03 August 2009

Apa Cerita Ni Bang?

Ogos Dan Penyakit


Diam tak diam, bulan ogos sudah tiba. Bermakna tak lama lagi umat islam seluruh dunia akan menyambut bulan ramadhan, bulan yang dipenuhi rahmat. Tapi ada diantara kita yang dah mula risau, merungut tak tentu pasal dan tentulah ada yang gembira.

Kenapa saya kata ada yang risau? Sebabnya masih ada puasa tahun lepas yang masih 'miss' yang masih belum sempat berganti. Maknanya dalam bulan ni la masing-masing duk pulun menggantikan puasa masing-masing. Korang camana? Dah abis ganti? Hehehe.

Yang risau tak tentu pasal pulak sebab pada mereka puasa ni menyusahkan. Yela, nak makan tak boleh nak buat tu tak boleh, buat ni tak boleh. Alasan...'saya puasa cik'. Alamak cik kak, cik abang, kita puasa ni bukan puasa 24 jam! Setakat 8 jam je takkan tak boleh tahan kott? Kalau buruh yang kerja buat bangunan tu boleh puasa, takkan kita yang duduk dalam econs ni pun kantoi..malu la wehh!

Dan kita tengok lah nanti, tak pasal-pasal ramai antara kita yang mula mendapat penyakit gastrik! Aikk, sebelum ni punyala sihat wal-afiat tiba-tiba time bulan puasa terus sakit? hairan bin ajaib nih! Asal bulan puasa je dia sakit, asal sakit je time bulan puasa. Camana tu?

Paling hebat sekali ialah surau-surau dan masjid-masjid akan dipenuhi jemaah terutama pada waktu zohor. Bukan sekadar untuk solat berjemaah tetapi untuk tidur!

Opsss...saya bukan nak kata pada kawan-kawan semua. Saya tau kawan-kawan semua orang yang bagus-bagus dan baik. Mana kita nak buat macam tu kan?

Oleh itu, marilah kita bertekad untuk 'score' markah penuh dalam bulan puasa ni!

Sampai berjumpa lagi!

p/s: berlatih puasa isnin-khamis

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin