15 September 2009

Balik Kampung Ke Bang?

Sila Pandang Belakang!


Musim perayaan sudah dekat. Kalau nak ikut kalendar atas meja ni, minggu ni last kita semua akan berpuasa. Lepas tu, rayaaa!! Tapi satu perkara kita kena ingat dan sentiasa beringat, terutamanye pemandu-pemandu kenderaan sekelian. Tak kira la korang naik basikal ke, motor ke, kereta kebal ke apa ke; memandulah dalam keadaan penuh berhemah dan bersopan santun dijalan raya. Jalan raya tu bukan untuk awak sorang je tau, tapi untuk semua orang yang lalu kat situ. So, tak payah nak rasa eksen ingat jalan raya tu kita yang punya!

Bukan apa, kita ni kadang-kadang terlupa bila dah bawak kereta ni. Bila dah kena hon atau kena lampu tinggi baru nak sedar. Lepas tu kita pulak marah orang yang hon kita tu. Apa kes ni? Kita buat salah, kita marah orang balik?! Tapi itulah hakikatnye pemandu di negara kita ni. Aneh-aneh sahaja.Pesanan buat membe-membe yang akan balik kampung hujung minggu ni, bawalah kereta dengan berpada-pada. Kalau dah rasa nak bawak slow tu, sila bagi signal dan masuk lorong tengah dan masuk lorong kiri sekali jika memang nak bawak slow gile sebab kalau korang masih berangan memandu dengan perlahan di lane paling kanan memang akan menyumbang kepada faktor jem!!

Percaya atau tidak, saban tahun jem dari seremban ke nilai sana sebab apa? Eksiden? Jarang-jarang! Sebab utama ialah sikap kita semua yang suka berangan masa bawak kereta. Yang suka bawak slow tapi memandu di lane kanan, sampai dah macam ular kena palu kereta kat belakang dia. Lagi satu sebab orang dari kanan yang gagal memastikan lorong keluar mereka dan last minit nak exit ke kiri. Akibatnya jalam jem sebab korang!

Ditambah pulak kereta yang suke memandu di kecemasan. Sampai ada satu ketika saya pernah terjumpe kereta yang ikut lane kecemasan ni pegi hon motor yang ada kat situ sebab halang jalan dia. Ehh..biar betul ni? Awak tak tahu ke awak ikut lane kecemasan tu dahla salah. Lepas tu nak hon pulak motor yang lalu dekat situ. Bukan situ memang laluan motor ke? Kenapa nak hon-hon pulak?

Dah la gitu, lepas tu nk masuk balik lane kiri dengan sombong. Signal pun tak bagi, main masuk je dengan harapan kereta belakang dia paham. Lepas kalu kita tak bagi masuk, siap hon kita balik. Aduhh. Memang tak paham! Dah buat salah tu, paham-paham sendiri jela.

Kalau kita baca mana-mana artikel pun, punca jalan jem memang sebab kita sendiri. Kalu kita ikut betul-betul lane kita, saya percaya jalan tak akan jem. Sebab nanti lepas jem tu kita akan tertanya-tanya dalam hati, "Eh depan ni clear je. Takda kereta roak pun?"

So, tepuk dada, tepuk kepala sekali! Jangan tak pandang belakang, WAJIB pandang! Baru anda tau berapa panjang kereta dibelakang anda!


p/s: ingatlah orang yang tersayang

1 comment:

ida said...

betul..betul...aku sokong tang nih.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin