27 March 2009

Salam Jumaat

Yes Man, No Man


Alasan dan alasan...berapa ramai antara kita suka memberi alasan lebih dari perbuatan? Samala dengan saya punn heheh. Kadang-kadang memberi alasan ada baiknya dan kadang-kadang memberi alasan akan membuat orang menyampah pada kita. Kalau untuk tujuan escapism, tak salah kan memberi alasan?

Tapi jangan la memberi alasan yang tidak masuk akal atau alasan yang sengaja dibuat-buat. Sebab kelak, alasan itu akan memerangkap diri kita sendiri. Dan jangan lah juga selalu sangat nak memberi alasan, kang nanti orang akan pandang rendah pada kita.

Kalau dah memang kerja tu kena disiapkan dalam tempoh masa tu, cubala siapkan lebih awal. Jangan suka membuat kerja last minit. Takut nanti tak siap. Bila tak siap mulalah kita memberi alasan. Perkara ni bukan sahaja dalam bekerja tapi dalam belajar juga. Aikk, belaja pun cari alasan? Adaaa...assigment tak siap, cakap kat lecturer, "Malam tadi rumah saya blackout tuan". Padahal rumah jiran sebelah terang menderang je, umah awak je yang blackout? Pelik ni. "Laptop saya masuk air la sir". A'ah, meh aku celup dalam longkang tu terus.

Ada sesetengah orang tidak suka bersosial bersama teman-teman dan selalu memberikan alasan. Salah ke bersosial sekali sekala. Kita bukan duduk dalam hutan bang. Dalam hutan pun kalau kita duduk sana kena bergaul dengan haiwan jugak. Kalau sorang-sorang, alamat mati keras la jawabnye kita. Bila teman-teman lama ajak berjumpa, sekali sekala cubalah berkata, "Yes!". Sebab kalau kita selalu memberi alasan, lama-lama nama kita akan dilupai oleh kawan-kawan kita. Bersosial disini adalah dalam konnteks yang sihat. Bukan berfoya-foya atau membuat sesuatu yang merugikan kita.

Ada sesetengah orang pulak belum apa-apa sudah memberikan alasan. Kita baru je cerita mukadimah, terus dia buat kesimpulan dengan memberikan alasan. Cubalah dengar sampai habis, kita kaji dan baru memberi jawapan. Ni membe baru je buke mulut terus dia kata, "Aku dah tau dah, susah nak buat tu. Lagipun ramai yang dah buat...bla..bla..bla.." Pokoknya, awak dah cuba ke? Kalau tak cuba tak payahla banyak 'songeh' orang kata. Dengar dulu betul-betul.

Samala kalau kita memberikan nasihat pada kawan. Kita baru nak cakap terus dia potong, "Alah, aku dah tau semua tu. Aku pernah buat...bla..bla..bla.." Eh, dah pernah hadapai masalah yang sama, tapi kenapa masih nak memberikan alasan? Patutnya kita carilah punca kepada segala masalah. Tiada masalah yang akan selesai kalau kita asyik mencari alasan.

So, kenapa masih tak buat kerja lagi ni? Dah-dah, jangan nak buat alasan, pegi buat kerja. Dah pukul 11 pagi ni.

Sampai ketemu lagi!

p/s: "Bos saya cuti la hari ni"

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin