita semua masih mampu untuk mengawal nafsu berbelanja kita di bulan puasa ini.

Jangan lupe tentang zakat. Zakat itu WAJIB dong! Bukan sekadar suka-suka je. Ada hikmah nya kenapa kita membayar zakat. So, buat kawan-kawan yang belum bayar tu, ayuhlah segera kita menunaikan salah satu daripada rukun Islam ini. Kalu dah nama pun rukun, memang wajib lah tu! No excuse me okeyyy!

Saya tertarik apabila melihat satu rancangan tv semalam tentang produser filem yang memberikan bonus kepada krew-krew perfileman beliau. Tapi tak kisahlah, dia nak bagi kannn, itu hak dia. Cuma apa yang menarik tentang itu ialah apabila dia sendiri mengakui bahawa dengan bersedekah, rezeki kita akan sentiasa bertambah. Yelah, kita ikut kemampuan kita kita lah kan untuk bersedekah. Tak payah lah ikut dia pulak atau ikut-ikut orang. Kita buat semampu kita. Sedekah RM1 pun dah banyak pahalanye kann?

p/s: sedekah dalam tabung masjid

13 September 2009

Iklan

Jangan Lupe Pakai Tali Pinggang Keledar Belakang

video

Hati-hati semasa memandu okeh!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin