20 March 2009

Edisi Rajin Baca Buku

Lelaki Unggul Bukan Lelaki Tunggul


Masa jalan² kat giant tempoh hari singgah sebentar di kedai buku Popular dalam ni. Saya kalau dah masuk kedai buku ni, terus je ke ruangan buku² membina jati diri atau motivasi. Bukan nak kata yang saya ni bagus, tapi minat tu ada dan suka membaca buku² macam ni. Kalau dulu suka membaca novel, tapi la ni mahu bertukar angin pulak.

Terus berjalan ke ruangan tersebut dan sedang membelek² buku disana terjumpa satu buku yang agak menarik. "Membina Lelaki Unggul" oleh Dr. HM Tuah Iskandar. Saya tertarik bila membaca ringkasan dibelakangnya, "...buku yang wajib untuk lelaki untuk menjadi unggul dan bukan tunggul". Tanpa banyak soal terus pergi ke kaunter dan bayar. Bukan mahal pun, RM15 je. Kalau makan kat fast food boleh keluarkan duit sampai RM20, apa salahnya sesekali beli buku² macam ni kan?

Orang kata membaca jambatan ilmu. Kalau tak membaca kita tak tahu apa². Sekurang-kurangnya bacalah surat khabar atau menonton berita. Bukan apa, at least kalau kita dengar membe² duk borak² pasal isu semasa ke gossip artis ke apa ke, kita masih boleh menyampuk.

Memang betul, memang susah kita nak paksa diri untuk membaca. Tapi boleh cuba dengan bacaan yang ringan² dahulu. Masa di universiti dahulu, roomate (of cos la lelaki) suka membeli majalah mingguan wanita! Pelik juga tengok dia baca tu. Sampai penuh locker dia dengan majalah mingguan wanita. Saya tengok pun tak berminat. Kaler dah la merah, gambar pun tak menarik. Tapi satu hari tu curi² ambil dan baca sebab busan. Eh, menarik pulak artikel dalam ni. Lepas tu dah jadi pembaca tetap kat bilik dia hahaha.

Apa yang penting, kita kena paksakan diri juga untuk membaca. Tak kisahla korang nak baca novel ke apa ke, janji membaca!

p/s: tiap² bulan beli komik gak hehehe

1 comment:

pulut said...

best tak buku membina lelaki unggul tu?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin