25 April 2008

INFO: Hidupan di bawah tanah?

Derro found living under the earth

By JUSTIN MITCHELL

WASHINGTON -- Weekly World News has uncovered the shocking discovery of a race of underground Mole People living 20 miles beneath the Earth, using secret tunnels to enter the United States!

This discovery was made not by archaeologists, but by NASA scientists tunneling deep inside the Earth -- and they're trying to keep the existence of this race covered up!

A NASA insider has leaked exclusive photos and information about these "cave people" under the condition of anonymity. "This story has to be told," says the source. "It's just too big to keep under wraps."

The source excitedly spilled some big secrets about the Mole People. "They seem to be a friendly race," he says, "But they're very primitive. We're trying to communicate with them, but it's a complicated task since they don't speak English.

"The Mole People, as we've nicknamed them, have easy access to the surface world," states the source. "That said, President Bush is handling the situation with an abundance of caution.

"One wrong move could result in the creatures declaring war on the surface. We're not even sure how many of them there are. We've only seen one city so far, with an estimated 2,000 Mole People in residence.

"But it's been suggested that there likely are several million of them living in sprawling and cavernous underground cities, scattered beneath the Earth's surface."

The creatures have some strong similarities to humans -- but also a few significant differences.

"Like us, they walk on two legs, but they're much taller than the average human -- standing 8 to 10 feet tall. Their fingers are claw-like. And their hands are webbed and designed for digging, not unlike the claws of a mole.

"Their skin is super-tough. It has to withstand the intense heat and rugged conditions found below the Earth's surface."

There seems to have been some contact and interplay between humans and the subterraneans at some point in history -- they speak a language similar to an old Navajo dialect.

The source says the Mole People have ultradense musculature, making them capable of extreme violence.

"When one member of the expedition lit a cigarette lighter, the Mole People interpreted it as a threat and attacked him.

"They pounced on him like jungle cats, nearly snuffing him out along with his cigarette. He was lucky to escape with his life."

The Mole People are reportedly very curious about the surface world --our clothes, our gadgets and especially our foods. They particularly enjoy our fresh fruit.

"I brought them some grapes, and they acted like it was a feast," the source says. "Obviously they can't grow fruit of their own, living 20 miles beneath the Earth's surface."

NASA is reportedly eager to study the Mole People. "We want to find out everything about them -- what they eat, how they live, and, most importantly, what is their relationship to the human race.

"We're curious if they are related to us in some way. Are they the genetic ancestors of modern man?"

Experts say speculation has been widely varied on the Mole People. "They could be anything from Yetis to space aliens to descendants of the survivors of the lost city of Atlantis.

Experts say this discovery has raised a number of serious and troubling questions, including:

Are the towering inhabitants of the civilization hostile and warlike or friendly and cooperative?

Will they make territorial claims on the surface of Earth? And what about crucial oil and mineral reserves below the surface? Who owns them: the Mole People -- or us?

How is it that NASA -- whose official mission is to explore outer space -- discovered the underground culture?

Tight-lippped NASA spokesmen would neither confirm nor deny the report.

Pressured by reporters, a White House spokesman promised information "as I am authorized to provide it." But he warned: "That won't be anytime soon."

According to the source, NASA "stumbled on" the underground civilization in August while running a classified project code-named Operation Mole Hole -- an initiative that reporters now believe may
have involved spying on China, using new "underground technologies."

"So far NASA has found secret cavern entrances to the underground world in areas around Washington State's Mount Shasta, Mammoth Cave in Kentucky and also scattered throughout the southwestern U.S.," said the source.

For centuries, man has speculated about the existence of creatures beneath the Earth's surface.

Now, for the first time, it seems those suspicions have been proven correct.

--------------------------------------------------
Amacam? percaya tak?
korang boleh search lagi guna google kat bawah untuk info yg lebih lanjut.

'The truth is out there"


Iklan: Permohonan Poligami

Contoh Surat rasmi

Suami bin Lelaki
No. 99 Jalan Todak,
Taman Seri Tenggara,
34200, Parit Buntar,
Perak Darul Ridzuan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Isteri binti Perempuan
No. 99 Jalan Todak,
Taman Seri Tenggara,
34200, Parit Buntar,
Perak Darul Ridzuan.

31 April 2007

Puan,

PERKARA : PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI

Perkara di atas adalah di rujuk.

2. Sebab utama permohonan ini di lakukan adalah kerana saya ingin melengkapkan kuota yang telah di peruntukkan bagi saya. Buat masa ini kuota yang telah di isi cuma satu, memandangkan masih ada 3 kekosongan, eloklah jika dapat di penuhi secepat mungkin. Pihak yang akan mengisi satu kekosongan ini buat masa ini ialah Cik Hana Fazura binti Ramli yang merupakan setiausaha saya di pejabat. Memandangkan komitmen yang beliau tunjukkan di pejabat amat baik, eloklah jika kita masukkan dia bersama kita di dalam organisasi keluarga kita. Kekosongan yang selebihnya akan di isi di masa akan datang.

3. Untuk makluman pihak puan, yang sebenarnya masalah ini telah lama saya fikirkan tetapi memandangkan poket saya yang selalu nipis, terpaksalah saya tangguhkan dulu permohonan ini di samping kurangnye rasa keyakinan untuk mengemukakan permohonan ini. Kini, setelah saya dapat mengeluarkan kesemua duit pelaburan ASB saya, saya merasakan kembalinya semangat saya yang telah hilang selama ini.

4. Permohonan ini amat setimpal kerana dengan kedudukan sekarang ia menguntungkan kedua belah pihak dan juga pihak ketiga. Selama ini hidup kita bahagia sebab jika tidak, manakan mungkin puan dapat menjadi seperti sekarang. Semua yang puan miliki sudah bertambah besar. Kereta besar, rumah besar, rantai besar dan pakaian besar. Jika dulu potongan puan seperti gitar, kini sudah bertukar menjadi drum. Oleh itu, sudilah kiranya dapat kita kongsi bersama insan lain kebahagiaan kita ini.

5. Pihak puan juga dapat menikmati faedah dari kelulusan permohonan ini kerana puan akan tetap menikmati apa yang telah puan miliki sekarang dengan waktu bekerja lebih singkat dan sistem syif akan di perkenalkan iaitu 1 hari kerja dan 1 hari cuti rehat. Waktu bekerja yang selebihnya akan ditampung oleh pihak ketiga. Kebaikan yang puan akan nikmati ialah waktu rehat yang bebas kerana dalam waktu puan bercuti, saya selaku Penyelia tidak akan memantau aktiviti yang puan lakukan. Pada waktu itu saya cuma akan fokus kepada hasil kerja pihak ketiga. Menguntungkan bukan?

6. Segala kerjasama dari pihak puan saya dahulukan dengan ribuan terima kasih. Saya amat berharap pihak puan dapat meluluskan permohonan saya ini kerana adalah lebih baik jika kita dapat berkongsi kebahagiaan kita ini bersama insan lain. Saya harap permohonan saya ini di balas dengan senyuman penuh keikhlasan dari pihak puan dan tandatangan puan di atas kertas yang saya lampirkan bukannya balingan periuk nasi, pinggan-mangkuk, ketukan senduk dan perkara-perkara yang menyukarkan pihak puan untuk melakukannya.

7. Saya harap puan sudi meluluskan permohonan ini. Hadirkanlah senyumanmu sebagaimana ketika kita menyambut orang baru iaitu bayi kita kedalam keluarga kita 10 tahun lepas. Situasinya lebih kurang sama dengan masa kini. Kita akan menerima orang baru juga cuma bezanya ialah jika 10 tahun yang lepas kita perlu menjaga dan membelainya dengan manja bersama tetapi kali ini, setiap urusan penjagaan dan belaian manja akan di laksanakan oleh saya sepenuhnya.

8. Akhir kata, saya harap permohonan saya ini dapat dibalas secepat mungkin. Semoga kita bersama-bersama dengan pihak ketiga akan dapat melaksanakan program ini dengan jayanya.

Sekian, Terima Kasih.

"BERKORBAN DAN BERKONGSI KEBAHAGIAAN LAMBANG RUMAHTANGGA BAHAGIA"

Yang Ikhlas Memohon,

Suami bin Lelaki

Polis oh Polis!

Masa balik semalam aku ikut Lebuh AMJ (by-pass baru Muar – Melaka). Sampai kat satu simpang traffic light sebelum Rembia tu (aku lupa la nama simpang tu), aku pun berenti la sebab lampu merah. Sambil tu tangan memegang henpon sambil cek-cek mesej. Tetiba satu moto polis traifc berenti sebelah aku. Gulpp!! Terus aku letak henpon kat dashbod, takut beb! Kang tak pasal-pasal kena saman. Encik polis tu tengok je aku, aku pun dengan cara biasa melemparkan sebuah senyuman pada beliau heheh. Masa tu lampu merah lagi. Memang lama skit lampu merah kat Melaka ni. Tetiba encik polis tu (aku rasa sebab dia tak tahan panas atau sebab nak pi toilet kottt) terus memecut laju motor dia melanggar lampu merah tu, di ulangi langgar lampu merah tu! Siap buka lampu biru lip-lap lip-lap dia tu lagi. Geng-geng motor belakang dia aku tengok tercenggang-cenggang jerk…antara nak ikut atau tak…yele sebab lampu merah beb! Pemandu kereta sebelah kanan aku siap geleng kepala lagi. Aku pun senyum sendiri…

Kepada abang-abang polis atau tuan-tuan polis, kepimpinan melalui teladan. Kalu tuan-tuan sendiri sebagai penguatkuasa undang-undang melanggar undang-undang, apala agaknya orang bakal cakap nanti.

“Tengok polis tu, selumber je langgar lampu merah”

Ala, takpe..dia kan polis..”

Nehi, nehi…bukan macam tu! Kalu aku nak kata dia tengah escort orang besar,tak juga. Ada hal emergency lepas tu kena jaga jalan, tak juga. Kena kejar penjenayah, tak juga…memang la jalan tu lenggang…tapi integriti kena jaga beb! Integriti apa kebenda tu? Tak paham? Sila rujuk kamus.

No heart feeling aaa abang-abang polis, sekadar teguran J

Bukan bermakna anda ada kuasa, anda boleh buat apa aja. Kita ada undang-undang sendiri. Pada aku setiap rakyat kena tau apa hak dia. Macam korangla…jangan takut tak tentu pasal. Korang boleh rujuk Perlembagaan Persekutuan untuk tau hak korang. Boleh rujuk Akta Polis untuk tau apa yang korang boleh mintak balik kat polis bila dia tahan korang. Semua-semua ni simple, tapi penting. Dengan tau hak korang, korang takkan mudah tertipu. Tak semestinya anggota polis yang berunifom tu ialah polis, percaya tak? Sebab tu kita banyak didedahkan dengan kes-kes anggota-anggota polis palsu ni. Kita sendiri mau kena ingat beb!

Berita Terkejut!

Lepas urusan di Kastam Melaka selesai hari rabu tu aku singgah sekejap dekat ofis membe dengan misi yang lain. Bila jumpa membe ni banyakla berita up to date yang dapat. Ada juga berita terkejut dan berita kelakar dari membe-membe.

Mula-mula singgah dulu kat bengkel membe ‘M.V. Trading’ kat Jalan Tanjung Agas, Muar (semua kereta dia boleh baiki, ferarri pun boleh kalu ada yang nak hantar hehe). Borak punya borak tengok membe bakal jadi usahawan ikan keli! Uwahhh!! Ikan keli ke? Siap ada 8 kolam dah kat belakang umah! Bagus beb, bagus! Teruskan usaha anda! Sesungguh salah satu cabang rezki itu ada pada perniagaan. Rasulullah pun dulu berniaga juga kan. Aku nak cite pasal ikan keli pun tak guna, sebab korang tau la kan ikan keli. Sapa yang ‘peminat susah mati’ (die hard fan) ikan keli ni bolehla berhubung dengan membe aku ni kalu nak beli ikan ni. Korang nak 500 ekor on da spot pun boleh dapat! Ikan membe aku ni tak hanyir sebab dia buat kolam simen, bukan kolam tanah. Lepas tu plak makan ‘palet’ yang dibekalkan oleh jabatan pertanian. Takda makan benda-benda pelik macam isi ayam ke apa ke. Oppss, lupa…membe aku kat Bakri, Muar. So orang muar boleh cari dia J

Singgah pulak kat Tetuan Tay Puay Chuan & Co, jumpe cik loyer zila kat ofis dia. Masuk-masuk je dia cakap ada berita terkini.

“Saya punya majlis bulan 8 ni”

Erkkk!! Diam tak diam je ye ko zila. Aku rasa tak sampai setahun pun aku tinggalkan muar tuh, tengok-tengok membe dah nak kawin. Apa lagi, aku pun jadila abg nas kejap, kita terjahh!! Ahahaha. Cerita punya cerita, rupanya baru saja dirisik oleh keluarga sebelah taman perumahan (OoOhooo). Sangat simple, dia kata takda tunang-tunang, trus masjlis jerk. Alhamdulillah, bagusla macam tu J eh, sapa nama bakal ko tu? Eddy? Aku tak tengok pun lagi orang nya. Jangan lupa tunjukkan pada membe-membe nanti beb! So, buat zila dan eddy, selamat melangkah ke gerbang perkahwinan! Err…kursus kawin dah pegi? Hehehe sukses!

P/s: aku bila lagi? Sabarr…

Cerita plak pasal sorang membe kat JA Nathan… en. Arfizan kita dengan swif nye. Dulu masa aku kenal dia ni aku ingat otai mana la jalan sorang-sorang kat mahkamah tu. Nak tegur pun takut beb! Bila dah kenal rupa-rupanya sekepala plak!

Dulu dia pakai satria…ala satria biasa jerk heheh. Lepas aku beli gen2 sama farid beli neo, dia trus angkat swif! Mak aaii! Terkejut den. Berita terkini aku dengar dia eksiden plak!! Terkejut gak aku. Aku tanya membe dia ok tak? Eksiden dengan apa? Bila tanya eksiden dengan apa, membe dah gelak dulu…adehh…ni yang buat aku muskil ni…

“kete dia kena langgar dengan babi masa jalan kat parit jawa”

Erkkk!!!! (tahan gelak) bbeetuii ke ni? Ahahaha adehhhh…abis bumper depan rosak teruk katanya…dia ok. Haiwan itu mati di tempat kejadian……

Perghhh…swift kena langgar dengan haiwan itu sampai rosak bumper beb! Eh, fizan, jangan lupa samak kete ko bila dah siap nanti heheheh

Buat membe-membe yang aku tak sempat jumpe, mintak maaf banyak-banyak! Bukan sengaja, tapi masa amat mencemburui kita. insyaAllah kita kan berjumpa juga nanti J Kolumpur – Muar bukan jauh beb hehehe

Salam Jumaat!

Salam ceria!

Bercuti dua hari rasa macam tak cuti jerk. Mana taknya, bukan cuti rehat, tapi cuti bekerja! Cuti tapi ada keje, camana tu? Cuti bekerja la kan? hehehe

Kalau ikut hati aku , mau je aku teruskan bercuti sampai harini…tapi bila pikir balik rasa tak sedap plak. Cuti kosong tanpa apa-apa aktiviti hanya membuatkan aku busan. Yela, duk umah jerk sapa tak busan.

Lepas kerja hari selasa aku terus siap-siapkan barang untuk balik. Malam tu juga, dalam pukul 10 aku bertolak pulang. Masuk highway cuaca dah tak menentu. Hujan lebat sepanjang jalan beb! Dari Plaza tol Kajang sampai Plaza to ayer keroh! Aku bawak slow jerk…tapi boleh maintain line kanan sebab semua kereta nak maintain line tengah sama kiri, maklumla hujan lebat…terima kasih juga pada pengilat cermin jenama ‘waxco’ yang aku beli kat Tesco tempoh hari. Tak kirela hujan selebat mana pun, cermin depan korang akan sentiasa cerah jerk. Kalu nak tau pasal produk ni, atau produk pengilat cermin yang lain korang boleh search guna google kat bawah blog ni.

Ok, kepada semua warga kerja, selamat memulakan kerja anda! (dah kul 10 beb! Hahah)

22 April 2008

Sepetang Selasa

Salam Ceria!

Apa Khabar warga kerja?
Sedang bekerja? masih belum balik?
Sekadar pemberitahuan bahawa aku akan bercuti selama dua hari bermula esok sampai khamis.
So, kita berjumpa lagi pada hari jumaat!

Suksess!!

IKLAN: Hello Sayang!

"Hello sayang...

kenapa sayang tak nak angkat tepon bila abg call handset sayang tadi... janganlah sayang merajuk lelama sangat, betui... abg tersangatlah rindu kat sayang..... walaupun muka abg ni agak macho dan comel.... janganlah sayang jeles kat abg kalau-kalau ada awek lain yang asyik pandang-pandang dan senyum-senyum kat abg masa kita gi dating.... biasa la tuh...

Apa...tak muat...??? kan sayang dah test cincin tu masa kat kedai emas apek tu tadi... apsal la tak muat pulaks.... janganlah sayang risau.... duit cincin yang sayang bayarkan tadi..esok-esok abg bayarla balik kat sayang..... sayang pun sedia maklum....abg bukannya takde duit.. tapi duit tu abg dah belikan graphic card baru kat pc abg.... RAM pun abg dah beli yg baru... tambah lagi sekeping...kasi power sikit.... tu belum masuk nak tukar hardd! isk baru lagi tuh....

Abg tau sayang marah sebab abg yang selamba katak jer... melompat longkang depan kedai apek tu tadi... tanpa menunggu sayang melintas titi.... bukan abg tak gentleman.. tapi abg cuma memeriksa kalau-kalau ada bahaya di seberang sana.... maafkan abg...tobat.. lain kali abg tak buat lagi.......

Kes masa makan kat kedai mamak tu tadi...sorry la... abg ingatkan nak test jer mee goreng sayang tuh..... soksek..soksek...masa sayang gi toilet.. tak perasan pulak..dah abih... sedaaaaaaappppp....!! tapi kan abg dah ganti ngan roti canai kosong abg?? tak sedap ker roti canai kosong tuhh??? udah ler tu... .janganla merajuk lama lama...

Oh yaa..!! henset kita ni kita tukar dulu la yee... abg pinjam jaap henset sayang... nanti abg tukaq la balik.... sayangkan ader handbag besar..senang nak simpan henset abg yg besar tu... Hehehehe .! . henset sayang kecik...buleh abg simpan dalam kocek abg...

Betuuuul...........! semalam abg dah booked tiket citer Salon tuh... abg ingat la kan... cashier cineplex tu lupa nak key in dalam komputer dia la... pasal tu la tiket dah abis..... lagi satu....sampin dan songkok ayah sayang yang abg pinjam utk hariraya aritu... kira pinjam terus la yee.... boleh gaks guna masa ari nikah kita esok-esok... bukan abg taknak beli baru... tapi sayang la...benda elok lagi... buat apa nak beli baru kannn... tapi sayang jgn bagitau kat ayah sayang plaks... ayah sayang sure tak pasan punya sebab nanti abg dye la sampin tu ngan kaler lain....

Buat masa ni motor abg masih dlm wokshop.. ntah apa ntah pomen tu buat tak siap-siap lagi... jadi Waja sayang ni...kira abg pakai dulu la yee utk pergi keje... sayang bukan tak tau... tempat keje abg kan jauh... sayang pergi keje naik LRT pun bolehh........! ...

Lagi satuu.... besok sampai kat opis sayang nanti.....sayang tlg bank-in kan RM300 kat akaun abg ye... bukan apa...Waja sayang ni kuat mentekedarah minyakk betuii... motor kapcai abg pun tak camni...

Okeyla sayang...dah cakap lama ni... jgn lupa top up kan prepaid abg nii... esok2 senang abg nak call sayang lagi..."

Aneh: Mata di langit?

video

Kalu korang tengok betul-betul klip ni apa yang korang nampak?

Aku takda source dari mana atau sapa yang amik klip ni. Aku pun dapat dari emel jerk.

Kalu ada sesapa tau dari mana buleh share :)

IKLAN: Relax jap

"Valentine hari tu ayang tanya tang mane kite sayang kat ayang. Time tu kite tak dapat nak jawab. Semalam ayang merajuk ngan kite, kite dah penat nak layan. Ayang call kat kite kite malas nak jawab. Tang mane erk kite sayang kat ayang? Semalaman kite duk pk soalan tu. Pernah ke? Maybe tak sedalam cinta Titanic atau Taj Mahal. Sayang kite kat ayang sangatla kerdil. Sebab tu la ayang selalu merajuk erk? Tak tahula, setahu kite:

1. Sebelum kite kenal kat ayang, setiap sem kite dapat Anugerah Dekan. Bile dah kenal ngan ayang, setiap sem kite repeat paper. Sebelum kenal ngan ayang kite belajar pakai duit biasiswa, lepas kenal ngan ayang, keluar makan lagi nak mintak duit ngan emak kite.

2. Kalau ade 1 buah epal, kite bagi je kat ayang. Kalau ade 2 buah epal, kita bagi yang besar kat ayang.

3. Kalau kite makan ikan, ayang makan tang badan ikan tu, kite pula makan tang kepala ikan tu je.

4. Ayang ni tak la cun sangat, tapi kite tak pernah kutuk ayang tak cun. Tapi kite yang hensem ni ayang lagi nak kutuk ngan member depan kite, kata kite tak hensem langsung. Eera Fazira berlalu depan mata, kite diam je. Takut kalau puji kang ayang marah. Mat Indon duk depan Sogo ayang gi ngorat time kite gi tandas. Siap mintak nombor tepon depan kite lagi.

5. Kalau keluar ngan ayang, ayang slambe nak makan Starbucks, kite tipu kite dah kenyang, padahal bile dah sampai kat umah kite makan mee maggi.

6. Sebelum kenal ngan ayang., kite tak pernah ade girlfriend. Selepas ayang kenal ngan kite, genaplah koleksi ayang ada 20 boyfriend kesemuanya. Kite tak pernah marah ayang plagirl, dah tu ayang kata kite cam sami buddha.

7. Kalau ayang rasa nak cium kite, ayang cium terus tak pernah tanya pun. Tapi bile kite rasa nak cium ayang, lepas tanye lagi nak kene reject.

8. Ayang selalu pukul dada kite, tampar muka kite, cubit peha kite, kite tak pernah tengking sekali pun, apatah lagi nak cubit, nak tampar, nak pukul?

9. Pernah ayang tanya kalau ayang jatuh cinta ngan laki lain, kite nak buat ape. Kite kate kite nak bunuh laki tu. Tapi bile kite tanya kalau kite jatuh cinta kat pompuan lain, ayang nak buat ape, ayang kata nak bunuh kite, emak kite, ayah kite ngan nenek kite.

10. Kite beli mask Clinique ngan ayang harga RM300 kite kate harga RM30. Ayang beli jam tangan kat kite harga RM30 ayang kate harga RM300.

11. Setiap kali berjumpe kite bagi hadiah kat ayang, tapi setiap tahun birthday kite ayang kate dah lupe.

12. Aritu ayang peluk kite kate nak sangat romen ngan kite, kite kata tak boleh, dosa. Ayang kate kite tak sayang ayang. Pastu semalam ayang pakse kite romen ngan kite. Kalau tak ayang nak break ngan kite. Ok pukul 2 pagi kite sanggup bawak motor sampai Jalan Pahang nak beli
kondom. Ayang kate saje je nak test kite, pastu marah kite keji. Kite diam je duk tepi akuarium... tengok ikan emas tengah romen.

13. Kite rosakkan headphone walkmen ayang, kite ganti satu discman baru. Ayang rosakkan kerete kite, ayang buat derk je.

14. Sekali ayang demam, kite kene diet 2kg nak jaga ayang. Sekali kite demam, ayang tambah berat 2kg sebab abiskan makanan kite.

15. Kite tak pernah kata ayang pendek, ayang marah kite tinggi sangat, member ayang ketawakan ayang.

16. Ayang datang umah kite, kite tido sofa, kite datang umah ayang, kite gak yang tido kat sofa.

17. Mak kite belikan rantai Tiffany ngan ayang. Mak ayang tak pernah ajak kite makan kat umah ayang walau sekalipun.

18. Kucing umah kite bersalin, kite bagi anak kucing yang paling cute kat ayang, 2 hari je ayang bela, kucing tu dah mati. Ayang tak kate pa pe pun. Ayang bagi ikan emas yang dah dekat mati kat kite, 2 hari kite bela dah mati. Ayang kata nak bunuh semua anak kucing kite.

19. Ayang kalau nak pakai duit kite, terus ambil takyah bagitau. 30 ke 80 ke seratus ke selagi wallet kite ade duit. Aritu kite nak pinjam 10 ringgit sebab terlupe bawa wallet, ayang kate kite kedekut.

20. Birthday ayang kite tak pernah terlupe. Birthday kite arini ayang tak pernah ingat.

-www.gua.com.my-

21 April 2008

Rempit oh Rempit

"Illegal road racers and Mat Rempits may face three strokes of rotan under proposed amendments to the Road Transport Act of 1987, according to Federal Traffic chief Senior Asst Comm II Datuk Hamza Taib." -source www.paultan-

Pada pendapat gue, seorang rakyat yang biasa-biasa ini, walau macam mana pindaan yang dibuat pun tetapi kalu takda perlaksanaannye, baik tak payah buat! Jangan membazirkan kertas dengan membuat pindaan di atas akta semata-mata tanpa sebarang tindakan...kalau boleh jangan kata rotan, bagi lagi hukuman yang lebih berat untuk mengajar mereka-mereka ini!

Aku bukan prejudis atau subjudis atau sewaktu denganya. Tapi kadang-kadang kita tengok sendiri dengan mata dan kepala kita yang mereka ni selalunya kurang ajar dan membahayakan nyawa pengguna jalanraya yang lain. Kalu nak mati, matila sorang-sorang beb...jangan susahkan orang lain!

Aku bukan omong kosong, korang boleh tengok sendiri klip aku dapat dari paultan ni. aku nak extract klip dia tak dapat-dapat, aku paste link trus! senang. korang boleh klik sendiri dan tengok mangsa mat rempit ni:

http://paultan.org/archives/2008/04/19/stricter-laws-for-mat-rempits-but-will-there-be-any-enforcement/

Kebanyakkan punca berlakunya kemalangan adalah akibat kecuaian mat rempit itu sendiri! dah tau jalan tu sehala, yang ko pegi buat dua hala tu nape? dahla macam tu, yang ko bawak macam tak ingat dunia tu plak nape? buat aksi berani-bodo untuk tarik perhatian orang. Korang kena ingat...semua tu useless!! dalam bahasa melayunya tak guna walau sesen pun! giler ah, duit satu sen pun guna...ni plak sat usen pun tak guna! memang sia-sia....

Yang aku cukup sedih bila aktiviti mat rempit ni semua di anggotai oleh kaum melayu kita sendiri..sedarlah anak-anak bangsa, PEMUDA HARAPAN BANGSA, PEMUDI TIANG NEGARA. Kalu pemuda pun dah tak boleh harap,pemudi plak dah jadi tiang bengkok, camana agaknya negara kita 20 tahun, 30 tahun hatta 40 tahun akan datang?

Sikap mak bapak (ampunn kalu ada yang terasa) juga memainkan peranan penting dalam menangani gejala ni. Aku cadangkan Mak Bapak juga di kenakan tindakan sekiranya anak mereka terlibat dalam aktiviti yang menyusahkan orang ramai ni. atas dakwaan apa? atas dakwaan gagal mendidik anak masing-masing! takdala kena tindakan penjara ke apa ke...cuma aku cadangkan dikenakan tindakan kaunseling ada keluarga mereka ini.

Aku sendiri penah lalui pengalaman yang menyakitkan hati dengan diorang ni...ada sekali tu mas aku tengah drive on da way ke Batu Pahat. sampai kat jambatan Batu Pahat tu tetiba jalan jadi jem semacam. aku ingat ada eksiden ke apa, rupa-rupanya tengah ada sekumpulan mat rempit bodo ni tengah bawak moto macam jambatan tu mak bapak diorang yang punya! dahla ramai (dalam 20-30 motor) memasing bawak penuhkan jambatan tu. aku kereta yang ketiga..depan aku sekalitu aku perasan kete yang dibawa oleh perempuan. slow je dia bawak seba takut. nak hon pun tak berani. membe aku apa lagi, terus tepon polis batu pahat trus..yang sakit hati time tepon polis ni ada gak...tanya macam-macam plak! kalu orang dah repot tu, datang jela tengok!

Haii....camanala nak mengajar budak-budak melayu ni....selagi diorang terus dengan sikap alpa diorang tuh, selagi tu la kita tak maju-maju!

Kamonla kaumku...bangun-bangun!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin