13 February 2010

Bila Orang Bercakap

Selamat Hari-Hari

Sedikit tak paham bila masih ada orang melayu muslim islam kita mempersoalkan tentang sambutan Hari Valentine. Aneh dan pelik. Takkan kita masih tak paham, umat Islam tidak boleh menyambut Hari Valentine kerana itu bukan cara kita. Nak ucapkan selamat kepada kekasih, nah, ucapkan sahaja hari-hari. InsyaALLAH semakin bertambah erat perhubungan. Lainlah kalu malam, mestilah kita ucapkan selamat malam pabila malam hari sahaja, bukan pada siang hari. Tetapi kekasih ialah seseorang yang kita jumpe hari-hari. So, ucapkan sajalah hari-hari. Tak salah pun. Lagipun lagi bagus sebab hari-hari kita ingt kekasih kita kan.


Photobucket

12 February 2010

Apa Barang Beb?

Terjual, Menjual dan Dijual


Amacam, panas lagi memanaskan tak tajuk tu? Hehehe, sengaja dicipta, tapi bukan pasal kisah panas atau sewaktu dengannya. Cuma ingin berkongsi dengan teman-teman semua tentang etika bisnes. Yes, maybe saya bukan paling layak untuk berbicara tentang ni, tapi tak salah kan kalu kita sharing is caring :)

Saya rasa sejak dua menjak ni banyak bebenor program perniagaan yang ada dalam facebook nih. Saya rasa korang pun tau, saya pun tak nak sebut nama. Tapi satu saya ingin ingatkan pada kawan-kawan semua, yang orang kampung saya selalu cakap, 'easy money, easy go' Apa maksudnya? Orang kampung saya yang belah darat pulak cakap maksudnya cenggini, dapat duit dengan segera, pasti akan hilang dengan segera. Paham ke? Kalau tak paham buat-buat paham jela okeh. Yeah, that right, good macam tu la orang kampung saya cakap heheh.

Nak kaya kenalah berusaha kan? NO SHORTCUT orang kampung saya kata lagi. Macam program swishcash dahulu. So, kalu anda melakukan perniagaan atau pelaburan, pastikan anda mematuhi etika pernigaan anda. Jangan duk kejar kepala orang jerk (head hunter) sampai mengabaikan produk. Kenalkanlah produk anda dahulu dan pastikan anda betul-betul paham apa yang anda jualkan! Konsep mereplika atau mengikut membuta tuli samalah ibarat lembu dicucuk hidungnya.

Owh, saya tak kata anda yang membaca blog ini, saya berkata pada orang di planet zargus sana hehe.

Gong Xi Fa Chai!


Photobucket

10 February 2010

Tanya Sama Hati

Blurrr...blurrrred...blurrresssttt

Penah tak tetiba korang rasa tak bermaya? Hidup macam ntah apa-apa ntah, rasa macam hidup takda erti dan sebagainya? Rilekss, itu bukan tanda korang ada penyakit jantung atau penyakit tubuh badan yang kronik, cuma korang mungkin ada penyakit kurang motivasi yang kronik! Atau dalam kata lain, dah takda motivasi dalam siri.

So, camana ni doktor? Saya kena buat apa? Saya kena makan tak hengat dunia ke? Saya kena menjerit-jerit macam orang gila ke? Ke saya kena berlari sampai tak cukup tanah?

Owh...nehi². Jangan buat begitu beb. Apa yang korang perlukan ialah duduk sejenak, tarik nafas panjang dan lepaskan sekali gus! Kemudian, cubalah bangkit semula dan buat perkara-perkara berikut;
  1. Perbaiki Imej anda
  2. Lakukan senaman ringan
  3. Senyum
  4. Berfikiran positif
  5. Dapatkan tido yang mencukupi
  6. Luahkan pada seseorang
  7. Curahkan atas kertas
  8. Bersedia untuk berubah
  9. Cari kegemaran baru
  10. Bertegaslah!
Dan jangan lupa, dalam apa keadaan sekali pun, hormatilah diri anda kerana dengan menghormati diri sendiri secar atak langsung kita akan mendapat nilai diri yang tinggi. Orang yang selalu memandang rendah dirinya akan sentiasa rendah lagi merendahkan. Camana orang nak pandang tinggi pada kita kalu kita sendiri tak pernah pandang tinggi pada diri kita kan? Nampak tiang tu? Haaa, pi langgar, sure tersedar dari tido yang lena hehehe [jangan dibuat pulakkk, ni perumpamaan jerkk]

p/s: bacaan lanjut boleh didapati dalam buku "Membina Jati Diri Gemilang" oleh Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj

Photobucket

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin