26 August 2009

Bila Lif Berbunyi

Salah Siapa?


Bila cakap pasal fasilitasi kelas pertama tapi mental kelas ke tiga sure korang boleh bayangkan camana keadaanya kan? Dalam kata mudah, takda kesedaran sivic la. Hairan jugak kadang-kadang dengan mereka-mereka yang suka melakukan vandalisma ni. Takda keje ke agaknya? Ke memang tangan dah gatal sangat?

Saya tinggal di tingkat 12 sebuah apartment di sini. Kalau dah tinggal di tingkat tinggi ni, tentulah perkhidmatan lif amat penting dalam menjalankan kehidupan seharian. Kalu lif rosak, fuhhh memang bersenam la nak turun dari tingkat 12 ke ground floor dan naik dari ground floor ke tingkat 12. Dan perkara ini berlaku! Bayangkan jela nak naik dari ground floor tu ke tingkat 12. Abg Jem pun tak larat taww!

Apapun, satu hari tu salah satu lif tu rosak. So, dari 2 lif tinggal la 1 lif je yang beroperasi. Lama jugakla kiranye kontraktor tu nak betulkan lif yang satu ni. Ibaratnya boleh ada sarang labah-labah dah lif tu. Punya la lama diroang tak baiki. Pernah juga risik-risik pada orang-orang besar yang duduk satu blok dengan saya, diorang cakap kontraktor tengah tunggu sparepart pulak. Fuhh, baru saya tau lif bangunan ni sparepart dia susah mau dapat. Macam nak pasang turbo pada enjin kereta pulak sampai nak tunggu sparepart. Agaknya disebabkan lebih 2 bulan lif tu tak ok, adala satu haritu masa saya nak turun pergi kerja, saya tengok dekat tepi punat tekan lif tu suda ada orang menulis meluahkan perasaan mereka;


Lorr, apa cite ni beb? Saya rasa orang ni marah sangat sebab ada satu haritu kedua-dua lif ni rosak! Dahla hari sabtu. Dalam setengah hari gitu rosaknya. Abis semua penduduk blok ni kena eksesais. Lagipun dengar cerita gak masa lif tu rosak ada orang suda tersangkut dalam lif tu. Kesiannn. Nasib baik takda ada apa-apa.

Tak lama selepas itu, lif yang rosak ini pun berfungsi semula. Jadinya, sekarang dua-dua lif suda boleh digunakan seperti biasa. Tapi agaknya kontraktor yang betulkan lif tu bengang kot dengan tulisan yang tak pasal-pasal marahkan mereka atas kerosakan lif tu, maka ke esokkan harinya sewaktu saya nak pergi kerja, ada pulak 'jawapan' pada pernyataan di atas;


"Sykur apa yang ada!!" Saya quote balik apa dia tulis heheh. Saya ingat nak je tambah kat situ;
"Tolong Jangan Conteng Dinding boleh tak?" Tapi disebabkan pintu lif pun dah terbuke, maka niat yang suci murni ini dibatalkan. "Ting"

p/s: syukurr...


5 comments:

Putera Purnama said...

Ganaznya diaorg.. tak sempat kawe nak tgk tulisan2 yang berseni ni... hihi...

aL-gOjO said...

hehe
ko masih boleh tengok kat level 12 :p

ida said...

lif blok ko dah ok..tp lif kat blok aku lom lg..huhu..aku nk tulis gitu gak ah, cepat sket dibaiki kot. ;)

aL-gOjO said...

hahah
buleh dipraktikkan la kott :p

ida said...

hohoho...blom nmpk2 lg gaya nk dibaiki lif kat blok aku...bosan dah duk berebut masuk lif.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin