13 June 2008

It Friday the 13th!

Friday Blues

Dapat emel dari seorang rakan tadi. Menurut dia bagi tahun 2008, hanya jumaat ini sahaja ialah Jumaat ke-13 atau dalam bahasa omputih nya Friday the 13th!

Apa dia Friday the 13th?

Menurut wikepedia;

Friday the 13th is considered a day of bad luck in English-, French- and Portuguese-speaking countries around the world, as well as in Austria, Germany, Estonia, Finland, The Netherlands, Belgium, Republic of Ireland, Poland, Bulgaria, Denmark, Iceland, Sweden, Norway, Czech Republic, Slovakia, Slovenia, Hungary, and the Philippines.

Similar superstitions exist in some other traditions. In Greece, Romania and Spanish-speaking countries, for example, it is Tuesday the 13th that is considered unlucky. In Italy, it is Friday the 17th.

The fear of Friday the 13th is called paraskavedekatriaphobia,[1], a word derived from the concatenation of the Greek words Paraskeví (Παρασκευή) (meaning Friday), and dekatreís (δεκατρείς) (meaning thirteen), attached to phobía (φοβία) (meaning fear). The term is a specialized form of triskaidekaphobia, a simple phobia (fear) of the number thirteen appearing in any case.


Menurut website tu lagi ketakutan pada hari jumaat ke-13 ini sangat hebat, sampai semua orang takut untuk keluar bekerja atau kemana-mana! Mak aiii!! Sampai cam tu sekali?

Kalau kita kat Malaysia ni yang aku tau orang-orang kita takut bila tiba malam 'Jumaat Keliwon' (bahasa jawa tu). Dalam bahasa melayu nya malam jumaat yang bulan mengambang dengan penuh (sila betulkan aku ye kalu maksud dia ni salah). Maklumla, walaupun mama i jawa, tapi daddy i bukan jawa. So i jadi asam jawa!!! Ekekekek!! Gurau² saja :)

Aku pun hairan bin Ajaib...walaupun mak aku jawa tapi aku tak boleh cakap jawa! Sikit² okla. Kalau nenek aku yang speaking jawa, aku still boleh paham. Tapi kalau nenek kepada nenek aku yang speaking, langsung gue ternganga! jawa halus beb! Senyum jela. Tu belum nenek aku sebelah ayah kat kuantan, lagi pekat bahasa banjar dia. Sampai aku pun terkulat-kulat jerk dengar. Apapun, seronok dapat belaja bahasa² orang lama ni. Sebenarnya walaupun kitani orang melayu, kita masih ada banyak bahasa yang perlu kita tahu. Apa ingat kalau tau cakap jawa tu kita ni orang indon ke? Salah tu beb! Dalam bahasa jawa pun ada beberapa lagi kategori, tengok tu..punyala dasat!

Back to the main road!

Tapi kalau nak ikut akak² ofis aku yang dah kawin ni, malam jumaat ialah malam yang penuh berkat untuk pasangan suami isteri. Adehh...buat² paham sudeh! Yang tak paham tu, angguk² jela.

Apapun, sebagai orang Islam kita bukan boleh percaya pada benda² yang omputih ni kata Friday the 13th ni. Boleh jadi syirik beb! Serius!

BTW, mood keje sangat merudum di saat aku menaip blog ni. Maklumla, harini half day. Lepas jumaat sudah bertolak!

Sampai ketemu lagi!

p/s: macam² ada!

11 June 2008

IKLAN: Geli Mat! Geli!

.
video

Tips:
- Sila kuatkan volume komputer anda
- Anda tak paham takpe, just tengok je sarikata lagu
- Enjoy!

p/s: sekadar hiburan :)

Cuti-Cuti Malaysia

Damai Laut Menjerit!

Salam Ceria!

Hari² yang ditunggu semakin tiba. Yes, 13hb ni sampai 15hb ni Syarikat kitorang akan mengadakan sambutan hari staf @ Staff Day buat julung kali ke berapa ntah (tapi kali pertama la bagi aku hehe) di Damai Laut, Perak! Dulu masa praktis takdanya acara staff day ke, apa day ke. Semua day adalah sama! Yang membezakannya hanyalah ada kes ke takda kes, tu jela. So peluang yang ada ini akan dimanfaatkan betui² heheh. Macam biasala, aku akan offline dari 12hb sampaila 15hb Jun. Lepas tu kita sembang lagi!

p/s: 3R, rest, rilex, dan rilex lagi :p

10 June 2008

Lagi-lagi Blues

Bila hepi orang kata kita gembira
Bila sepi orang kata kita sakit jiwa

Orang sepi bukan bermakna gila
Orang sepi bukan tiada jiwa
Orang sepi hati tetap ada

Sepi itu sendiri
Sepi itu sekejap je pegi

Hepi buat hati lali
Hepi buat jiwa kembali

Tengok orang sepi, mesti dia sendiri
Hati kemana pegi, jiwa masih di dalam diri

Sepi...hati boleh mati
Sepi...jiwa mahu sendiri

Sepi, lebih baik kita hepi!
Hepi, jangan sampai lupa diri!

p/s: sepoi-sepoi bahasa

Blues Kah Aku?

Kawan,
Jangan heran kalau ada yang hidup tak pernah ada kawan
Tapi heran bila ada kawan tapi buat² takda kawan

Kawan,
Kadang² aku pun heran... kenapa kawan makan kawan
kenapa kawan tikam kawan
kenapa kawan tindih kawan

Kan tak elok kita buat macam tu, kawan
Kalau kawan, kena jaga kawan
Kalau kawan, kena hormat kawan
Kalau kawan, kena respek kawan

Macam tu barulah namanya kawan
Time susah dia kawan
Time senang pun tetap kawan

Jangan kawan masa senang
Masa susah terus taknak jadi kawan

Kawan tetap kawan
Kawan ada batasan
Bukan langgar kawan
Nanti kawan hilang kawan

So, kawan ...
Bila nak kawan, pastikan kawan faham kawan
Bila nak kawan, tengok² la kawan

Aku kawan tetap kawan
Sebab aku bukan kera duduk dalam hutan!

p/s: sekadar busan²

IKLAN: Apa ada disebalik nama anda?

Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.

A
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

B
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

F
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

G
Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

H
Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I
Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

K
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.
L
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M
Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

N
Baik hati dan rapi dalam berpakaian.. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

O
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

P
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain.. Agak pendendam dan boros.

Q
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

R
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

S
Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T
Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U
Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V
Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

W
Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X
Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

Y
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

Z
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin