28 December 2008

Selamat Tahun Baru 1430 Hijrah

Tinggal beberapa jam je lagi umat islam akan menyambut tahun baru 1430 hijrah. Bermakna sudah setahun hidup kita berlalu.

Ada perubahan yang berlaku pada diri kita? Atau ada matlamat yang berjaya kita capai sepanjang tahun yang lalu?

Agak sedih juga ada segelintir orang yang terlupa bahawa orang islam akan menyambut tahun barunya pada esok hari dan bukan 1 january. Kadang-kadang kita kena baca balik sejarah islam. Bagaimana tahun baru islam mula-mula disarankan. Dan akhirnya, pada permulaan tahun baru itu juga zaman kegemilangan islam terus meningkat.

Tak mahu kupas banyak. Korang boleh baca sendiri dalam buku atau search dalam internet. Karang kalu cita banyak-banyak kang orang kata bermain politik pulak.

Sekadar berkongsi amal kebaikan. Apabila tahun baru Hijrah, kita digalakkan membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun. Semoga sepanjang tahun lepas, amalan dan segala usaha kita diterima oleh Nya dan semoga pada tahun baru nanti, kita akan menjadi lebih luar biasa bagus dan hebat.

Doa akhir tahun ni dibaca selepas masuk waktu asar nanti dan doa awal tahun dibaca selepas masuk waktu magrib.Selamat beramal!


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin