04 June 2008

Terhangat Di Pasaran!

Harga Minyak Naik: Sume Orang Boleh Naik Minyak!

Ini bukan lagi omongan kosong di tepi² jalan, tapi sudah menjadi realiti! Teringat lagi dialog dalam filem Pendekar Bujang Lapuk...

"Ini bukan lagi cobaan pak, ini betul²!"

"Cobaaannnn"

Kronologi:

5.45 pm - Dapat sms dari membe kata harga minyak bakal naik

6.30 pm - Sampai umah. Housemate cakap harga minyak naik ke RM2.70!

7.00 pm - Terus keluar pi Pekan Ampang nak isi minyak. Dari jauh dah nampak kereta beratur tepi jalan. Tak boleh jadi ni, aku kuar pi MRR2, cadang nak isi minyak kat Shell tepi jalan tu

7.20 pm - Dah nak sampai Shell. Dari jauh dah nampak kereta beratur. Bagi signal, belok kiri. Tengok² stesen minyak dah full! Takpe, aku boleh tunggu

7.35 pm - Baru dapat isi minyak! Bantai isi full! Alamak kredit kad tak boleh pakai plak, mamat bangla tu cakap. "Abang, harini ini kita offline" siut betui. Keluar cash. Nasib baik ada.

7.45 pm - Sampai umah, terus online. Cari paper internet. Jumpa kat web Malaysiakini. Kompom harga minyak naik esok dari RM1.92 ke RM2.70 (kenaikan sebanyak RM0.78 sen). Giler naik banyak!

8.00 pm - Mengadap Buletin Utama. Dengar Pengumuman PM kita sama interbiu dengan Datuk Shahrir Samad

8.30 pm - Buat posting kat blog ni!

Macam tu la kisahnya. Aku rasa macam baru je baca paper yang harga minyak akan naik dalam bulan Ogos. Tapi tak sangka juga naik secepat ini! Dari RM1.92 seliter sudah jadi RM2.70 seliter! Kenaikan sebanyak RM0.78 sen! Kalu korang tengok carta kat bawah ni; (ikhsan Malaysiakini)


Aku rasa kenaikan paling tinggi adalah dalam tahun ni, 2008. Maybe antara faktor kenaikan harga minyak ni disebabkan oleh kenaikan harga minyak dunia yang tidak dapat lagi di kawal. Dan kerajaan, nak tak nak kena absorb kenaikan harga tu. Antara yang dimuatkan dalam web Malaysiakini;

Kerajaan juga mengumumkan pemberian rebet kepada pengguna kenderaan.

Mengikut skim tersebut tersebut, kenderaan di bawah 2000cc akan menerima RM625 setahun - rebat bagi 800 liter di bawah harga baru.

Pemilik motosikal pula akan diberi rebet RM120. Bayaran akan dibuat melalui wang pos.

Difahamkan rebet teresbut akan dibayar apabila pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka.

Kerajaan dijangka menjimatkan RM4 bilion di bawah penstrukturan semula skim subsidi tersebut.

Jika harga petrol dijual mengikut harga penuh pasaran, ia boleh mencecah setinggi hampir RM4 seliter - 50 peratus di atas harga sekarang.

Bagaimanapun, kerajaan dijangka menuju ke arah memansuhkan terus pemberian subsidi pada masa depan.

Sejak 2004, harga petrol naik sebany7ak 97.1 peratus manakala harga diesel pula naik sebanyak setinggi 231 peratus

Walaupun dengan kenaikan harga minyak ni, masih ada subsidi yang akan diberikan oleh Kerajaan kepada pengguna. Ni kire subsidi la. Apapun, subsidi ni akan dimansuhkan pada masa depan.

Aku terpikir...dengan kenaikan harga minyak ni, tak lama lagi sure harga barang lain akan naik! Kesian gak pada pengguna yang pendapatan isi rumah mereka bawah RM1000 sebulan. Macamana nak survive tu? Kalu yang gomen, gaji sudah naik! Yang swasta ni camana? Boleh ke survive dengan gaji RM800 sebulan? Nak isi minyak lagi, anak sekolah lagi etc².

Aku rasa kerajaan kena amik kire semua ni. Bukan sume orang keje gomen. Yang kerja swasta ni sapa nak bela? Harga barang naik, harga minyak naik, sume naik! gaji tak naik²! Apa cer ni?

Balik tadi borak² dengan housemate, agaknya lepas 5 tahun nanti, pilihanraya sapa yang menag ek? Adehh...tak dapat aku bayangkan walaupun ada terbayang dalam kepala otak. Hmm...bila kena macam ni, sapa tak naik minyak!

Untuk info lanjut pasal info ni korang boleh cek [sini]

p/s: guna minyak rambut murah je

Peluang Hebat Menjana RM900,000

7 comments:

+ernie+asyura+ said...

lepas ni incik lagojos msti dah tanak kuar dating dah..alasan minyak keta takdak kan..

huhu..

aL-gOjO said...

kena buat kupon la, minyak sekali dengan tol ekekeke

+ernie+asyura+ said...

:p tak yah..kalo cam tu suruh awek pegi sana ja:p

aL-gOjO said...

Pinjam MYvivi la, jimat minyak hehehe

Honeylemon said...

aduh!!!! aku x tmasuk dlm skim e2.... tulun..tulun..... aku x dpt rebat....
huahuahuuuuuuaaaaaaaaaa......

+ernie+asyura+ said...

myvivi mana ada :p
algojos..awak apa risau..naik motot saja ;p
kadang2 ja bawak jin 2 tuh..kuh3 :p

aL-gOjO said...

jin 2 nak kena perasap selalu baru buleh jalan ekeke

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin