02 July 2008

Satu...Dua...Tiga...Lekuk!

Tiba-tiba rasa nak cakap pasal motivasi. Boleh?

Sebenarnya banyak benda disekeliling kita yang boleh manjadi motivasi. Aku masih ingat seorang uncle yang menjual buah-buahan di jalan masuk ofis aku ni. Mula-mula dia jual dekat betul dengan pintu nak masuk oifs aku. Lama-lama dia jual buah dia dekat seberang jalan sana. Ada rakan bertanya, "Kenapa Uncle berniaga jauh sekarang?" Dia jawab ada pihak atasan yang menghalau dia daripada berniaga disitu.

Walaupun dia telah di usir daripada berniaga dekat dengan pintu masuk ofis kitorang, tapi dia masih meneruskan perniagaan buahnya. Basikal yang sama, orang yang sama, harga yang sama. Pelanggan dia tetap pelanggan yang sama dari beberapa ofis berhampiran.

Apa moral of the story?

Kalau jiwa dia dah sebati untuk berniaga, tak kira kat mana pun di letak , dia tetap akan berniaga. Semangat orang berniaga memang macam tu. Korang plak camana? Renung-renungkan...dan selamat beramal! (suke betui aku guna tagline ni heheh)

p/s: buah hati

5 comments:

Honeylemon said...

itu yg org ckp 'rezeki ada di mana2' kan..kan...kan...

aL-gOjO said...

Betul tu honey. Zaman sekarang suda tak buleh cakap ulat dalam batu pun buleh hidup sebab manusia mana makan batu hehe.

yang penting bila ada kemahuan disitu ada jalan :)

eedany said...

pekerjaan yang paling menguntungkan adalah berniaga. Tapi saya tak pandai berniaga. Gerenti keuntungan digunakan untuk bershopping...kwang, kwang, kwang...

:)

+ernie+asyura+ said...

saya nak berniaga buah gak aa..juai laksa ka..erm....orang sekarang ni sanggup keja 2-3 kerja untuk cari duit utk tampung hidup..saya pecaya uncle tu ada buat keja lain lg selain juai buah tu.Cayalah uncle :p (ecece..mcm uncle aku plak..hehe)

aL-gOjO said...

eedany: Hehehe. 9 daripada 10 rezeki adalah datangnya dari pernigaan :) Wahh...kaki shoping kami nih...buleh bankrap nanti hehehehehe

p/s: shoping kat kafu

asyura: Yes, uncle tu sure ada sebijik mersc @ bmw kat umah dia. dah style diorang suke berniaga, berniaga jela keje nya

p/s: orang kita suka "kau buatla dulu, lepas ko berjaya baru aku ikut"

just my 2 cents :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin